Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Farm Rovtar - Tošč - Via Dida

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Farm Rovtar - Tošč (Via Dida)

 
Starting point: Farm Rovtar (521 m)
Destination: Tošč (1021 m)
Path name: Via Dida
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: partly demanding unmarked way, easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 500 m
Altitude difference (by path): 500 m
Map: Polhograjsko hribovje in Šmarna Gora - 1:25.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Author: grega_p
Views: 13582
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 25
Number of comments: 7
Access to starting point (Slovenian language):

Do kmetije Rovtar pridemo tako, da se pripeljemo po dolini Ločnice (oznaka za Topol, Katarino v vasi Sora pri Medvodah) in približno 1 km za gostilno Legastja zavijemo desno za oznakami za Gonte. Če prihajamo s strani Katarine, je odcep na levi strani po približno 1,5 km spusta ceste.
Rovtar je prva kmetija na levi po približno kilometru vožnje (cesta medtem izgubi asfaltno prevleko). Parkiramo lahko ob označenem razpotju (Sora - Gonte) pod kmetijo ali 200 m višje na 180 stopinjskem ovinku.

Path description (Slovenian language):

Pot se začne ob cesti pod kmetijo Rovtar in sicer 30 m pred lesenim studenčkom ob cesti, ki strogo v ovinku zavije v levo. V gozdu je potrebno ob potoku poiskati ozko stezico, ki je dobro vidna. Naprej težav glede sledljivosti ni več.
Pot se sprva ob pečinah slapa in zmeraj lepših razgledih strmo vzpne skozi gozd. Na določenih odsekih je zaradi strmine stezice potrebno popaziti, drugače pa so nam v pomoč tudi lesene ograje. Višje gremo na razcepu desno in pridemo v strugo grape s potočkom in lokalnim zajetjem vodovoda. Naprej se vseskozi držimo te gozdne grape (naravnost pri naslednjem razpotju). Naposled pridemo na greben Govejek - Gonte, kjer stopimo na makadamsko cesto.
Nadaljujemo v smeri Tošča (levo Grmada in Gonte, desno Govejek in Osolnik) in vzpon nadaljujemo po poti, ki se vrne v strnjen gozd. Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in se priključi poti od turistične kmetije Gonte. Tu nadaljujemo desno ter občasno kar precej strmi poti, ki poteka po in ob gozdnatem grebenu, sledimo vse do vrha 1021 m visokega Tošča.

Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč kmetija_rovtar - Tošč
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing