Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Mala in Velika Baba

Print
Janez Seliškar3. 11. 2014 12:36:19
Mala in Velika Baba sta gori, ki proti Učji zaključujeta skupino Kanina. Mala Baba je brezpotna,Velika Baba markirana s sedla Med Baban. Prečenje grebena s Skutnika je prava trentarska tura, polna strmih trav in ozkega grebena na Mali Babi. Za izkušene prava poslastica, še posebno v lepem jesenskem dnevu.

Vtisi s te ture so tukaj:
https://picasaweb.google.com/100644662296084998065/MalaInVelikaBaba0211201402
(+16)všeč
dprapr3. 11. 2014 13:23:26
Gore v jesenskih barvah so zame najlepše.
Lepo si jih poslikal!
(+2)všeč
mukica3. 11. 2014 13:41:47
Čestitke, zelo lepo je videti in vem da ste uživali v vsej lepoti jesnskega dnenasmeh
všeč
lynx3. 11. 2014 15:25:58
Bravo. Vrh Žlebi pa tudi priporočam — tam nekje se konča najbolj zanimivi del Visoke Rosojanske.
všeč
Jovan Cukut3. 11. 2014 19:09:35
Še nekaj več o brezpotnem grebenskem vzponu na Malo Babo (Baba Picolo) in Veliko Babo (Baba Grande) v slikah in komentarjih na spodnji povezavi. Za vse tiste gornike, ki bi ga radi ponovili.

https://picasaweb.google.com/113805105178377351223/MalaBabaBabaPicoloJGrebenInVelikaBabaBabaGrandeJVGreben0211201402
(+16)všeč
dolenjka&primorc4. 11. 2014 12:06:36
Bravo Jovan & Co...lepo prikazano kot vedno nasmeh
(+15)všeč
Jovan Cukut4. 11. 2014 16:40:34
Na tem portalu se v svojih prispevkih trudim podati čim več tehničnih informacij o vzponih, ki jih opravim sam ali s prijatelji, podrobno od začetka do konca ture, glede opreme, vremenskih razmer in težavnosti vrisane smeri, ki jo dostikrat tudi prikažem, tako kot pri Kukovih prodih, Špikovem grabnu, nazadnje pri Mali in Veliki Babi in še kje pri kakšnem vzponu in grebenskem prečenju. In sicer samo takrat, kadar nič od tega ne najdem objavljenega na tem portalu. Objavljene teme so morda bile ali pa bodo komu v pomoč. Tudi sam se vesel novih objav, sploh vzponov po brezpotju, od kogarkoli, so mi samo v pomoč, da jih ponovim.
Res pa je, da včasih pod kakšno lepo sliko napišem čustven komentar, ves album prikažem kot neko doživeto zgodbo v gorah, meni osebno lepo in še komu in ne vem zakaj bi to bilo nakladanje. Moji albumi so poleg tehnične srži vzpona prežeti s spolno energije, predvsem pa s čustvi, to sem, kar sem, tega ne skrivam, nikogar ne silim da jih gleda in komentira, je bolje, da se vsak od zavistnežev izogne tako branju, kot komentiranju. V takem tonu in nivoju, kot se oglašajo nekateri na tem portalu, vred z 'dolina vrata', ki se sramujejo podpisovati še s polnim imenom in priimkom, ni vredno razpravljati in prihajati v konflikt. Naj raje preberejo kakšno lepo knjigo iz sveta gora, od kateregakoli slovenskega avtorja, tudi glede vsega lepega in doživetega v njih, s čustvi napisano in ne samo bolj tehnično. Tako kot pri Potočniku, ko te pri branju prevzame lepota pisanja, gane izpoved, do srca, solz … Nažene razmišljanju. Ko bi vsaj enkrat tudi vse te nestrpneže na tem portalu, polne zavisti … Sem že enkrat zapisal, ni jim pomoči. Zaradi nerazumevanja, neizobraženosti, neznanja … Da, znanje, znanje je problem, največje bogastvo človeka. Ko bi ga več imeli, bi bil ta portal lepši. Tudi svet v katerem živimo.
(+37)všeč
jocjoc4. 11. 2014 17:00:05
Krasne slike in potrebni opisi za tiste, ki ne poznamotako dobro hribov. V veliko pomoč so malo manj veščim ljubiteljem planin in gora. Hvala.
(+16)všeč
alyas5. 11. 2014 07:38:42
Marsikdo od nas si z veseljem pogleda Seliškarjeve in Cukutove opise in prispevke,... zato fanta jih pišita in objavljajta še naprej, mnogi smo jih veseli.
In le redki znajo ravnati z resničnostjo, ki je niso občutili na lastni koži.
(+7)všeč
JusAvgustin5. 11. 2014 07:53:00
Ne vem zakaj je bilo potrebno zbrisati ostale objave, naj ljudje vidijo celotno sliko, ne samo "cukr".

LP
(+7)všeč
pantani15. 11. 2014 08:21:23
Bravo Jovan,se popolnoma strinjam s tabo nasmeh. Jus,ampak res,bi bilo včasih dobro pustiti kakšen podel komentar,da se vidi kdo je kdo!! mežikanje
(+2)všeč
Žiga225. 11. 2014 08:43:27
Enako.. Na tem forumu se preveč delamo lepe in pometamo pod preprogo.
(+2)všeč
JusAvgustin5. 11. 2014 08:58:15
Tako je, če napišem nekomu da je bedak za tem stojim in ne brišem objav za seboj, kakor je to ratala praksa posameznikov. Stoj za tem kar napišeš in argumentiraj!
(+1)všeč
regor5. 11. 2014 09:08:45
Pri tem prispevku nisem zasledil negativnih komentarjev (so bili najbrž prej zbrisani). Zato bi dodal samo še to: delamo kar hočemo, beremo kar hočemo in uživamo kakor hočemo. Tistim, ki jim prispevki kot je zgornji ne ustrezajo, naj mirno preklopijo na drugi program. Nam ostalim pa taki prispevki polepšajo dan in nas opogumijo za kakšno našo novo avanturo!
(+5)všeč
Janez Seliškar5. 11. 2014 09:19:18
Veličina in modrost posameznika se kažeta tudi v tem, da zna sprejeti tudi komentar, ki ni pisan njemu na kožo.
Mnogo je "velikih", dokler jih hvališ, ko jim nastaviš ogledalo, izginejo, kot kepa snega na soncu.
(+4)všeč
pantani15. 11. 2014 09:30:04
Eno je kritika na komentar,ki je ponavadi dobrodošla,druga stvar pa je,če to meji že na podlost,posmehovanje,žaljenje.....
(+1)všeč
Janez Seliškar5. 11. 2014 09:36:12
Ravno zaradi tega "pantani1", se komentarji ne bi smeli brisati, da se pokaže prava slika posameznika.

Urednik spletišča pa najbolj ve, kaj in zakaj nekaj naredi.
(+2)všeč
pantani15. 11. 2014 10:10:33
Se strinjam
všeč
dprapr5. 11. 2014 10:26:47
Brisati bi se morali samo žaljivi komentarji, nikakor pa ne komentarji, ki nekomu niso pisani na kožo, kot je že omenil Janez.
Vsekakor se z brisanjem zgubi nit debate, ki se je razvila ob določeni vsebini.
Zanimivo pri vsem tem pa je, da se debata ponavadi razvije ravno takrat, ko nekdo sprovocira z žaljivim komentarjem!?
Pogrešam bolj vsebinske debate, manj naj bo hvaljenja vzponov in podobno.
Vem, da nam vsem godi, če nas nekdo po turi pohvali, ampak malo že postaja to....
Bolj sem vesel, če te nekdo po turi kontaktira in se pozanima o samem poteku ture in o občutkih. Ker podobno počnem tudi sam, če mi je tura nepoznana. Pa ni nič narobe, če to opravimo javno in ne preko ZS.
Debata je pravzaprav - vsaj jaz tako razumem - namen foruma, in ne razumem tistih, ki takoj, ko se razvije debata pod določeno temo, želijo, da se le-ta odstrani, češ, da to niso trenutne razmere in podobno.
(+8)všeč
rozka9. 10. 2023 19:13:35
Sem se morala odkupiti za Oltarčekjezik, zato sem ga naslednji dan »peljala«, ne na eno, kar na dve Babnci, hahavelik nasmeh
Ma, ti grebenčki, zame ponavadi težki, za mojo glavo naporni, ampak za telo in dušo, več kot potrebni in privlačni. Tega sva imela že zelooo dolgo v »pacu« in seveda, dejva na veliko ali raje nič.
Začela v vasici Žaga​, mimo Globoškega potoka in ubrala nemarkiran pristop, ki je sicer stara, ohranjena mulatjera, a je​ vzpon dolg, višinci se počasi nabirajo, saj cik-caka vse do, skoraj, vrha in zelo počasi pridobiva na višini. Zagona v nogah po prejšnjem dnevu kar ni in ni bilo. Na Skutnik sem se koomaj privleklazadrega. Tu se razveseliva pogleda v pravljično Rezijo, ter že pogledujeva proti travnati, kakopak, strmi Mali Babi. Nadaljevanje je šlo bolj lahkih nog in hitro sva na Mali Babi. Prečenje po grebenu​ je zrač​no in ozk​o, redki umiki pa seveda, mini travne, viseče v zraku, poličkeeek. Naletiva na staro jeklenico, ki pomaga pri spustu v škrbinco, potem pa prestop na nadaljevanje grebena, ki ga je res hitro konec. Sledil je sestop, seveda sem se štrikala, no, souživač se kot gams znajde na takem terenujezik, a je tudi sam poprijel za štrik, sploh zadnji del je kar navpična travna visina, sicer je napeljana stara zajla, a moraš nekako priti do njezavijanje z očmi. Kmalu sva na travnem sedlcu, nadaljujeva do naslednjega sedelca, kjer se kar po, ja, ja, spet travah, zaženeva v strmali Velike Babe. Naletiva celo na možicle in pri prebiranju Prleta, le ta napiše, da je pristop lahek od I do III. Seveda, prevzamem vodenje in seveda, se znajdem pred visečo stenco in zakaj bi blo enostavno, če imava štrik, haha. Po tem skoku kmalu doseževa vrh Velike Babe, jupiii in ker sva pozna, sama uživava vrh, v razgledih in na trenutke močnem vetru. Ko napolnima lačna usta, se ​počasi odpraviva, saj pot v dolino je dolga in ponovno ena tistih…gre za markirano pot, tle ne bo težav, hahahaaavelik nasmeh, ma kako sva se zarekla. Sicer sva že oba stala na vrhu, a je od tega dolgo nazaj in sva kar šla, prenizko seveda, spomin mi je prepozno posvetil, da gre pot ob steni. No, pa sva naklepala še malo višincev in časa. Potem pa, hmmm, ​Dolina, dolga krnica, z zelo slabo vidno, ali sploh ne, stezo, s šopi trav, luknjami in korak je bil vse prej kot hiter. Kako sem si oddahnila, ko sem ugledala planino Baban. Odločitev sestopa je prevzela druga polovica, sicer za nemarkirane stezice v poznih urah nisem navdušena, a s​va šla. Po par sto metrih​, kjer gre markirana pot naravnost, sva zavila levo​. To stezo sva ​sicer delno​, v zgornjem delu, že prehodila, ko sva raziskovala ob/nad slapom Boka. Pri tem razpotju,​ kjer se ti 2 poti združita, slabo vidno, sva tokrat nadaljevala naravnost, proti Žagi. Sprva je steza lepa, mehko listnata, zelo ohranjena mulatjera, vmes pa kar na lepem zgine, oz. je slabo vidna, podrta, tudi teren se postavi pokonci navzdol, nižje spet stopiva na lepšo stezico, ki naju​ v cik-caku pripelje do Žage, tik pr​ed koncem dnevamežikanje

Če bi še kdaj lotila ​se grebena Male Babe, bi vsekakor ga prečila v obratni smeri in iz Rezije, saj sedlo med Babami omogoča krožno turco, ​ki je krajšamežikanje. In ja, potrjeno, da je Mala bolj huda od Vlke Babnce, a tudi na slednjo si lahko fino začiniš pristopjezik. Kar se tiče​ oznake »markiran​a pot​" od planine Baban na V.B., bi jo označila kot brezpotje, saj steze praktično ni, so tu in tam stare, obledele markacije, a jo vidiš, ko si ob njej.

Bil je še en lep dan tam višje,​ a počasi bo treba turce skrajšati, saj dan ne vztraja več dovolj dolgonasmehvelik nasmeh
označena pot, proti slapu1
skriti Globoški slap2
ufff, tle se je vleklo, z mano vred3
Mala in Velika Baba4
ohranjena mulatjera5
nadaljevanje6
Vrh Skutnik7
Rezija8
del Rezijanke9
proti Muzcem in Gemonki10
Mala Baba, a strmina ni ujeta 11
vrh in nadaljevanje12
greben13
zajla v pomoč, js raje na štrk14
sestop15
greben Male Babe16
zadnji del sestopa17
pri tem sedelcu levo18
Mala Baba19
sva se držala bolj leve20
lepotice21
strme, drsljive trave22
še malo23
vrh24
Kaninski podi25
nad Rezijo26
naši velikani27
vrh28
podor pod vrhom29
mi je prav poziral30
dolga Dolina31
balzam za nožice32
pogled na, še, oddaljeni konec33
(+8)všeč
lijaneja9. 10. 2023 20:52:22
Zanimivo, da sta se odločila z Žage na Babo čez Skutnik. Jaz sem se pred nedavnim upal le po rdeče označeni na karti čez Ognjenik in Baban, pa sem še imel težave, in to že drugič.nasmeh Ja, Baba Piccola je v spodnjem delu kljub jeklenici kar zahtevna. A sta šla na Velko z njunega sedelca ali s severovzhodne strani s sedla Med Baban?
všeč
Page:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies