Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Stara Fužina - Studor - via planina Blatce

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsstudor / Stara Fužina - Studor
  

Stara Fužina - Studor (via planina Blatce)

 
Starting point: Stara Fužina (600 m)
Destination: Studor (1002 m)
Path name: via planina Blatce
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way, easy pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 402 m
Altitude difference (by path): 430 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 570
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 38
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bohinjskega jezera. V Ribčevem Lazu iz križišča ob začetku Bohinjskega jezera nadaljujemo desno v smeri Srednje vasi, Studorja in Stare Fužine. Cesta nas nato vodi čez most in mimo cerkve sv. Janeza Krstnika, nekaj 100 metrov naprej pa že prispemo v Staro Fužino. V Stari Fužini se najprej peljemo mimo penziona Lipa, apartmajev Triglav, avtobusne postaje, trgovine Mercator, nato pa prispemo do križišča, ob kapelici, kjer nadaljujemo na levo cesto v smeri parkirišča, korit Mostnice, Hudičevega mostu ter planinskih poti na planini Blato in Vogar in poti v dolino Voje. Od križišča sledi še nekaj vzpona, ko se naselje konča, pa prispemo do plačljivega parkirišča, kjer parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Na začetku parkirišča nas oznake za korita in slap Mostnice usmerijo desno na široko pot, po kateri v nekaj minutah prispemo do Hudičevega mostu. Nadaljujemo desno (naravnost korita Mostnice in Voje) čez most, za mostom pa gremo levo na pešpot v smeri Uskovnice. Že takoj, ko zapustimo cesto, se pot prične strmo vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah prečimo novejši kolovoz, nato pa se še naprej razmeroma strmo vzpenjamo. Višje strmina prične postopoma popuščati, pot pa nas pripelje v manjšo dolinico, kjer se pot povsem položi in nas pripelje iz gozda na zgornji rob planine Blatce.
Tu se v levo nadaljuje markirana pot proti Uskovnici, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnje koče na planini.
Pri omenjeni koči gremo desno in se čez travnik vzpnemo do roba gozda, kjer poiščemo kolovoz, ki se skozi gozd prečno vzpne proti desni. Kolovoz se vzpne v nekaj serpentinah ter se hitro spremeni v gozdno stezico, katera je višje zaradi listja nekoliko težje sledljiva. Steza se kmalu položi in nas pripelje na južno stran grebena, kjer v nekaj 10 korakih prispemo do vzletišča Studor.
Od vzletišča, kjer je nekaj klopi in od koder se nam odpre čudovit razgled, nadaljujemo rahlo levo, tako da se vrnemo v gozd, s hojo pa nadaljujemo po lažjem brezpotju. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, mi pa hodimo dokler ne dosežemo s kovinsko palico označenega vrha, le ta pa je od vzletišča oddaljen približno 15 minut.
Stara Fužina - planina Blatce 0:55, planina Blatce - Studor 0:35.

On the way: Hudičev most (610m), Preval (893m), Planina Blatce (888m)
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor stara_fuzina - Studor
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing