Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Leskova dolina - Snežnik -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Leskova dolina - Snežnik

 
Starting point: Leskova dolina (793 m)
Destination: Snežnik (1796 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1003 m
Altitude difference (by path): 1050 m
Map: Snežnik 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 43210
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 48
Number of comments: 25
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Cerknice ali Nove vasi na Blokah se najprej zapeljemo do Bloške Police, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Loža in Babnega Polja. V naselju Pudob zavijemo desno v smeri Snežnika, Ilirske Bistrice, Knežaka in bližnjega naselja Kozarišče. V Kozariščah nadaljujemo rahlo levo v smeri Snežnika ter tudi v naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Snežnika. Ko se Kozarišče končajo, se konča tudi asfalt, mi pa takoj za mostom preko Malega Obrha nadaljujemo levo v smeri Mašuna in Knežaka. Sledi razmeroma dolgotrajna vožnja po makadamski cesti, kateri sledimo približno 11 km oz. do Leskove doline, kjer na enem od parkirišč ob cesti tudi parkiramo.
b) Zapeljemo se v Pivko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Knežaku. V Knežaku na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Mašuna ter naselja Bač in Koritnice. Malo naprej gremo desno v smeri Mašuna in Koritnic (naravnost Bač). Za Koritnicami se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas po 18 km od glavnega križišča v Knežaku pripelje do Mašuna, od koder z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Sviščakov. Po približno 2 km makadamske ceste od Mašuna prispemo na križišče, kjer nadaljujemo po levi spodnji cesti (desna cesta vodi proti Sviščakom), po kateri se peljemo še približno 7 km, oz. do Leskove doline, kjer na primernem mestu ob cesti parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Ilirsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sviščakom (odcep je sredi Ilirske Bistrice ter je označen, morda je le malo slabše opazen). Sprva se vzpenjamo po asfaltni cesti, nato pa po slabih 12 km vzpona asfalt zamenja makadam. Sledi še približno 7 km makadama, nato pa prispemo do križišča v neposredni bližini Planinskega doma na Sviščakih, kjer nadaljujemo naravnost proti bližnjemu planinskemu domu na Sviščakih. Od planinskega doma z vožnjo nadaljujemo proti Mašunu, kjer po nadaljnjih 10 km makadama prispemo do križišča, kjer nadaljujemo ostro desno proti Leskovi dolini (naravnost Mašun 2 km). Od križišča se peljemo še približno 7 km, oz. do Leskove doline, kjer na primernem mestu ob cesti parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Ob cesti, ki nas pripelje do Leskove doline opazimo planinske smerne table za Snežnik, ki nas usmerijo na pešpot, ki nas skozi pas gozda hitro pripelje do gozdne ceste, ki vodi v Lepi Dol. Omenjeno cesto le prečimo, mi pa vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki hitro preide v strnjen gozd. Naprej se pot nadaljuje po kolovozu, ki ima nekaj markiranih bližnjic, nato pa stopimo na makadamsko cesto, kateri sledimo v levo.
Vzpon nadaljujemo po omenjeni makadamski cesti, le ta pa nas po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Snežnika in Gašperjevega hriba. Od križišča naprej se cesta prične nekoliko strmeje vzpenjati, le ta pa nas višje pripelje do izhodišča poti Gašperjev hrib - Snežnik. Pri omenjenem izhodišču zapustimo cesto ter vzpon nadaljujemo po markirani pešpoti v smeri Snežnika.
Pot naprej se sprva strmo vzpne po kolovozu, nato pa se položi ter se po nekaj minutah nadaljnje hoje spremeni v prijetno stezico, ki nas naprej vodi po in ob neizrazitem grebenu. Pot naprej nas kmalu pripelje do razgledne točke na Snežnik, le ta pa se nato rahlo spusti in nas pripelje v pas strnjenega gozda, kjer se naprej prečno vzpenja. Višje nas pot pripelje na večji travnik, s katerega se nam odpre lep razgled na okoliško hribovje. Naprej nekaj časa nadaljujemo po razglednem travnatem pobočju, nato pa se pot vrne v gozd, kjer se prične strmo vzpenjati. Iz gozda kmalu preidemo med rušje, skozi katerega nadaljujemo vzpon po vse bolj razglednem pobočju. Sledi kratek spust in z leve se nam priključi malo obiskana pot od Grčovca.
Nadaljujemo v smeri Snežnika ter vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki nas iz rušja pripelje na neporaščena vršna pobočja Snežnika. Tej vse bolj razgledni poti, nato sledimo vse do vrha, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.

Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik leskova_dolina - Snežnik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing