Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Prelesje - Sivka -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Prelesje - Sivka

 
Starting point: Prelesje (650 m)
Destination: Sivka (934 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 284 m
Altitude difference (by path): 300 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 1310
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 32
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se do Gorenje vasi v Poljanski dolini, od koder iz krožišča ob Petrolovi bencinski črpalki zapeljemo na izvoz v smeri Vrhnike in Horjula. V nadaljevanju se peljemo skozi Dolenjo in Gorenjo Dobravo ter Todraž, nato pa se cesta prične strmeje vzpenjati. Ko se višje cesta nekoliko položi, prispemo do križišča ob avtobusni postaji Prelesje, kjer nadaljujemo levo proti Prelesju )naravnost Lučine in Polhov Gradec). Za križiščem se cesta nekoliko vzpne in nas hitro pripelje do naselja Prelesje, kjer se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem.
b) Zapeljemo se v Polhov Gradec, nato pa sledimo oznakam za Gorenjo vas. Višje prispemo do naselja Suhi Dol, kjer se cesta prične spuščati proti Poljanski dolini, mi pa se po njej peljemo do Lučin, oz. do konca omenjenega naselja, od koder nadaljujemo desno proti Prelesju. Za križiščem se cesta nekoliko vzpne in nas hitro pripelje do naselja Prelesje, kjer se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem.
c) Zapeljemo se v Horjul, nato pa sledimo oznakam za Šentjošt nad Horjulom. Za Vrzdencem se cesta prične vidneje vzpenjati in nas kmalu pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno po prednostni cesti v smeri proti Suhemu Dolu, Butajnovi in Gorenji vasi (naravnost Šentjošt in Žiri). Sledi nekaj spusta, nato pa se združimo s cesto iz Polhovega Gradca, mi pa nadaljujemo proti Gorenji vasi. Višje prispemo do naselja Suhi Dol, kjer se cesta prične spuščati proti Poljanski dolini, mi pa se po njej peljemo do Lučin, oz. do konca omenjenega naselja, od koder nadaljujemo desno proti Prelesju. Za križiščem se cesta nekoliko vzpne in nas hitro pripelje do naselja Prelesje, kjer se prične opisana pot. Parkiramo na primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem.

Path description (Slovenian language):

Skozi Prelesje hodimo ob lepih razgledih, za naseljem pa cesta preide v gozd ter nas po krajšem prečenju pripelje do manjše dolinice, kjer cesta zavije levo. Na delu, kjer cesta zavije levo, jo zapustimo in nadaljujemo desno na neoznačen kolovoz, ki se vzpenja ob potoku Preleški graben. Nekaj minut se vzpenjamo ob potoku, ki v sušnih dneh presahne, nato pa na razcepu izberemo levi kolovoz in prečimo Preleški graben. Na drugi strani se prečno vzpnemo, na nekaj razpotjih pa izberemo tisto pot, ki se vidneje vzpenja (na prvem razpotju desno, na drugem levo, na tretjem pa ponovno desno). Po nekaj minutah vzpona dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo levo navzdol (desno domačija), po cesti pa se spuščamo le nekaj 10 korakov, nato pa gremo desno na kolovoz, ki se vzpne nad prej omenjeno domačijo. Nad domačijo se vrnemo v gozd, kjer se sprva strmo vzpnemo, nato pa se pot položi in nas pripelje na vršno travnato pobočje Sivke, po katerem se hitro vzpnemo do vpisne skrinjice Prijateljev Sivke, od nje pa v lepih razgledih še do bližnjega vrha.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (februar).

Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka prelesje - Sivka
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing