Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Gradišče - Škavnica -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Gradišče - Škavnica

 
Starting point: Gradišče (250 m)
Destination: Škavnica (734 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 484 m
Altitude difference (by path): 500 m
Map: Nanos 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 463
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 41
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Vipava. Cesti naprej sledimo, proti Vipavi in Gradišču. V vasi Gradišče pa opazimo prve planinske smerokaze, katerim sledimo do večjega parkirišča ob Kampu Tura nad vasjo Gradišče.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se vrnemo do ceste kjer se usmerimo nekoliko levo kamor nas usmerijo oznake za Plaz in Škavnico. Nekaj metrov se spustimo po asfaltni cesti nato pa nas smerokaz za Plaz in Abram usmeri desno na pešpot. Pot se prične vzpenjati in nas nato vodi mimo nekaj vinogradov. V nadaljevanju se nato kar nekaj časa vzpenjamo skozi nizek gozd proti severu in sledimo oznakam za Plaz ter Abram. Občasno se gozd tudi nekoliko razredči in odpre se nam lep razgled na Vipavsko dolino in okoliške vrhove. Nekoliko višje nas pot pripelje na manjšo ravnico pod vrhom Plaz kjer je označeno razpotje, ob poti pa je tudi miza in nekaj klopi.
Levo je le še kratek vzpon do vrha Plaz, mi pa nadaljujemo desno kamor nas usmerijo oznake za Škavnico in Nanos-Abram. Hitro pridemo do še enega razpotja kjer se levo odcepi pot v dolino proti Vipavi, mi se še naprej držimo desne in sledimo oznakam za Abram in Škavnico. V nadaljevanju se še nekaj časa rahlo vzpenjamo skozi gozd, nato pa se nam z leve priključi še drugi krak poti iz Vipave.
Ponovno nadaljujemo desno in se nato pričnemo za odtenek strmeje vzpenjati. Nekoliko višje pridemo do še enega razpotja kjer nas smerokaz za Škavnico (15 min) usmeri levo na ožjo stezo. Širša pot naravnost pa vodi proti Abramu in Gradiški Turi.
Od razpotja se pričnemo še nekoliko strmeje vzpenjati po ozki stezi skozi gozd. Na poti bomo tu poleg običajnih Knafelčevih markacij opazili tudi oranžno zelene puščice. Nekaj časa se še vzpenjamo skozi gozd, nato pa bomo na levi opazili skalovje, ki obdaja vrh Škavnice. Nadaljujemo ob skalovju in pot nas iz gozda pripelje do križa na vrhu Škavnice. Z vrha se nam odpre zelo lep razgled na Vipavsko dolino.
Če z vrha nadaljujemo še 5 minut skozi gozd lahko obiščemo še zanimiv odprt paviljon imenovan Bivak Teodozij ob katerem se nahaja še nekaj klopc.

Recommended: panorama, similar trips,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica gradisce - Škavnica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing