Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Srednja vas - Studor -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsstudor / Srednja vas - Studor
  

Srednja vas - Studor

 
Starting point: Srednja vas (583 m)
Destination: Studor (1002 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way, easy pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 419 m
Altitude difference (by path): 440 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 721
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 42
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi, urejeno javno parkirišče pa se nahaja približno 15 minut stran ob vznožju smučišča Senožeta..

Path description (Slovenian language):

S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, mi pa na njej tokrat ostanemo za dalj časa in zapustimo markirano pot, ki se nadaljuje po kolovozu. Sledi daljši prečni vzpon proti levi, kjer se nam občasno odpre nekaj razgleda, sicer pa se večinoma vzpenjamo skozi gozd. Višje na levi že opazimo prve koče na planini Blatce, mi pa se še nekaj minut vzpenjamo po cesti, s ceste pa gremo levo, ko se rahlo v levo odcepi slabša cesta, ki vodi do bližnje koče.
Od koče nadaljujemo po slabšem kolovozu, po katerem se vzpnemo do zgornjega dela planine, kjer se nahaja še ena koča. Pri omenjeni koči gremo rahlo levo in se čez travnik vzpnemo do roba gozda, kjer poiščemo kolovoz, ki se skozi gozd prečno vzpne proti desni. Kolovoz se vzpne v nekaj serpentinah ter se hitro spremeni v gozdno stezico, katera je višje zaradi listja nekoliko težje sledljiva. Steza se kmalu položi in nas pripelje na južno stran grebena, kjer v nekaj 10 korakih prispemo do vzletišča Studor.
Od vzletišča, kjer je nekaj klopi in od koder se nam odpre čudovit razgled, nadaljujemo rahlo levo, tako da se vrnemo v gozd, s hojo pa nadaljujemo po lažjem brezpotju. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, mi pa hodimo dokler ne dosežemo s kovinsko palico označenega vrha, le ta pa je od vzletišča oddaljen približno 15 minut.
Srednja vas - planina Blatce 0:55, planina Blatce - Studor 0:35.
Opis se nanaša na stanje februarja 2020, slike pa so iz različnih obdobij.

On the way: Razgledišče na Kresu (619m), Planina Blatce (888m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor srednja_vas - Studor
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing