Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Nič več brezplačno reševanje

Print
mukica23. 10. 2010 07:38:12
V dobro vseh nas bi bilo fajn da bi se...nasmeh
všeč
panda23. 10. 2010 08:15:27
matta: čudovite predloge imaš, le zakaj nisi kandidirala ti za predsednika PZS? Verjamem, da bi imela veliko več podpore, kot dosedanji predsednik. zmeden
všeč
IgorZlodej25. 10. 2010 17:31:48
všeč
šerpa25. 10. 2010 18:35:31
Zanimiv je zadnji stavek v drugem odstavku:

"V primerih, ko je bilo reševanje potrebno zaradi drugih razlogov, ki niso medicinske narave (n.pr. nepoškodovanih posameznikov), gredo stroški reševalne intervencije v breme proračuna države."

Do sedaj je Bojan A upravičen do brezplačnega reševanjanasmeh

Vendar če je povzročena ogroženost namenoma ali iz hude malomarnosti, kot pravijo v tretjem odstavku, ti seveda izstavijo račun za reševanje. O tem, ali sta izpolnjena pogoja namena ali hude malomarnosti, pa seveda odloča Uprava za zaščito in reševanje sama.

In po njhovi odločitvi gre v njegovem primeru za namensko ogrožanje ali pa hudo malomarnost in Bojan A je plačnik računamrk pogled

Ostane mu na razpolago seveda kako pravno sredstvo zoper njihovo odločitev in mukotrpen boj z našim pravosodnim sistemom.

Jaz bi se na tale račun vsekakor pritožil, ker iz opisane zgodbe Bojana A niso razvidne okoliščine, ki bi kazale na "hudo malomarnost", še manj pa na namen.

Lapsus na lapsus....


všeč
viharnik25. 10. 2010 18:58:43
Šerpa,malo točneje si preberi članek.Piše namreč,da tudi v primeru podcenjevanja fizičnih zmožnostih in sposobnostih na terenu-gorah ter neprimerna oprema za določen podvig,krije stroške le gornik sam.
všeč
Fazo25. 10. 2010 19:01:25
Naslednjič je pač treba premislit preden pokličeš in igrat hipohondra, ki ga boli trebuh ali pa ga je sredi plezanja doletela noro močna migrena...zavijanje z očmi
Drugače se ga pa lahko fejst napiješ, zviješ gleženj in greš zastonj dol...zmeden
všeč
šerpa25. 10. 2010 20:11:20
"viharnik" - precenjevanje fizičnih zmožnosti in sposobnosti ter tudi neprimerna oprema sodi po njihovo v kategorijo "hude malomarnosti", jaz pač pravim da ne gre v konkretno tem primeru za hudo malomarnost.

Hudo malomarnost (latinsko: culpa lata) definira npr. višje sodišče v sodbi št. Pdp 1014/2004 takole: "Huda malomarnost je skrajna nepazljivost in pomeni zanemarjanje
tiste pazljivosti in skrbnosti, ki se pričakuje od povprečnega človeka."

ali pa v sodbi št. Pdp 998/2004: "Definicija "hude malomarnosti" v zakonu ni opredeljena, je pa sodna praksa izoblikovala stališče, da gre za hudo malomarnost takrat, ko oseba ne ravna niti s takšno pazljivostjo, kot običajen človek."

Upam, da razumeš kaj hočem povedati - ni kr vse po vrsti huda malomarnost.


všeč
viharnik25. 10. 2010 20:49:19
Lepo obrazloženo,vedar se sprašujem,kdo je tisti "povprečni" človek-planinec-gornik,ki bi bil kot "vzorec" za nadaljnja preučevanja tovrstnega presojanja morebitne človeške napake v gorah?
Za mene pomeni tovrstna napaka poleg precenjevanja sposobnosti gornika(fizičnih,tehničnih)med drugim tudi pomanjkljiva oprema,nepoznavanje terena,kakor tudi podcenjevanje vremenskih razmer,da pa o alkoholu sploh ne razpravljamo.Vsaj osnovne discipline v naših gorah ni,zato pa k nam masovno zahajajo vzhodni narodi,ki se "varno"sprehajajo po naših vršacih s prepričanjem,da ob nesreči brez dvoma poskrbi naša GRS.
všeč
šerpa25. 10. 2010 21:25:26
Ja, mogoče tudi res, vendar potemtakem je vsaka nesreča posledica "hude malomarnosti" in po tolmačenju URSZR bi torej vsak reševanec moral pokriti stroške reševanja.

Pa ne da zagovarjam malomarnost in lahkomiselnost, hoče reči le, da je to področje definitivno slabo urejeno - kot že kar nekaj časa ugotavljamo na tem forumu.
všeč
serajko26. 10. 2010 10:14:39
Mislim , da se zakon in sodna praksa lahko močno razlikujeta.
všeč
atoamac26. 10. 2010 13:02:32
Viharnik, katere vzhodne narode imaš v mislih? Japonce, Kitajce, Indijce? Nepalce? Letos na 38 turah nisem srečal niti enega predstavnika vzhodnih narodov, ki baje "masovno" zahajajo k nam, če odštejem enega Čeha na Debelem vrhu. Ampak Češka je definitivno na severu, torej ne bo to...
Hočem reči, že samo pri nas je toliko nemasovno popularnih tur, da jih v življenju ne prehodiš vseh, kjer ne srečaš skoraj nikogar, kjer te ne ogrožajo nobeni masovni vzhodni narodi, samo lasten ego in lastne napake.
všeč
viharnik26. 10. 2010 18:18:00
Atoamac,mislim,da,bi lahko vedel kako se Evropa deli na vzhodni in zahodni blok.Nihče pa ni omenjal Bližnjega vzhoda ali celo Centralne Azije kot je Indija,Nepal.Nekateri na tem forumu me s takšnimi in podobnimi izjavami,ponatisi tekstov nekoga,ki kaj pove,spominjajo slabše kot na prvošolčke.Dajte se že enkrat malo zresniti,pa več hoje v gore vam končno tudi ne bi škodilo.Muhe enodnevnice so samo tisti,ki so na forumu le za dajati neumesne in prav nič koristne informacije,katere bi pravi ljubitelji gora,ki res zahajajo v gore,kdaj prebrali in se dobro informirali ter pripravili na turo.
všeč
sherpa26. 10. 2010 18:28:25
No, tudi viharnik je že imel precej postov, ki ne sodijo na ta forum oz. si ljubitelji gora z njimi niso mogli prav nič pomagat. eek
všeč
JusAvgustin26. 10. 2010 18:54:28
ampak on je "posvečen" mežikanjenasmehjezik
všeč
Santi26. 10. 2010 19:40:02
Mogoče je pa mislu Dalajlamo, on skoz v opankah in v rjuhi hodi naokoli...jezikmežikanje
všeč
viharnik26. 10. 2010 20:13:29
Nekaj podobnega se res poleti dogaja v naših gorah.Kar se pa tiče posvečenosti ima geolog kar dober naravni čut.Posvečenost sama je kratko obdobje ko učenec Sadaka sledi notranji poti,poti resnice duha.Razlikovati in se oddaljiti s tem čistim duhom od duha navadno živečih ljudi,je potrebna predhodna rast-meditacija(ukvarjanje s samim seboj;borilne veščine,Tai chi,chi gong,Yoga Boga).Šele ko se notranja energija prebudi in s tem občutimo njene pozitive,pravične občutke,mirnoost,spokojnost,uravnovešenost,solidarnost,srčnost,povezanost s stvarstvom-naravo,ljudmi in spoštovanje vsega živega,posebna zaznava enosti skozi sedanjost,razlikovanje,nam pot odpira nove razsežnosti Samadhi stanja ,končnega evolucijskega stanja človeške zavesti.Pot je dolga in je povezana že z prejšnjimi kvalitetami življenj.Z pojavom Sahaja Yoge v taem kaotičnem času za duhovno rast pa nam je pot realizacije oz.duhovnega preporoda priblžana,bi lahko rekel s svetlobno hitrostjo,v kolikor je brez pomoči te Yoge pot in samo ena dolga,nepristranska,polna preizkušenj,odpovedovanj,reda,vrlin za tistega,ki hodi po tej visoki poti.Vsak napor pa je vedno poplačan,kakor tudi dobra dejanja.
Naj zaključim,da je 5000let nazaj,ko je kot briljantna zadnja inkarnacija samega Lord Buddhe,dosegel razsvetljenje v treh tednih meditacije pod figovim drevesom in je takrat zapustil celo ljubljeno družino ter se umaknil v samoto,dosegel realizacijo(dvig Kundalini primarne sile Boga-energija začetka stvarjenja Kozmosa-kost križnica človek).Po njegovem že iz prejšnjih življenj dograjenem duhovnem stanju zavesti to ni bilo zanj težko.kasneje mu je sledilo tudi 3500sledbenikov v upanju na duhovno prebujenje,vendar sta po spisih po Buddhi dosegla to isto stanje le še dva meniha.Dalajlama pa kljub prijetnemu izgledu,resnicoljubnosti,morda naučenih modrostih,še ni prejel realizacije,ki se dogaja v Sahaja Yogi.Pot je dolga,izbira samo Bog,in posameznikova čista in iskrena želja po lastnem uresničenju.Lpmežikanjenasmeh
všeč
kaveljc26. 10. 2010 20:27:07
Viharnik! Hvala za umestne in koristne informacije s katerimi se bom lahko dobro pripravil na turo... vendar verjamem samo v to, kot so nekoč rekli stari in modri možje, da ima vsak človek svojega angel varuha! tebe pa varuje cel trop in res si lahko srečen, samo meni je dovolj eden in zato ne potrebujem tvoje vere zato jo lahko intimno ohraniš zase in okolico ki ji pripadaš.Nas "brezbožnike" ki tega ne razumemo najbolje pa prosim pusti pri miru, ker to res z gorami nima nikakršne zveze
všeč
viharnik26. 10. 2010 21:43:38
kaveljc,veš slepec ni še nikoli uvidel ali pa človek,ki drži kačo za rep v temi,ne ve za njo.Ko pa se naredi dan-realizacija pa vse vidi v lastni luči svojega duha,tudi kačo v roki.
Nikjer ne piše,še manj se zgoraj ponuja,da sledite moji poti.Je le skromen namig svojim bratom in sesram tega sveta,da je med nami pra mati Sri Mataji Nirmala Devi,mati samega Jezusa in še koga.Z njenimi vibracijami je bil ustvarjen celoten kozmos,božanstva in mi vred kasneje ter narava in živali,posredno z delujočimi zapisi v informacijah Boga pra atomov-pranave-vibracij.Ima pregled nad vsemi dušami,živimi in mrtvimi tega sveta in drugih dimenzij,ki so tudi navišjim Sahaja jogijem neznana.
Nobeden od vas pa ni brezbožnik,imate vse kar imam jaz,le čiste brezpogojne želje vam ne morem dati za to pot.Ta želja zori v nas,sočasno prebuja tudi Kundalini v nas in nas kmalu ko je učenec pripravljen,popelje naprej.Mati je dejala nekim hipijem,ki so jo obiskali nekoč nespoštljivo z egom,nesezuti v čevljih,da če otrok,kljub prinešeni hrani noče jesti(ego),potem mu nihče ne more pomagati.
Kaveljc še enkrat bom ponovil,da tudi naša yoga še kako igra pomembno vlogo v gorah,saj z njimi upravlja božanstvo Sri katjajani(daughter of Himalajas),Sri Ganesha je stvarnik gora in so sveti kraji prenekaterih templjev na vzhodu.O tem priča sveta gora Mt.Meru ali Kaliash 6555m,kjer naj bi prebivalo najvišje božanstvo Sri Shiva,in je gora od vlade zaščitena za obisk turistov.
všeč
sherpa26. 10. 2010 22:02:15
Jaz bom prilepil kar copy/paste svojega prejšnjega posta in pripisal samo: AMEN! mežikanje

"No, tudi viharnik je že imel precej postov, ki ne sodijo na ta forum oz. si ljubitelji gora z njimi niso mogli prav nič pomagat."
všeč
kaveljc26. 10. 2010 22:43:35
viharnik... če dobro premislim sem raje slep kot zaslepljen!
všeč
Page:12345
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies