Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Topol - Goljek - on west ridge

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Topol - Goljek (on west ridge)

 
Starting point: Topol (650 m)
Destination: Goljek (809 m)
Path name: on west ridge
Time of walking: 0 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 159 m
Altitude difference (by path): 165 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 1915
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 30
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol). Višje se cesta dvigne nad omenjeno dolino in nas pripelje do začetka vasi Topol, kjer na večjem parkirišču ob osnovni šoli parkiramo.
c) Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. V nadaljevanju se peljemo po dolini Gradaščice, mi pa glavni cesti proti Polhovemu Gradcu sledimo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti vasem Osredek, Topol (Katarina) in Belo (odcep z glavne ceste se nahaja malo pred začetkom vasi Hrastenice). Ko prispemo v vas Topol se najprej ostro v levo odcepi cesta proti vasi Belo, še nekoliko naprej pa nas oznake za Medvode usmerijo rahlo levo, na cesto, katera se postopoma prične spuščati. Še preden se cesta prične strmeje spuščati proti dolini Ločnice, pa prispemo do osnovne šole, kjer na velikem parkirišču parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča pri osnovni šoli se po asfaltni cesti vzpnemo do gostilne Dobnikar, od tam pa nadaljujemo po asfaltni cesti, ki poteka po nekakšnem grebenu, nato pa prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri vasi Belo, Grmade in Tošča.
Po cesti hodimo še približno 10 minut, nato pa zapustimo cesto in nadaljujemo rahlo desno v smeri Grmade. Naprej nadaljujemo po sprva širokem kolovozu, ki preči pobočja brez večjih sprememb višine. Po nekaj minutah nadaljnje hoje pa se s kolovoza v levo odcepi razmeroma strma peš pot po kateri nadaljujemo vzpon. Po nekaj minutah strmina popusti in pot nas pripelje na manjši preval, kjer nadaljujemo ostro levo, kjer na enem od dreves opazimo napis Goljek, ki nas usmeri na manj uhojeno stezo, markirano s črno - rumeno barvo. Tej ves čas markirani, a mestoma slabše sledljivi poti, nato sledimo vse do 809 m visokega vrha, le tega pa dosežemo po dobrih 10 minutah hoje od mesta, ko smo zapustili široko pot, ki vodi proti Tošču in Grmadi.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek topol - Goljek
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing