Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Hrastnik (Podkraj) - Kum - via Matca

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Posavsko hribovje and Dolenjskakum / Hrastnik (Podkraj) - Kum
  

Hrastnik (Podkraj) - Kum (via Matca)

 
Starting point: Hrastnik (Podkraj) (210 m)
Destination: Kum (1220 m)
Path name: via Matca
Time of walking: 2 h 55 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1010 m
Altitude difference (by path): 1015 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 10950
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 60
Number of comments: 6
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Litijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Trbovelj in dalje proti Hrastniku. Ko prispemo v Hrastnik, ne nadaljujemo levo po glavni cesti čez most preko reke Save, ampak nadaljujemo naravnost, nekaj 10 metrov naprej pa desno v smeri industrijske cone Podkraj. Med industrijsko cono in naseljem nekaj manjših blokov se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.
b) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Trojane, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zagorja ob Savi. skozi Zagorje sledimo oznakam za Litijo, nato pa za mostom preko reke Save nadaljujemo levo proti Trbovljam (Litija desno). V nadaljevanju se po glavni cesti peljemo vse do Hrastnika, kjer ne nadaljujemo levo po glavni cesti čez most preko reke Save, ampak nadaljujemo naravnost, nekaj 10 metrov naprej pa desno v smeri industrijske cone Podkraj. Med industrijsko cono in naseljem nekaj manjših blokov se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.
c) Najprej se zapeljemo v Celje, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Laškega, Rimskih Toplic in Hrastnika. Skozi Hrastnik sledimo glavni cesti, nato pa, ko prečimo most peko reke Save, nadaljujemo levo v smeri industrijske cone Podkraj. Nekaj metrov naprej cesta zavije desno in nas pripelje med industrijsko cono na levi in naseljem nekaj manjših blokov na desni, kjer se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.
d) Zapeljemo se v Radeče, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Zidanemu Mostu, tam pa gremo levo proti Hrastniku. V nadaljevanju se peljemo po ožji cesti, ki nas vodi ob reki Savi, nato pa, ko prispemo v Hrastnik, najprej nadaljujemo levo (desno središče Hrastnika), nato pa, ko prečimo most preko reke Save, še enkrat levo v smeri industrijske cone Podkraj. Nekaj metrov naprej cesta zavije desno in nas pripelje med industrijsko cono na levi in naseljem nekaj manjših blokov na desni, kjer se začne opisana pot na Kum. Parkiramo na primernem mestu v bližini, če je dovolj prostora lahko na enem od parkirišč v bližini blokov.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo v smeri Kuma, slepo cesto pa hitro zapustimo, saj nas oznake za pot čez Matco usmerijo na pešpot, ki nas po krajšem vzponu pripelje do vrtičkov, nekaj korakov višje pa prečimo še asfaltno cesto, ki vodi do bližnjega vodohrana. Vodohran obidemo po levi strani, nato pa skozi gozd sledimo pogostim oznakam za Kum. Ko stopimo iz gozda nas pot vodi v prečnem vzponu čez razgledno senožet, s katere se nam odpre lep razgled proti delu Hrastnika in okoliškim hribom. Višje se pot vrne v gozd ter postopoma preide na bolj slikovita in bolj strma pobočja. Preko strmih pobočij nas vodi široka pot, tako da v kopnem vzpon ne predstavlja večje nevarnosti, v snegu pa je na več mestih nevarnost zdrsa. Ko višje strmina popusti, postopoma stopimo iz gozda ob rob vasice Matica, kjer nas pot vodi mimo nekaj hiš. Cesto hitro zapustimo, nato pa kratek čas nadaljujemo ob robu travnika. Malo naprej prečimo še slabšo makadamsko cesto, nato pa se skozi pas gozda povzpnemo do druge asfaltne ceste, kateri sledimo levo v smeri Kuma. Po krajšem vzponu po cesti, na manjšem križišču nadaljujemo na desno cesto v smeri Kuma samo za pešce. Ko po nekaj metrih cesta preide v gozd, jo zapustimo saj nas oznake za Kum usmerijo desno na pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd, le malo višje pa preči asfaltno cesto. Za prečenjem stopimo iz gozda in ob pašniku se vzpnemo do naslednjega zaselka, kjer cesti sledimo v levo, na označenem razpotju pri hišah pa ostro desno, na cesto, ki vodi ob gospodarskem poslopju. Za hišo, ki je na levi, nadaljujemo levo, na pot, ki se vzpenja po vse bolj razgledni senožeti, višje pa preide v gozd, skozi katerega se nato vzpenjamo. Na razpotjih sledimo oznakam za Kum, med tem pa prečimo še eno makadamsko cesto (levo lahko prispemo do cerkvice sv. Marije na Ključevici, desno pa prispemo v Tratovškovo dolino).
V nadaljevanju se gozd nekoliko razredči in deloma preko travnikov dosežemo cesto, ki vodi na Kum. Cesti sledimo v levo, na njo pa se priključita še dve poti iz Trbovelj (pot čez Dobovec in pot čez Čebulovo dolino). Ko se gozd ponovno razredči nas oznake za Kum usmerijo desno, nato pa po nekoliko bolj strmi poti, ob vse lepših razgledih dosežemo razpotje malo pod vrhom Kuma, kjer se nam z leve priključi še pot iz Zidanega Mosta (tudi pot iz Radeč in Podkuma).
Tu nadaljujemo desno ter se mimo planinskega doma povzpnemo na vrh Kuma, kjer se nahaja cerkev sv. Neže.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (marec).

On the way: Matica (662m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum hrastnik_podkraj - Kum
Video:
Kum - Hrastnik  - Iz Hrastnika po markiranom putu, sa njega mali šaranje..
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing