Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Triglav / Zadnjica - Triglav (via Dolič)

Zadnjica - Triglav (via Dolič)

Print
Starting point: Zadnjica (650 m)
Lat/Lon: 46,3824°N 13,7604°E
Destination: Triglav (2864 m)
Name of path: via Dolič
Time of walking: 7 h 15 min
Difficulty: very difficult marked way
Altitude difference: 2214 m
Altitude difference po putu: 2215 m
Map: Triglav 1:25.000
Recommended equipment (summer): helmet, self belay set
Recommended equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Views: 131.978
 7 people like this post
Number of pictures: 64
Number of comments: 111
Access to the starting point:
From Kranjska Gora, drive over the Vršič pass towards Bovec or vice versa, but only as far as the 50th serpentine of the Vršiška or Ruska road (near the village of Trenta). Here you turn onto a side road, and then park for a few 100 metres in a roadside parking lot.
Path description:
From the parking lot, continue along the road, which takes you past a few houses (mainly on weekends) in about 15 minutes to a place where the road splits into two parts (there used to be a parking lot at the crossroads, but now parking is forbidden).
Continue along the lower right road (the upper road leads to the cargo cableway leading to Pogačnikov dom) in the direction of Dolič, Luknja and Prehodavci. Initially, follow the gently sloping road, which leads us across the meadows and higher up through the forest, almost to its end, or more precisely to a marked crossroads, where a marked footpath branches off to the right towards Prehodavci (it takes about 1 hour to get here).
From the crossroads in the area called Utro, continue straight ahead and the road finally turns into a footpath or mulatier. The ascent continues along the old mulatier, which climbs moderately over occasionally steeper slopes. The climbing route over Komar soon branches off to the right, and we continue straight ahead and continue our ascent along the wide path. The scenic route, which occasionally passes over very steep slopes, leads us higher up to the next marked crossroads.
From the crossroads, turn right (left Luknja and Triglav over Plemenice) and continue in the direction of Koča na Doliču. The wide path continues to climb southwards, crossing the slopes of Zelenic Peak (2468 m). When the slope is slightly flattened, the path over Komar joins us from the right, and we follow the mulatier to the next crossroads, where the path to Zasavska Koča (the path of Mira Marko Debelakova over the Kanjavčeve police) branches off to the right.
Here we continue to the left, and the increasingly scenic and occasionally precipitous path leads us to a crossroads near Koča na Doliču.
From the crossroads near Koča na Doliču, continue left to the west and ascend along the mulatier, which climbs quite steeply. After half an hour's walk from the hut, the world flattens out and the path no longer gains altitude. We can now see Triglav clearly ahead. We continue walking towards Triglava on the fothills, where we have to be careful not to step in any holes and twist our legs. Next we come to a crossroads where the path from Plemenice joins. Continue right on the scree up to the wall. The path ahead climbs with the help of numerous fixed safety gear cross-cuts and leads us under the Triglav notch. Continue up to the notch, where you reach a crossroads. Continue left up (straight down Planika) on a steep but well protected path. After a few minutes, the steepness eases and we have only a few minutes to climb to the top of Triglava. Zadnjica - Dolič 4:45, Dolič - Triglav 2:30.
zemljovid puta - Triglav
On the way: Koča na Doliču mountain hut (2151m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Zadnjica - Triglav1
Zadnjica - Triglav2
Zadnjica - Triglav3
Zadnjica - Triglav4
Zadnjica - Triglav5
Zadnjica - Triglav6
Zadnjica - Triglav7
Zadnjica - Triglav8
Zadnjica - Triglav9
Zadnjica - Triglav10
Zadnjica - Triglav11
Zadnjica - Triglav12
Zadnjica - Triglav13
Zadnjica - Triglav14
Zadnjica - Triglav15
Zadnjica - Triglav16
Zadnjica - Triglav17
Zadnjica - Triglav18
Zadnjica - Triglav19
Zadnjica - Triglav20
Zadnjica - Triglav21
Zadnjica - Triglav22
Zadnjica - Triglav23
Zadnjica - Triglav24
Zadnjica - Triglav25
Zadnjica - Triglav26
Zadnjica - Triglav27
Zadnjica - Triglav28
Zadnjica - Triglav29
Zadnjica - Triglav30
Zadnjica - Triglav31
Zadnjica - Triglav32
Zadnjica - Triglav33
Zadnjica - Triglav34
Zadnjica - Triglav35
Zadnjica - Triglav36
Zadnjica - Triglav37
Zadnjica - Triglav38
Zadnjica - Triglav39
Zadnjica - Triglav40
Zadnjica - Triglav41
Zadnjica - Triglav42
Zadnjica - Triglav43
Zadnjica - Triglav44
Zadnjica - Triglav45
Zadnjica - Triglav46
Zadnjica - Triglav47
Zadnjica - Triglav48
Zadnjica - Triglav49
Zadnjica - Triglav50
Zadnjica - Triglav51
Zadnjica - Triglav52
Zadnjica - Triglav53
Zadnjica - Triglav54
Zadnjica - Triglav55
Zadnjica - Triglav56
Zadnjica - Triglav57
Zadnjica - Triglav58
Zadnjica - Triglav59
Zadnjica - Triglav60
Zadnjica - Triglav61
Zadnjica - Triglav62
Zadnjica - Triglav63
Zadnjica - Triglav64
Discussion about the trail Zadnjica - Triglav (via Dolič)
Show older messages
funnyboy9. 07. 2010
s Prehodavcev na Kanjavec so snežišča a nenevarna. Z vrha proti Doliču mi nismo šli ker so nam povedali da so nevarna snežišča. Med sestopom z Doliča proti Zadnjici pa so 3 snežišča. Potrebna previdnost! Mi nismo imeli cepinov pa je šlo ok.
lencka9. 07. 2010
Hvala,funnyboy!
Tudi mi nimamo cepinov, niti derez. V visokogorje se odpravimo le v poletnih mesecih, letos pa je zima bila res dolga.
mizuno13. 08. 2010
nameravamo prehoditi pot iz doliča na triglav prosim za natančen opis poti če kdo pozna.

P.S. ali je pot primerna tudi za otroke.
IgorZlodej13. 08. 2010
101 in enkrat opisano, malo poklikaj. Seveda pa je preko stene oz. čez Triglavsko škrbino potrebno ob varovalih. Pot s te strani sicer velja za najlažjo na Triglav, kar pa je subjektiven pogled. Če otroci niso vajeni hoje na zavarovanih poteh bodo seveda imeli veliko težav, lahko se zgodi, da bo že na prvih metrih vzpona konec, ker sta dve izpostzavljeni prečki. Vsekakor pa se priporoča ustrezno varovanje otrok na vrvi, zaradi možnega padajočega kamenja pa tudi uporaba čelade.
jany19804. 01. 2012
eek
Berem komentarje....
Me zanima kako bi komentirali ,če bi pokojni .g. Slak 10 ur igral na vrhu Triglava....
Naj bo meh simbol slovenske glasbe, ne pa tisti,ki jih moti!velik nasmeh
ivona4. 01. 2012
O čem ti to govoriš Jany...??zmeden
GregorC4. 01. 2012
O prvem komentarju v temi...
ivona4. 01. 2012
Ups ,res nisem bila pozorna na skoraj pet let stare komentarjezadregazadrega
Sem pa tudi sama naletela na nekaj takih fešt s harmonikami in podobno v naših kočah in si ne želim več...mrk pogledmrk pogled
jany19805. 01. 2012
Odvisno od posameznika.
Jaz osebno raje slišim v gorah zvok harmonike kot pa moderne ritme....
kakor za kogacool
Pa ravno slovenci,ki jim je "baje" harmonika domač inštrument se tukaj bunijo....
turbo5. 01. 2012
Vsak hrup v gorah je nadležen. Enako tisti, ki ga povzročajo.
IgorZlodej5. 01. 2012
@turbo se popolnoma strinjam. Konec koncev v gore hodimo po mir, tišino, ptičje petje, sončne vzhode in zahode, ki so najlepši ravno ob času ko zaigra tišina. Vsega ostalega imamo čez glavo v dolini. No vedno se žal tudi harmoniki ne moremo izogniti in če je fletna punca v bližini se bi stari kozli še zavrtelinasmeh.
planika507. 01. 2012
Naši Slovenski harmoniki so resnično odprta vsa vrata in marsikje je dobrodošel del vzdušja v druženju in kakšno prijetno igranje na planinski koči verjetno ne škodi nikomur. Mir,tišina in vse ostalo kar nekako sodi zraven v gorovju in po kar radi zahajamo v ta prečudoviti svet se je enostavno z leti in načinom tehnološkega življenja spremenilo. Danes vidimo v gorovju marsikaj, kar tja enostavno ne sodi in vse premalo izobraževanja v smislu gibanja in bontona v gorah. Morda smernica nekaterih komentarjev na tem portalu, ki je enostavno namenjen informacijam in prijetnim doživetjem in izkušnjam gornikov oz. planincev. Nekdo zastavi malce nerodno vprašanje, ekstremno misel v gibanju in potem se začnejo tipično negativni komentarji. nasmehnasmehnasmeh
Pohodnica5623. 02. 2012
Saj res, da je že mesec in več mimo, pravzaprav že nekaj let o tej "strahoti" harmoniki, pa bom vseeno malce prilila na ogenj. Zakaj pri vragu nikogar ne moti, ko v kočah igra "strahota" harmonika in nihče ne ropota, da je moteče. In ko vsi povprek glasno zahtevajo svoje zasluženo pivo, a to ni moteče.... in še kaj bi se našlo. Par akordov je grozodejstvo. Bodimo malo manj egoistični in negativni, vsak lahko najde kotiček miru in tišine.
Lara824. 06. 2012
Ta petek se odpravljamo na Triglav. Gor bi šli iz Rudnega polja, dol pa čez Dolič. A morda ve, kakšne so trenutne razmere na Triglavu? Sneg, pa tako? In kakšni sta obe poti? Hvala!
joža x22. 07. 2012
Tiste,ki imajo radi harmoniko motijo "planinci"ki lomastijo po brezpotjih,tiste ki imajo radi turno smuko motijo motorne sani,pravoverne planince motijo turisti v hribih,lovce (tudi mene)motijo psi v hribih,tiste ta mirne motijo veseljaki.....Ja vsak vidi drugega,zato kako pa sam vpliva na naravo in moti druge,ga boli .......
Alpski Slovenc22. 07. 2012
Pozdravljeni. Od zadnjega pisanja tu gor na hribi.net sva z mojo prehodila in osvojila kar nekaj vrhov. Dvodnevno turo sva začela popoldne po 16 uri iz Zadnjice. Po štirih urah hoje po mulatjeri sva na Doliču v Tržaški koči prespala (osebje zelo prijazno, cene za naše razmere precej navite, mislim, da najbolj tam naokoli) in se naslednje jutro podala na Triglav. Od koče na Doliču sva pot nadaljevala levo in se vzpenjala po mulatjeri. Po 45 minutah hoje se pot zravna in pred seboj lepo vidiva najin cilj Triglav. Naprej hodiva v smeri Triglava po podih, mimo Lojzeta, nadaljujeva do razpotja, kjer se priključi pot s Plemenic. Nadaljujeva desno po melišču navzgor vse do stene in naprej s pomočjo varoval se prečno vzpneva do Triglavske škrbine (tu se priključi pot iz Planike). Nadaljujeva levo navzgor po strmi dobro zavarovani poti (takoj na začetku cca 100 vzpona sta dva majava klina eden je večji, drugi manjši, ki bi jo bilo potrebno pritrditi). Vse do vrha po pobočju Triglava piha v posameznih sunkih močan veter, ki žene meglice iz doline Trente. Iz smeri Kredarice proti vrhu in obratno je bilo lepo videti precej prometa. Na vrha nas najprej pozdravi megla. Kmalu za nekaj minut izgine in naredim fotke na vse strani. Po enournem počitku in obveznem krstu moje žene, ki je na ta dan praznovala svoj rojstni dan se počasi po grebenu Triglava spustiva proti Doliču in naprej proti Zadnjici v Trento.
tiasha14. 08. 2012
Veliko lepše bi bilo, če bi se vsi nehali obremenjevati o takih brezveznih stvareh in rajši zaužili moment, da uživaš v vsakem danem trenutku, ki ti je dan. Ne pa de se vsi po prek ''kregajo'' o harmonki. Ja ne se hecat no!zmeden
Svoboda28. 07. 2013
Lep planinski pozdrav. Na začetku tedna se odpravljamo po tej poti. Ali morda kdo ve, kakšne so trenutne razmere na poti, kakšne posebnosti?
tindi27. 09. 2013
Mene pa zanima, če kdo ve, kako dolga je pot od Zadnjice čez Dolič do Triglava? Hvala za odgovor! LP T
IgorZlodej27. 09. 2013
V km ne vem, čeprav sem jo že več kot 300 krat prehodil, časovno mora pa vsak sam ugotoviti, kolikor se spomnim 3 ure in pol nazadnje.
joža x27. 09. 2013
Na vrhu strani vse piše,razen km,za tiste,ki gredo z kolesom.
bruny27. 09. 2013
Kilometrov bi naj bilo slabih 10 - mežikanje, bolj natančno 9735 metrov , pozitivnih višincev 2372 in negativnih 220.Lp
ben27. 09. 2013
Kje ji pa 220 na dol nadelaš? zmeden
Matic2529. 07. 2014
Kako pa je s snežišči trenutno po tej smeri?
ajax29. 07. 2014
Mlčk se potrudi,pa boš vidu.velik nasmeh
lucylucy18. 08. 2015
Tudi jaz sem obiskala dolino Zadnjico in slap.
Še najbolj pa sem bila presenečena nad radarji,ki so na avtomobile dajali listke vsem tistim,ki niso svojega jeklenega konjička pravilno parkirali in spregledali znak.Torej,ko se pripeljete v dolino Zadnjico in ko boste videli parkirni prostor parkirajte,če nočete dobiti listka.jezen
darinka41. 09. 2015
Tudi jaz sem dobila listek in vsi ,ki smo tisti dan parkirali pri rampi.Potem sem puščala avto na spodnjem parkirišču.Znak ,da ne smeš parkirat pri rampi ,je potem izginil, Zdaj ga vsaj nisem videla.Se najbolj vleče prav tisti zadnji del poti, pri sestopu .
planika7718. 04. 2016
Zanima me, katera je najlažja pot na Triglav oz. najbolj primerna za vrtoglave (ne preveč vrtoglave, pa vendar, malce mežikanje ) Ali je najprimernejša ta z Zadnjice čez Dolič, ali s Krme čez Planiko oziroma s Pokljuke čez Planiko? Katero priporočate? Hvala vsem že vnaprej! nasmeh
darinka418. 04. 2016
Odvisno od kje si? Zame je najlažja ta s Primorske strani iz Zadnjice do Doliča. Ni prav nič prepadna.Le kondicijo je treba imet.nasmeh
planika7718. 04. 2016
O, kondicije imam za izvoz nasmeh pa tudi zajl se nasplošno ne bojim, dokler imaš kam stopiti nasmeh edino ne maram preveč izpostavljenih/zračnih delov...
tropine18. 04. 2016
Obe iz Pokljuke in krme sta varni in niso nevarne.
Jaz osebno bi izbral iz Pokljuke.Moje priporočilo pa je pot iz planine blato nad sedmerimi DOLIČ-PLANIKA -TRIGLAV,zelo lepa tura.l.p.in varen koraknasmeh
jax18. 04. 2016
Oh, ne za božjo voljo, nikar s Pokljuke! Tisto je pa najboljši recept, da ne greš več nikoli v hribe. Stvar se vleče kot kurja čreva in sploh sestopa zlepa ne boš pozabila ... Od naštetih bi ti najbolj priporočal Zadnjico, sicer pa razmisli še o Kotu.
zippo19. 04. 2016
Po eni ali drugi, saj bistvene razlike ni. Bolj pomembno da izbereš pravi čas, da nebi šla že zdaj za prvomajske gor rint!
redbull19. 04. 2016
Za prvomajske raje ne , zna bit guzvavelik nasmeh. Verjetno si to mislil zippo
zippo19. 04. 2016
to si ti mislil brihta
ajax19. 04. 2016
iz Zadnjice
vanya3. 07. 2017
Pozdravljeni!Tudi mene zanima katera je najlažja pot na Triglav oz. najbolj primerna za vrtoglave (ne preveč vrtoglave, pa vendar, malce mežikanje ) Ali je najprimernejša ta z Zadnjice čez Dolič, ali s Krme čez Planiko oziroma s Pokljuke čez Planiko? Katero priporočate?
ločanka3. 07. 2017
Za vrtoglave nobena ni primernanasmeh.
smatjaz3. 07. 2017
Najbolj "humana" je iz Doline Krme do Planike, potem se pa za vrtoglave pot zaključi.
korl3. 07. 2017
vanya, ti govoriš o dostopih do Triglava, ne glede ali kreneš s Pokluke, Krme ali Zadnjice, te poti pripeljejo le do podnožja vršnega dela, naprej pa je od vseh strani prepadno in s pomočjo klinov...
hribuc854. 07. 2017
Za vzpon na Triglav se mi zdi po navedenem sodeč najbolj primerna pot z Doliča, ki gre na začetku po mulatjeri. To predvsem zato, ker ni potrebno preko Pasjega grebena med Malim in Velikim Triglavom. Pot se mi ne zdi tako izpostavljena. Bi pa priporočal kakšen manjši "trening" vrh pred vzponom na Triglav, kjer bi omilili ali odpravili vrtoglavico. Pogačnikova na Šmarno Goro ali pa Furlanova na Gradiško Turo,...To so krajše poti, kjer se postavi "diagnoza" za visokogorjenasmeh. Ampak to je samo moje laično mnenje.

Srečno!
ejas12341. 08. 2020
Pozdravljeni.
Kako je kaj s potjo na Triglav z Doliča.
Ali se v zadnjem delu rabi čelado in varovalni pas.
hvala za odgovor.
Sammer 13. 09. 2020
Sem bil včeraj 12.9.na tej poti in priporočam samovarovalni komplet ter obvezno čelado. Po tej strani ni gužve. Ni za vrtoglave.
trdi13. 09. 2020
Res je, tudi ta pot ni za vrtoglave. Če kdo misli, da se bo s potjo iz Doliča izognil vrtoglavemu grebenu med Malim in Velikim Triglavom, opozarjam, da je kmalu po vstopu v steno parmetrski zelo izpostavljen del, kjer stopiš na skobo, vklesano v sklalo, pod njo pa prepad. Ta del je glede izpostavljenosti težji kot karkoli na grebenu med Triglavoma. Drugače pa razen tega in začetnega vstopa s klini pot ni posebej zahtevna. Je pa kar zahtevna za vračanje, tako da priporočam sestop na Planiko in potem vrnitev do Doliča od Planike. Ta pot je izredno lepa.

Bi pa pokomentiral še dostop do Doliča. Plezalna pot čez Komar je izredno lepa, dve jeklenici sta potrebni popravila, par klinov je majavih. Ne zastopim pa, zakaj odcep za Komar spodaj v dolini ni označen. Kot da bi to pot skrivali, še možic pri odcepu je bil podrt pa sem ga popravil. Ob vračanju iz Doliča v Zadnjico po "lahki" mulatjeri pa bi sam osebno to pot označil kot delno zahtevno, saj je v zgornjem delu malo izpostavljena, potrebna sanacije pa sta dva manjša meliščnata podora, ki sta kar nevarna za prečenje.

matija9611. 07. 2021 22:11:36
Živjo, ali morda kdo ve, ali je pot Triglav-Dolič že prehodna oz. ali je še potrebna zimska oprema? Hvala in lp
Nortg30. 07. 2021 10:46:03
Pot je prehodna brez zimske opreme. Pod kočo na doliču je še nekaj snega vendar ne povzroča nobenih težav in zimska oprema ni potrebna, priporočam samo pohodne palice. lp
jupenima28. 03. 2022 12:46:42
Pozdravljeni,

ali gre pot mimo (ali blizu) ruševin Triglavske gorske vojašnice (kralja) Vittoria Emanuela tretjega (oziroma Morbegne, kot se baje napačno imenuje) ?
bongo28. 03. 2022 18:48:16
Živjo, zgornja gre, drži se leve poti oziroma mulatjere, ki gre proti vrhu Glava v Zaplanji. Razcep je kakšno uro od Doliča, po moje ne moreš zgrešit, če pa že, se lahko vrneš pri razcepu za čez Plemenice in vrh. Boš pa nad videnim najbrž razočaran.
jupenima29. 03. 2022 09:41:47
Hvala za odgovor, mogoče skočim pogledati.
darinka421. 08. 2023 05:55:50
Bila sva vceraj z Maksijem. Cudovit nedeljski dan. Vso pot sva hodila v senci. Pohodnikov s te strani niti ni bilo veliko. Tudi na vrhu ni bilo tiste avgustovske gnece. Pa se veter je hladil', kot so napovedali. Sestpila sva po poti vzpona. Se ustavila pri Justi in Vinkotu.Kar nekaj vozil na parkirnem v Zadnjici je imelo nalepljeno sporocilo redarstva na sipi. Kar mi je pravila pohodnica lahko z bancno kartico placas parkirnino. Sicer zelo malo vozil parkiranih za nedeljo.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies