Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Martinj vrh - Blegoš -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Martinj vrh - Blegoš

 
Starting point: Martinj vrh (1030 m)
Destination: Blegoš (1562 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 40 min
Difficulty: partly demanding marked way
Difficulty of skiing: more demanding
Altitude difference: 532 m
Altitude difference (by path): 575 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 32911
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 32
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Škofje Loke se peljemo proti Železnikom in naprej proti Zalemu Logu. Že kmalu za Železniki, bomo opazili oznake za vas Martinj vrh, ki nas usmerijo levo na vzpenjajočo cesto, ki se začne vzpenjati ob potoku Zadnja Smoleva. Po krajšem vzponu pridemo do križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti, ki se v nekaj serpentinah strmo vzpne, nato pa nas pripelje do naslednjega križišča. Nadaljujemo levo (desno Javh in Pučar) po cesti, ki nas mimo posameznih kmetij pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo ostro desno v smeri kmetije Bendišč in Čemšišar. Naprej se peljemo mimo omenjenih kmetij in cesta nas hitro pripelje do večjega kamnoloma, kjer se le ta konča. Parkiramo lahko že nekoliko nižje na enem od parkirišč ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Na koncu ceste bomo opazili sprva zložno markirano pot (na zemljevidih omenjene poti ni vrisane), ki preči razmeroma strma pobočja Romovca. Že po nekaj korakih hoje naletimo na prvo jeklenico, s pomočjo katere prečimo strmo in v mokrem za zdrs nevarno pobočje. Nekoliko za jeklenico pot zavije v levo in se za krajši čas strmo vzpne. Naprej strmina popusti, pot pa zavije v desno, kjer nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do druge jeklenice, s pomočjo katere se v prečnem vzponu povzpnemo čez zelo strmo pobočje. Pot se nato ponovno položi in nas pripelje do starega vojaškega bunkerja, ki se nahaja nad manjšim prepadom.
Bunker obidemo po levi strani, nato pa se pot spusti po izpostavljeni polički (velika nevarnost zdrsa). Za poličko se pot razširi, le ta pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do velikega parkirišča na Črnem Kalu.
S parkirišča se usmerimo na cesto, nad katero piše "od tu naprej hodimo peš". Ravno pri omenjenem napisu, pa nas oznake za Blegoš usmerijo desno na široko peš pot, ki že po nekaj metrih preči gozdno cesto, ki pelje proti koči na Blegošu.
Nadaljujemo po peš poti, ki se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Višje nas še naprej strma pot pripelje na poraščen severovzhodni greben Blegoša, po katerem se nato kar nekaj časa vzpenjamo. Pot naprej nas vodi mimo starega vojaškega bunkerja, nad katerim kmalu pridemo do mini razgledne točke, s katere se nam odpre lep razgled na bližnji Ratitovec.
Pri razgledni točki strmina popusti, pot pa nas po 5 minutah nadaljnje hoje pripelje iz gozda na neizrazito sedelce med Špikom (1538 m) na levi in Blegošem na desni. Tu pot zavije rahlo v desno in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje na razgleden vršni greben. Sledi le še kratek sprehod mimo starih vojaških rovov do vrha Blegoša, le tega pa dosežemo po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje.

On the way: Črni Kal (1103m)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš martinj_vrh - Blegoš
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing