Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Žiri - Javorč -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Žiri - Javorč

 
Starting point: Žiri (499 m)
Destination: Javorč (901 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 402 m
Altitude difference (by path): 402 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 6471
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 33
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Na začetku Žirov zavijemo levo na Dobračevsko ulico, katera nekoliko naprej preide v Kosovelovo ulico ter v ulico Pod griči. Na križišču ulice Pod griči in Jezerske ulice zavijemo levo k bližnji transformatorski postaji, kjer se začne pot na Javorč. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto nadaljujemo levo proti Logatcu, a se po njej peljemo le do prvega križišča, od koder z vožnjo nadaljujemo desno proti Horjulu in Stari Vrhniki. Nekaj časa se peljemo po glavni cesti proti Horjulu, nato pa zavijemo rahlo levo v smeri vasi Smrečje. Za vasjo Podlipa se cesta prične strmeje vzpenjati, nam pa se med vzponom z desne priključi še cesta iz Horjula. Nadaljujemo naravnost ter nekoliko naprej prispemo v Smrečje, od koder z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti Žirem. Cesta se nato prične spuščati po Račevi dolini, kjer v njenem spodnjem delu opazimo skakalnice bližnjega nordijskega centra Žiri. Še nekoliko naprej prispemo na obrobje mesta Žiri, kjer se cesta razcepi na dva dela. Glavna cesta zavije rahlo v levo, mi pa nadaljujemo rahlo desno na ulico pod Griči, kateri sledimo do križišča z Jezersko ulico, kjer zavijemo desno proti bližnji transformatorski postaji. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Rovt in Žirov. Z vožnjo nadaljujemo po precej ovinkasti cesti, kateri sledimo do Žirov, tam pa v središču mesta zavijemo desno na Jezersko ulico, kateri sledimo vse do transformatorske postaje, katera se nahaja na obrobju mesta. Ob izhodišču ni primernih parkirnih mest.

Path description (Slovenian language):

Pred transformatorsko postajo nadaljujemo rahlo desno na kolovoz, ki se sprva zložno vzpenja ob mrežasti ograji. Ograja se hitro konča, kolovoz pa se prične zmerno vzpenjati po razglednem travnatem pobočju. Sprva se nam odpre kar nekaj razgleda na Žirovsko kotlino in hribovje, ki le to obdaja, nato pa zmerno strma, dobro uhojena a neoznačena pot postopoma preide v sprva še redek gozd. Pot po kateri hodimo, v prvem delu poteka po trim stezi, zato ob njej opazimo nekaj rekvizitov za vaje. Nekoliko višje zapustimo trim stezo in vzpon nadaljujemo po dobro uhojenem kolovozu. Čeprav pot ni markirana in se večkrat razcepi na več delov, z orientacijo ni večjih težav, saj se poti, ki vodijo navkreber, kaj hitro spet združijo. Višje pot, ki deloma poteka po neizrazitem gozdnatem grebenu preide na razgledno travnato pobočje, s katerega se nam odpre lep pogled na Škofjeloško hribovje. Na zgornjem delu travnatega pobočja opazimo manjšo vikend hiško, katero obidemo po desni strani. Tu se pot vrne v gozd, mi pa ob poti opazimo prve markacije.
Nadaljujemo po gozdnatem grebenu, po poti, katera nas vodi mimo bunkerja nekdanje rapalske meje. Nekaj minut višje se pot položi in nas pripelje iz gozda na večjo jaso, preko katere se hitro sprehodimo do vpisne skrinjice na Javorču.
Od vpisne skrinjice lahko nadaljujemo rahlo levo do bližnje ceste, po kateri hitro prispemo do lovskega doma, kateri je običajno odprt ob koncih tedna.

Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč ziri - Javorč
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing