Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Topol - Sveti Jakob - via homestead Na Vihri

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Topol - Sveti Jakob (via homestead Na Vihri)

 
Starting point: Topol (651 m)
Destination: Sveti Jakob (806 m)
Path name: via homestead Na Vihri
Time of walking: 0 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 155 m
Altitude difference (by path): 180 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 5422
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 36
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
c) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. V nadaljevanju se peljemo po dolini Gradaščice, mi pa glavni cesti proti Polhovemu Gradcu sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Ko prispemo v vas Topol se najprej ostro v levo odcepi cesta proti vasi Belo, še nekoliko naprej pa nas oznake za Medvode usmerijo rahlo levo, na cesto, katera se postopoma prične spuščati. Še preden se cesta prične strmeje spuščati proti dolini Ločnice, pa prispemo do osnovne šole, kjer na velikem parkirišču parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča pri osnovni šoli se po glavni asfaltni cesti vzpnemo do kapelice ob gostilni Dobnikar, od tam pa nadaljujemo levo, v naslednjem križišču nekaj metrov naprej pa še enkrat levo v smeri Sv. Jakoba, Slavkovega doma in Medvod. Pot naprej se strmeje vzpenja po asfaltni cesti, katera nas najprej vodi mimo meteorološke postaje ARSO, nato pa ob lepih razgledih na del Ljubljanskega barja, Krima in okoliškega hribovja prispemo do zgornjega dela naselja, kjer pridemo do naslednje kapelice in istočasno še do enega križišča.
Z omenjenega križišča nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Katarine, Jeterbenk, Slavkov dom na Golem Brdu...) proti gostilni oz. domačiji na Vihri ter Sv. Jakobu. Pot naprej nas vodi mimo omenjene gostilne, asfalt pa se le nekoliko nad njo konča.
Od mesta, kjer se asfalt konča nadaljujemo naravnost v gozd na makadamsko cesto, katera nas vodi mimo vodnega zajetja in kateri se nekoliko naprej priključi še druga pot s Topola (pot od parkirišča pri osnovni šoli ter mimo izletniške kmetije pr Mamovc). Pot naprej nas še nekaj minut vodi po ožji makadamski cesti, mi pa po njej hodimo do zaselka Brezovica pri Medvodah (pri eni od domačij se nahaja pred leti obnovljen Porentov vodnjak).
Markirana pot zaselek obide po desni strani, nato pa se nadaljuje po širokem kolovozu, s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj ter ob lepem vremenu še na Kamniške in Savinjske Alpe ter Posavsko hribovje. Na drugi strani razglednega travnika se pot približa gozdu, kjer se nam priključi še pot iz Sore in Preske. Tudi tu nadaljujemo levo, mi pa po kolovozu hodimo le še nekaj 10 korakov, saj nas nato markacije povedejo desno na razmeroma strmo pot, ki se nadaljuje ob robu gozda (tudi, če nadaljujemo po kolovozu bomo prišli na vrh). Med vzponom se nam odpre lep pogled proti Polhograjski Grmadi, z vrha, katerega dosežemo po nekaj minutah pa še proti ostalim vrhovom Polhograjskega hribovja.

On the way: Domačija na Vihri (725m), Brezovica pri Medvodah (750m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob topol - Sveti Jakob
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing