Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Planina Zaprikraj - Krn -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpskrn / Planina Zaprikraj - Krn
  

Planina Zaprikraj - Krn

 
Starting point: Planina Zaprikraj (1208 m)
Destination: Krn (2244 m)
Path name: -
Time of walking: 7 h 30 min
Difficulty: difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1036 m
Altitude difference (by path): 1200 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer): lamp, helmet
Hiking equipment (winter): lamp, crampons, ice axe, helmet
Author: navrhu
Views: 14472
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 55
Number of comments: 10
Access to starting point (Slovenian language):

V Kobaridu zapustite glavno cesto in se usmerite za Drežnico. Peljite po glavni cesti skozi Drežnico za Drežniške Ravni in na koncu te vasi zavijte z avtom desno za smer Pl. Zaprikraj. Po nekaj ovinkih boste prišli do ravnine, kjer stoji napajalno korito za živino in tam je tudi velik prostor za parkiranje. Parkirate lahko tu in se peš odpravite do Pl. Zaprikraj, kar vam bo vzelo dobro uro. Jaz sem nadaljeval pot z avtom vse do Pl. Zaprikraj. Na nekaterih delih je cesta v precej slabem stanju, vendar če imate običajen osebni avto, boste počasi prišli na Pl. Zaprikraj. Na vhodu na Pl. Zaprikraj boste naleteli na železna vrata, ki označujejo mejo pašnika. Pred vrati je veliko parkirišče in tam je tudi znak za Triglavski narodni park. Parkirajte tu.

Path description (Slovenian language):

Stopite skozi vrata pašnika in takoj za vrati pojdite desno na mulatjero (pot, ki jo je italijanska vojska med 1. svetovno vojno vrezala v hrib) in nato cik-cak neposredno v hrib. (midva s prijateljem sva pohod začela na planšariji na Planini Zaprikraj, ki je 10 minut od parkirišča) Tako sva po eni uri in pol hoje v hrib prišla do sedla Vrata, od kjer se je pot popolnoma spremenila. Pot gre neposredno pod vrhom grebena in po ozki stezi, katero je naredila italijanska vojska, enkrat celo skozi krajši predor. Vidno s fotografij. Če imate baterijo, si boste lahko med potjo ogledali še katero od kavern.
Na koncu grebena se pot malce spusti in nato pridemo do poti, ki pride iz smeri Krnskega jezera. Od tam se pot začne zopet vzpenjati. Pred seboj na tem vzpenjanju ves čas vidite vrh, a ko pridete do njega ugotovite, da je vrh še cca 15 minut oddaljen (pojdite, pa boste videli, kaj pišem). Pot od Krnskega jezera na vrh Krna je bila neverjetno polna planincev, prav tako tudi vrh in Gomiščkovo zavetišče. Na vrh sva prišla po skupno 3 urah in 40 minutah (merjeno od planšarije na Pl. Zaprikraj).
Z vrha sva se podala še do Gomiščkovega zavetišča, ki je neposredno pod vrhom. Pivo in povratek nazaj na Zaprikraj. Za povratek od zavetišča do planšarije sva potrebovala točno 3 ure. Ker sva midva med hitrejšimi planinci, sem napisal v opisu te poti, da potrebujete 7 ur 30 minut. S seboj ne pozabite vzeti vode, saj je med potjo ne boste našli. Pojdite zjutraj, ko je najbolj strm del poti še v senci (najkasneje ob 9 uri odhod z izhodišča).
Domačini na Pl. Zaprikraj so mi povedali, da je še precej več ostankov 1. svetovne vojne na drugem delu grebena; od sedla Vrata proti severu.

Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn planina_zaprikraj - Krn
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing