Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Tomšičeva cesta (Jesenice) - Jelenkamen - via Šporn

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksjelenkamen / Tomšičeva cesta (Jesenice) - Jelenkamen
  

Tomšičeva cesta (Jesenice) - Jelenkamen (via Šporn)

 
Starting point: Tomšičeva cesta (Jesenice) (600 m)
Destination: Jelenkamen (1096 m)
Path name: via Šporn
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: partly demanding unmarked way
Difficulty of skiing: demanding
Altitude difference: 496 m
Altitude difference (by path): 496 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Author: heinz
Views: 2703
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 30
Number of comments: 5
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer zavijemo desno proti Jesenicam. V naselju Slovenski Javornik, v križišču s semaforjem zavijemo levo proti centru mesta. V drugem semaforiziranem križišču (pri gimnaziji) zavijemo ostro desno, nazaj, po Tomšičevi cesti, mimo osnovne šole na levi. Čez slab kilometer vožnje, ko se cesta rahlo spušča, pripeljemo v bližino bivše trgovine na Tomšičevi (danes bife "Čavs bar). Kakih 20 m pred tem objektom opazimo prehod za pešce, katerega bomo na poti proti Jelenkamnu uporabili. Parkiramo na primernem mestu v bližini (ali nekaj 100 m naprej, pod klancem, v bližini železnice na velikem obračališču).

Path description (Slovenian language):

Cesto prečkamo na omenjenem prehodu za pešce, ter nadaljujemo naravnost v klanec, po strmi asfaltirani cesti, ki nas vodi mimo nekaj hiš. Ko se cesta položi in prečka potok, bomo v desnem ovinku ob prvi hiši na levi strani opazili stezo, ki se vzpenja v klanec proti severu. Zapustimo cesto in stopimo na to pot, ki se zmerno vzpenja proti gozdu. Kmalu naletimo na ograjeno vodno zajetje Šporen z letnico 1957, pot (sprva vlaka) pa nas ob strugi potoka pripelje v gozd, kjer eno od vej potoka prečkamo. Naša pot ob vlaki zavije rahlo desno (vlaka zavije levo) in še drugič prečka potoček, ob katerem se vzpenja v klanec. V bližini izvira omenjenega potoka pot znova zavije desno in nas v kratkem pripelje na izravnavo z razpotjem. Tu se usmerimo levo proti severu, po položnem terenu, ob robu ravnice, kjer prezremo levi odcep. Ko se pot prične najprej rahlo vzpenjati, drži sprva nekoliko v levo, kaj kmalu pa zavije ostro desno in se v nadaljevanju vzpenja v ključih. Čez nekaj časa se pri vrhu jugo-vzhodnega rebra Jelenkamna pot na kratko položi, ter zatem nadaljuje naravnost v klanec proti severu. Nekoliko višje (pri ležečem deblu) pot zavije ostro levo, kjer najprej preči nekoliko strmejše pobočje, zatem pa nas pripelje na grebenček, kjer je delno odprto mesto, katero nam ponudi pogled na Julijce, ter na eno od razgledišč južnega pobočja Jelenkamna. Tu naša pot zavije desno (naravnost lovska steza), kar precej strmo v klanec in se po nekaj ključih popolnoma položi. Le nekaj metrov zatem bomo z nekaj pozornosti opazili levi odcep, na katerega se usmerimo. Zdaj nas po rahlem spustu nekoliko slabše vidna, položna pot med nekaj skalami vodi pod strmim jugo-vzhodnim pobočjem Jelenkamna, kjer naletimo tudi na kakega možica. Zatem po rahlem in kratkem vzponu naša pot zavije malce v desno in se kmalu priključi markirani poti iz Ukove. Tu se usmerimo ostro desno, strmo po markirani poti proti vrhu. Po krajšem vzponu se nam v pomoč ponudi tudi nekaj 10 m jeklenice. Zatem, ko strmina na kratko popusti in se nam prično odpirati razgledi, se pot še zadnjič strmeje vzpne proti vrhu Jelenkamna, kjer se nahajata klopca in skrinjica z vpisno knjigo na enem od dreves. Tu se nam razgled odpre proti Ljubljanski kotlini, Jesenicam, Karavankam, Ratitovcu in Mežakli, ter Julijskim Alpam s Triglavom.

On the way: Kozjek (766m)
Trip can be prolonged to next destinations: Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Španov vrh
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen tomsiceva__cesta_jesenice - Jelenkamen
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing