Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Zidani Most - Kum - through Škratova dolina (new path)

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Zidani Most - Kum (through Škratova dolina (new path))

 
Starting point: Zidani Most (201 m)
Destination: Kum (1220 m)
Path name: through Škratova dolina (new path)
Time of walking: 3 h 5 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1019 m
Altitude difference (by path): 1050 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 11150
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 65
Number of comments: 16
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Litije ali Zagorja ob Savi se zapeljemo v Hrastnik, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zidanega Mosta. Za naseljem Suhadol cesta preide na desno stran železnice, ko pa nekoliko naprej ponovno preči progo, pa se že za rampo, a še pred prečkanjem proge v desno odcepi makadamska cesta, ob kateri se začne opisana pot.
b) Iz Rimskih Toplic ali Radeč se zapeljemo v Zidani Most, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Hrastniku. Ko nekoliko za odcepom za Širje, cesta prvič preči železniško progo, se takoj za njo v levo odcepi makadamska cesta ob kateri se začne opisana pot.

Path description (Slovenian language):

V bližini prehoda čez železniško progo opazimo oznake za Kum, ki nas usmerijo v Cicko (Cicka je ročna žičnica s pomočjo katere prispemo na drugo stran reke Save). Ko se pripeljemo na drugo stran Save najprej izstopimo iz Cicke, nato pa nadaljujemo v smeri oznak za Kum. Le malo za Cicko nas pot vodi mimo kmetije Trbežnik, katero obidemo po desni strani. Nad kmetijo preko mostička prečimo potok Suhi graben, nato pa le malo naprej ponovno prečimo potok, tokrat brez mostička. Ko malo višje ponovno prečimo potoček, pa stopimo na enega večjih slovenskih otočkov, saj se višje potok razcepi na dva dela in tako poteka po obeh straneh otočka (v sušnih dneh en del potočka presahne, tako da takrat ni otoka). Nekaj minut hodimo po otočku, nato pa stopimo z njega ter nekaj časa nadaljujemo levo od potoka. Sledi strm vzpon po strmem pobočju, ki nas vodi strmo nad potokom. Ko se prečno vzpnemo preko omenjenega pobočja, kjer je predvsem v mokrem potrebna večja previdnost, da ne zdrsnemo, stopimo v manj strmo Škratovo dolino. V nadaljevanju nas pot vodi mimo starega mlina, nato pa še nekajkrat prečimo potoček. Malo naprej nas pot vodi še mimo več manjših izvirov, nad njimi pa kmalu dosežemo slabšo makadamsko cesto. Sledi vzpon po cesti, ki nas vodi po Škratovi dolini, večino časa pa se vzpenjamo skozi gozd. Višje se gozd konča in zmerno strma pot nas mimo opuščene kmetije pripelje do asfaltne ceste, kjer se priključimo poti iz Radeč.
Cesti sledimo v desno, z nje pa se že kmalu v levo odcepi pot na Nebeško goro. Ko po nadaljnjem krajšem vzponu dosežemo križišče cest, nadaljujemo ostro desno (naravnost stara pot, ki vodi pod nadstreškom bližnje domačije) v smeri Kuma. Od križišča še nekaj minut hodimo po cesti, nato pa nas oznake za Kum usmerijo levo na pešpot, po kateri nadaljujemo vzpon. Sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, nato pa stopimo na makadamsko cesto, kateri sledimo v levo. Po krajšem vzponu po cesti prispemo do nekakšne izravnave, kjer nadaljujemo levo v smeri Kuma (desno Mežnarija in cerkev sv. Marije na Ključavici).
Pot naprej nas vodi mimo kapelice, nato pa le malo za njo nadaljujemo desno na slabšo cesto, z nje pa nekaj korakov naprej levo na kolovoz. Ob pogledu na vzpetino Ključavice se vzpenjamo po travnatem pobočju, nato pa se pot položi in preči pas grmičevja. Na drugi strani grmičevja se spustimo v bližino bližnje hiše, katero obidemo po desni strani, nato pa pot nadaljujemo po slabši cesti, ki nas vodi levo od druge hiše. Za hišo se cesta razširi, nato pa hitro prispemo v gozd, kjer se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Mali Kum in Podkum) v smeri Kuma, po poti, ki se najprej zložno, nato pa strmeje vzpenja. Višje se gozd konča in pot nas pripelje tik pod vrh Kuma, kjer se priključimo cesti, ki vodi do planinskega doma. Po cesti v nekaj korakih prispemo do planinskega doma, nekaj metrov naprej pa še do cerkvice sv. Neže na vrhu Kuma.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (marec).

Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum zidani_most - Kum
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing