Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Gorenji Novaki (Mrovlje) - Škofje -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje and Jelovicaškofje / Gorenji Novaki (Mrovlje) - Škofje
  

Gorenji Novaki (Mrovlje) - Škofje

 
Starting point: Gorenji Novaki (Mrovlje) (740 m)
Destination: Škofje (973 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 233 m
Altitude difference (by path): 275 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 310
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 35
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Poljanske doline se zapeljemo do Hotavelj, nato pa sledimo oznakam za smučišče Cerkno. Oznakam za smučišče Cerkno sledimo le do Kopačnice, kjer iz križišča, kjer se v desno nadaljuje cesta proti smučišču in Leskovici, nadaljujemo naravnost, na cesto, ki se nadaljuje ob potoku Podplečica. Pri domačiji Joškovec, kjer je naslednje sotočje, nadaljujemo desno, nato pa se po deloma makadamski cesti pričnemo strmeje vzpenjati. Višje zapustimo dolino in cesta nas v dveh serpentinah in po krajšem prečenju pripelje do toplarja pred kmetijo Mrovlje, kjer se prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
b) Zapeljemo se v Cerkno, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri smučišča Cerkno. V Dolenjih Novakih, kjer cesta naredi levo serpentino (serpentina se nahaja nekaj 100 m pred župnijsko cerkvijo sv. Tomaža), pa nadaljujemo desno, na stransko cesto v smeri Kopačnice. Sledi vožnja po ožji asfaltni cesti, na križiščih pa nadaljujemo naravnost oz. po asfaltu. Višje sledi še nekaj ovinkov, nato pa prispemo iz gozda do posameznih hiš pri kmetiji Mrovlje v naselju Gorenji Novaki. Tu na prvem križišču nadaljujemo rahlo desno, preden se cesta prične vidno spuščati pa na desni opazimo kozolec, ob katerem se prične opisana pot. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.

Path description (Slovenian language):

Od kozolca se usmerimo na makadamsko cesto, ki se nadaljuje proti jugozahodu. Vzpenjamo se po razglednem travnatem pobočju, s katerega se nam odpre lep pogled na okoliške hribe, po slabih 10 minutah pa prispemo do znamenja in nekaj korakov naprej še do kmetije Novine.
Nadaljujemo med kozolcem in hišo, na razpotju pa izberemo rahlo desni kolovoz, s katerega pa gremo že kmalu levo. Sledi rahel do zmeren vzpon skozi pas oz. obrobje gozda, ko dosežemo neizrazit greben, kjer se nam z leve priključi še en kolovoz, pa nadaljujemo desno, sprva po grebenu. Na bližnjem razcepu izberemo rahlo levi kolovoz in zapustimo greben ter v nadaljevanju prečimo pobočja večinoma proti zahodu. Med prečenjem se na nekoliko bolj travnatem delu rahlo v levo odcepi pot k bližnjemu zaselku, mi pa nadaljujemo rahlo desno in nadaljujemo s prečenjem. Ko nas pot že pripelje zahodno od zaselka, se obrne bolj proti jugu in se nadaljuje skozi gozd. Ko dosežemo stranski greben Škofja nadaljujemo desno, ko pa višje dosežemo slabšo cesto, pa ji prav tako sledimo v desno. Nekoliko naprej stopimo iz gozda ter nadaljujemo po širši cesti oz. kolovozu. Sledi prečenje razglednega travnatega pobočja, cesto pa zapustimo na delu, kjer pri manjši koči (verjetno star senik) nadaljujemo rahlo levo na brezpotje. Po brezpotju se v nekaj minutah vzpnemo na razgleden severovzhodni greben Škofja, od koder se nam odpre lep pogled v smeri Porezna, mi pa nadaljujemo levo v gozd. V gozdu se takoj pojavi sledljiva stezica, po kateri nadaljujemo do bližnjega vrha.
Če z vrha nadaljujemo po markirani poti, se v nekaj minutah spustimo do razgledišča in bivaka.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (april).

Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje gorenji_novaki_mrovlje - Škofje
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing