Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Lipa - Grmada - by road

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Lipa - Grmada (by road)

 
Starting point: Lipa (335 m)
Destination: Grmada (676 m)
Path name: by road
Time of walking: 1 h 10 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 341 m
Altitude difference (by path): 350 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 2442
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 32
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubljana - Šmartno, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tacnu. V Tacnu tik preden cesta preko mostu preči reko Savo nadaljujemo rahlo desno v smeri Pirnič. Malo za tem, ko se Ljubljana konča, prispemo v Vikrče, še malo naprej pa v Spodnje Pirniče, mi pa cesti sledimo do kluba Lipa, kjer parkiramo na večjem parkirišču, ki je namenjeno obiskovalcem Šmarne gore (cena parkiranja je 1,5 eur/h - december 2012).
b) Iz Šentvida se zapeljemo v Tacen, tam pa takoj za mostom preko reke Save levo proti Pirničam. Le malo za tem, ko se Ljubljana konča, prispemo v Vikrče, še malo naprej pa v Spodnje Pirniče, mi pa cesti sledimo do kluba Lipa, kjer parkiramo na večjem parkirišču, ki je namenjeno obiskovalcem Šmarne gore (cena parkiranja je 1,5 eur/h - december 2012).
c) Iz Medvod se zapeljemo v Zgornje in nato še Spodnje Pirniče, mi pa cesti sledimo do kluba Lipa, kjer parkiramo na večjem parkirišču, ki je namenjeno obiskovalcem Šmarne gore (cena parkiranja je 1,5 eur/h - december 2012).

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se vrnemo na cesto, od tam pa nadaljujemo proti Zavrhu. Že kmalu prispemo na manjše križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti rojstni hiši Jakoba Aljaža, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Zavrha in Šmarne gore. V nadaljevanju prečimo pas gozda, nato pa prispemo do prvih hiš v Zavrhu. Nadaljujemo po "glavni" cesti, ki se nadaljuje med hišami, na označenih križiščih pa nadaljujemo desno v smeri Šmarne gore. Asfalt se pri "zadnji" hiši konča, mi pa nadaljujemo po strmi cesti, po kateri je prepovedana vožnja z avtomobili (izjeme so stanovalci). Pot nadaljujemo po cesti, ki se strmo vzpenja skozi gozd. Višje se nam z desne priključi še markirana pot čez Peske, mi pa nadaljujemo po cesti, ki nas v nadaljevanju vodi še mimo spomenika NOB in kužnega znamenja. Višje cesta zavije nekoliko bolj v levo ter nas iz gozda pripelje na razgledna pobočja. Ob pogledu na vrh Šmarne gore in Kamniško Savinjske Alpe hitro prispemo do domačije Gorjanc, od katere sledi še kratek sprehod do označenega razpotja Na Sedlu.
Tu nadaljujemo levo še naprej po cesti, le ta pa se kmalu razcepi na dva dela. Vzpon lahko nadaljujemo po cesti, v tem primeru se na vrh povzpnemo mimo zvona želja, ali pa nadaljujemo desno po markirani peš poti, ki nas mimo kapelice sv. Sobote, prav tako pripelje na vrh Šmarne gore.

On the way: Na Sedlu (580m)
Trip can be prolonged to next destinations: Šmarna gora
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada lipa - Grmada
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing