Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Rakov Škocjan (hotel) - Rakov Škocjan - Rakova pot

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Goriško, Notranjsko and Snežniško hribovjerakov škocjan / Rakov Škocjan (hotel) - Rakov Škocjan
  

Rakov Škocjan (hotel) - Rakov Škocjan (Rakova pot)

 
Starting point: Rakov Škocjan (hotel) (517 m)
Destination: Rakov Škocjan (517 m)
Path name: Rakova pot
Time of walking: 2 h 50 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 0 m
Altitude difference (by path): 175 m
Map: Snežnik 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 6250
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 74
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec ter z vožnjo nadaljujemo proti Uncu. Na Uncu nas oznake za Postojno in Rakov Škocjan usmerijo desno, na cesto, ki se nekoliko naprej nadaljuje neposredno ob avtocesti. Po nekaj kilometrih z Unca, pa prispemo do križišča, kjer nas oznake za Rakov Škocjan usmerijo levo na makadamsko cesto, po kateri se nato peljemo do Hotela Rakov Škocjan.
b) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Postojna, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Ko se Postojna konča, pri zaselku Ravbarkomanda zavijemo desno v smeri Unca, Rakeka in Rakovega Škocjana. Za tem, ko preko nadvoza prečimo železniško progo, nadaljujemo levo po glavni cesti, nato pa skozi podvoz pod avtocesto preidemo na drugo stran avtoceste. Nekaj časa se peljemo ob avtocesti, nato pa nas oznake za Rakov Škocjan usmerijo levo na makadamsko cesto, po kateri se nato peljemo do Hotela Rakov Škocjan.
c) Najprej se zapeljemo v Cerknico, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Uncu. V naselju Podskrajnik nadaljujemo levo proti Rakovemu Škocjanu, Zelšam in industrijski coni. V neoznačenem križišču v ind. coni nadaljujemo naravnost, nato pa hitro prispemo v naselje Zelše. Ko se naselje konča, se kmalu konča tudi asfalt, cesta pa nas pripelje na križišče, kjer se v desno odcepi cesta k Lovskemu domu LD Cerknica, mi pa nadaljujemo naravnost ter z vožnjo nadaljujemo do Hotela Rakov Škocjan.

Path description (Slovenian language):

Od hotela, ob katerem je na informativni tabli lepo prikazana Rakovava pot, nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje proti Velikemu naravnemu mostu, nato pa jo po nekaj 10 korakih zapustimo in nadaljujemo desno na kolovoz, po katerem hitro prispemo do mesta, kjer se priključimo urejeni poti skozi Rakov Škocjan. Omenjeni poti sledimo v levo (desno Jamarska pot), le ta pa nas nato vodi mimo več zanimivosti. Za izviri oz. ob visokih vodah ponori, Rakova pot preide na drugo stran vozne ceste, kjer nas pot vodi mimo še ene zanimivosti, ob kateri je informativna tabla. Hitro se vrnemo nazaj na drugo stran ceste, kjer nas Tkalčeva in Rakova pot vodi skozi gozd. Ko se povsem približamo cesti, nas pot vodi preko travnika, za njim pa ponovno skozi gozd, kjer v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do Velikega naravnega mostu, ki se z označene poti nahaja nekaj 10 korakov v desno.
Pri učni tabli, ki se nahaja pred Velikim naravnim mostom, pot zavije levo ter se vzpne do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Nekaj minut hodimo po cesti, nato pa nas pot povede levo, kjer hitro prispemo do Tkalce jame, kjer reka Rak ponikne. Do jame se lahko spustimo po zavarovani poti, sicer pa nadaljujemo naprej, po poti, ki se vrne na cesto. Po cesti se vzpnemo na Veliki naravni most, s katerega se nam odpre lep pogled proti dolini reke Rak. Na mostu še enkrat zapustimo cesto in nadaljujemo rahlo levo, na pot, po kateri hitro prispemo do razvalin cerkve sv. Kancijana. Sledi nekaj spusta in pot se vrne na cesto, kateri sledimo v levo, a le do bližnjih informativnih tabel, kjer je označeno razpotje.
Tu se v smeri nazaj obrne Tkalčeva pot, mi pa nadaljujemo desno na stransko cesto, ki je ob sneženju zaprta za javni promet. Pot nadaljujemo po cesti, ki večinoma poteka skozi gozd, lahko pa tudi po urejeni stezi, ki poteka nekoliko desno od ceste. Po cesti hodimo kar nekaj časa, čez čas pa se cesta prehodno obrne bolj proti severu, nato pa v daljšem desnem ovinku seka pešpot, po kateri bomo pozneje nadaljevali. Nadaljujemo po cesti, nato pa na bližnjem križišču nadaljujemo levo, kjer hitro prispemo do večjega parkirišča (ena od možnosti začetka opisane poti). Na zgornji strani parkirišča zapustimo cesto in se usmerimo na pot v smeri Malega naravnega okna. Po nekaj korakih prispemo do informativne table, pot k Malemu naravnemu oknu pa se odcepi v desno. Ko si ogledamo to naravno znamenitost se vrnemo do zadnjega razpotja, nato pa nadaljujemo po poti, ki se postopoma prične spuščati skozi gozd, nekoliko nižje pa preči cesto, po kateri smo nekaj 10 minut nazaj hodili.
Na drugi strani ceste pot zavije desno, kjer nas najprej vodi mimo nekdanje žage, nato se prehodno oddalji od reke, kmalu pa se se ji ponovno približa. V nadaljevanju se še enkrat zelo približamo cesti, po kateri smo hodili že kar nekaj časa nazaj, mi pa na dveh razpotjih nadaljujemo levo, na drugem pa gremo nato preko mostička. Na drugi strani mostička še kratek čas hodimo ob reki Rak, nato pa na razpotju nadaljujemo levo ter se v rahlem vzponu sprehodimo do izhodišča pri zaprtem hotelu.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan rakov_skocjan_hotel - Rakov Škocjan
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing