Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Turkov rovt (Vrata) - Triglav - via Za Cmirom

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpstriglav / Turkov rovt (Vrata) - Triglav
  

Turkov rovt (Vrata) - Triglav (via Za Cmirom)

 
Starting point: Turkov rovt (Vrata) (941 m)
Destination: Triglav (2864 m)
Path name: via Za Cmirom
Time of walking: 6 h 20 min
Difficulty: easy pathless terrain, very difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1923 m
Altitude difference (by path): 2000 m
Map: Triglav 1:25.000
Hiking equipment (summer): helmet, self belay set
Hiking equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Views: 55849
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 85
Number of comments: 6
Access to starting point (Slovenian language):

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do oznake ceste približno 10,5 km. Tu bomo na levi strani ceste zagledali manjše parkirišče in cesto, ki preči reko. Parkiramo tako, da ne zapremo prehoda čez reko (Triglavska Bistrica).

Path description (Slovenian language):

S parkirišča najprej prečimo reko Bistrico, nato pa se na drugi strani usmerimo na pešpot (ne nadaljujemo po slabši cesti in ne nadaljujemo po Poti Triglavske Bistrice), ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Nekoliko višje se nam z desne priključi prav tako nemarkirana pot, ki vodi od Aljaževega doma. Nadaljujemo levo ter lepo sledljivi poti sledimo vse dokler nas ta ne pripelje iz gozda na obsežna prodišča. Tu se nam z leve skoraj neopazno priključi pot z nižjega izhodišča, mi pa nadaljujemo nekoliko proti desni, kjer vzpon nadaljujemo po lepo vidni stezi. Pot nekoliko naprej zavije desno ter se vzpne po melišču do vznožja sten. Ob vznožju sten pot zavije v levo ter se nato prečno vzpenja po grušču. Višje pridemo v pas rušja, kjer nekoliko slabše vidna stezica zavije proti levi strani doline (gledano v smeri vzpona). Naprej se vzpenjamo čez bolj strmo melišče, nato pa se pot položi in nas pripelje v zgornji del doline Za Cmirom. Tu se steza ponovno prične izgubljati, mi pa se vrnemo na desno stran doline, kjer hitro uzremo slabše uhojeno, a lepo sledljivo stezico, ki se naprej prečno vzpenja proti sedlu, ki ga vidimo nas desni oz. severni strani Begunjskega vrha. 15 minut pod sedlom se steza povsem izgubi, mi pa vzpon nadaljujemo po nekoliko bolj strmi grapi, po kateri se nato vzpnemo do že omenjenega sedla.
Na omenjenem sedlu stopimo na markirano pot Staničev dom - Cmir, mi pa ji sledimo v levo, kjer po krajšem prečnem vzponu dosežemo Begunjska vratca. Od vratc nadaljujemo v smeri Staničevega doma, le tega pa dosežemo po 10 minutah nadaljnje hoje.
Od Staničevega doma nadaljujemo v smeri Kredarice po poti, ki se zložno vzpne pod melišča Rži, nato pa se prečno vzpne čez omenjena melišča do neizrazite škrbine v stranskem grebenu Rži. Pot se nato s pomočjo varoval nekoliko spusti, nato pa spet vzpne. Po slabi uri od Staničevega doma nas pot pripelje na vrh Kredarice. Z vrha pa se spustimo nekaj minut do Triglavskega doma na Kredarici.
Od Triglavskega doma nadaljujemo v smeri Triglava po poti, ki se začne zmerno spuščati proti prevalu med Kredarico in Malim Triglavom. Tu se nam z desne priključi pot iz doline Vrat, mi pa nadaljujemo naravnost po vse bolj strmi poti, ki se prične vzpenjati po razčlenjenem skalovju. Po nekaj minutah strmega vzpona po poti, ki poteka ob Zelenem snegu, pa pridemo do začetka plezalnega dela. Ob, že od daleč vidni veliki markaciji, bomo opazili tablo, ki nas opozori, da bomo vzpon nadaljevali po zelo zahtevni zavarovani planinski poti. Pot naprej se še strmeje vzpne po razčlenjenem skalovju, nato pa s pomočjo jeklenice prečimo v levo, kjer pridemo do tehnično zelo zahtevnega mesta. Pot naprej se prečno vzpne po izpostavljeni polici, ki je varovana le s klini. Naprej nas zelo strma in dobro zavarovana pot pripelje na greben Malega Triglava, kjer se nam z leve priključi nekoliko lažja pot s Planike.
Nadaljujemo naravnost po grebenski poti, le ta pa nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na vrh Malega Triglava. Z Malega Triglava, od koder se nam odpre lep pogled na vrh in večji del poti, ki je pred nami, se pot rahlo spusti, nato pa nas pripelje na neizrazito sedelce med obema vrhovoma. Pot naprej se ponovno prične vzpenjati, po dobro varovani grebenski poti. Tej zelo razgledni in na posameznih delih tudi zelo strmi poti, nato sledimo vse do vrha Triglava.

On the way: Begunjska vratca (2342m), Dom Valentina Staniča (2332m), Kredarica (2541m), Triglavski dom na Kredarici (2515m), Mali Triglav (2725m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav turkov_rovt_vrata - Triglav
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing