Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Mašun - Snežnik -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Mašun - Snežnik

 
Starting point: Mašun (1022 m)
Destination: Snežnik (1796 m)
Path name: -
Time of walking: 4 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 774 m
Altitude difference (by path): 840 m
Map: Snežnik 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 4360
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 71
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Ilirske Bistrice ali Pivke se zapeljemo do Knežaka, od tam pa sledimo oznakam za Mašun. Sledi nekaj kilometrov vožnje po nekoliko ovinkasti, a v celoti asfaltirani cesti do Mašuna. Parkiramo na asfaltiranem parkirišču v bližini gostišča Mašun.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se sprehodimo do bližnjega križišča, s katerega nadaljujemo rahlo desno v smeri evropske pešpoti E6 in Snežnika. Sprva še hodimo po asfaltni cesti, asfalt pa se kmalu konča in pot nadaljujemo po širši makadamski cesti, po kateri hodimo do izrazitejšega levega ovinka. Na ovinku, do katerega potrebujemo slabih 20 minut hoje gremo desno na markiran kolovoz, le ta pa se hitro spremeni v slabše uhojeno gozdno pot, kjer sledimo markacijam evropske pešpoti. Nekoliko naprej dosežemo makadamsko cesto, na katero pa stopimo ravno na obračališču, z obračališča pa gremo rahlo levo in pot nadaljujemo po kolovozu, ki se sprva rahlo spusti, nato pa se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Na manjšem razpotju, kjer širši kolovoz zavije rahlo v desno gremo naravnost, nato pa dosežemo drugo gozdno cesto, kateri sledimo v levo. Sledi nekaj manjših križišč, kjer nadaljujemo naravnost, ko dosežemo širšo makadamsko cesto pa ji sledimo desno v smeri Snežnika in Sviščakov. Pot naprej nas vodi še mimo koče Škrli, na označenem križišču, kjer cestna tabla za Snežnik in Sviščake usmerja v desno pa nadaljujemo naravnost ter sledimo markacijam. Nekaj minut naprej nas oznake za evropsko pešpot E6 usmerijo desno na strmejši kolovoz, po katerem se vzpenjamo skozi gozd. Na manjšem razpotju kolovozov gremo desno, še nekoliko višje pa s kolovoza rahlo levo na pešpot, ki pa kmalu dosežemo makadamsko cesto. Cesti kratek čas sledimo v levo, nato pa nas slabše vidne oznake usmerijo rahlo desno, kjer se vzpnemo preko novejše poseke. Ko ponovno dosežemo cesto se po njej vzpnemo preko leve serpentine, pri opuščeni bajti pa gremo desno na slabšo cesto, kjer še naprej sledimo oznakam poti E6. Na bližnjem križišču gremo še enkrat levo, ko pa cesta zavije ostro levo jo zapustimo in nadaljujemo desno na markirano pot, ki po nekaj minutah dosežemo naslednjo cesto, sledimo pa ji v desno. Sledi nekaj zmernega vzpona po makadamski cesti, ko prispemo do razpotja, kjer se v levo odcepi pot E6, po cesti pa se nadaljuje cesta proti Sviščakom, pa nadaljujemo levo na kolovoz za oznakami evropske pešpoti E6. Kolovoz se kmalu spremeni v strmejšo pešpot, ki se vzpenja skozi bukov gozd. Ko dosežemo sprva neizrazit gozdnat greben Malega Snežnika se združimo s potjo iz Grde drage, kjer se prvič pojavijo tudi klasične Knafelčeve markacije.
Nadaljujemo v smeri Snežnika in Malega Snežnika, tokrat po nekoliko bolj strmi poti, ki nas vodi mimo obeležja. Nad obeležjem se nam odpre prvi obširni razgled, ki seže prek Nanosa vse do Alp. V nadaljevanju se vzpenjamo po poti, ki nas vodi skozi ruševje. Ko strmina popusti prispemo do starega kamna trigonometrične točke, ki se nahaja na vrhu, oz. nekaj korakov pod vrhom Malega Snežnika, od koder se nam odpre pogled na Veliki Snežnik, Istro, Primorsko, Notranjsko...
Z Malega Snežnika nadaljujemo po poti, ki se komaj opazno spušča po neizrazitem vzhodnem grebenu Malega Snežnika. V nadaljevanju pot preide na zahodni in zelo razgleden greben Velikega Snežnika, po katerem se nadaljuje po večini v rahlem do občasno zmernem vzponu. Nekoliko naprej se nam z desne priključi Matetova pot, malo naprej pa še običajna pot s Sviščakov.
Na obeh razpotjih nadaljujemo naravnost, nato pa se prečno vzpnemo po bolj strmem pobočju Velikega Snežnika, ki je v snegu nevarno za zdrs. Po nekaj minutah dosežemo Zavetišče na Velikem Snežniku, pred katerim nadaljujemo levo ter se v nekaj korakih povzpnemo na 1796 m visok vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje septembra 2020.

On the way: Vrata (1024m), Mali Snežnik (1694m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik masun - Snežnik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing