Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


End of road on Pokljuka - Veliki Draški vrh - path over north outside corner

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsveliki draški vrh / End of road on Pokljuka - Veliki Draški vrh
  

End of road on Pokljuka - Veliki Draški vrh (path over north outside corner)

 
Starting point: End of road on Pokljuka (1340 m)
Destination: Veliki Draški vrh (2243 m)
Path name: path over north outside corner
Time of walking: 3 h 15 min
Difficulty: difficult pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 903 m
Altitude difference (by path): 903 m
Map: Triglav 1:25.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons, lamp
Author: klm
Views: 7698
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 0
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki (veliko parkirišče, vojašnica in strelišče). Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Uskovnica). Tej cesti nato sledimo do parkirišča na koncu ceste (v bližini so planinske oznake za planino Konjščica).

Path description (Slovenian language):

S parkirišča na koncu ceste nadaljujemo po širokem in sprva vzpenjajočem kolovozu v smeri planine Konjščice. Kolovoz, ki gre takoj v strnjen gozd, se hitro položi in se po nekaj minutah lahkotne hoje spremeni v peš pot, ki se nadaljuje ob levem bregu potoka Ribnica. Ko se pot povsem približa omenjenemu potoku zavije rahlo v desno in se strmeje vzpne. Višje se pot položi in nas iz gozda pripelje na spodnji rob prostrane Konjščice. Tu pot zavije rahlo v levo, preči potoček in nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do sirarne na planini Konjščica.
Od sirarne nadaljujemo po prijetni poti, ki nas v nekaj minutah rahlega vzpona pripelje na zgornji rob planine. Tu gre pot v pas rušja in grmičevja in se postopoma začne strmeje vzpenjati. V zgornjem delu vzpona proti Jezercam se nam z desne priključi pot z Rudnega polja, mi pa nadaljujemo naravnost po zmerno strmi poti, ki nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do Jezerc, kjer se pot položi in zavije v levo.
Sledi lahkotna hoja do table, ki označuje osrednje območje TNP-ja, nato pa se pot prične zmerno vzpenjati ob hudourniku (sprva studenček). Pot višje preide na desno stran hudournika (gledano iz smeri vzpona) in se nato prečno vzpne do Studorskega prevala. Tam se steza razcepi na več krakov. Mi zavijemo desno in pri prvem razcepu ponovno desno (leva pot pelje naravnost po južnem grebenu na vrh). Stezica se skoraj vodoravno, z minimalnimi vzponi in spusti vije pod južnimi ruševnatimi pobočji Velikega Draškega vrha proti Malemu Draškemu vrhu. Po približno 10 minutah dosežemo travnato sedelce (na zemljevidu označeno Na Kontah), kjer je razpotje. Tam zavijemo levo in nadaljujemo proti severovzhodnemu pobočju Velikega Draškega vrha. Neoznačena stezica zavije levo in v loku obide plitko vrtačo, mi pa nadaljujemo desno proti severozahodu do roba severne stene. Od tam naprej gremo po travi in produ, nakar se povzpnemo do prvih skal, ki omogočajo lahke prehode. iskanje teh je precej enostavno. V nadaljevanju vstopimo v žleb, ki se sicer konča z vrtoglavim pogledom v severno ostenje. Iz njega izstopimo na levo, nakar se strmina stene nekoliko poveča. Premagati moramo več gred ter manjši skalni trebuh (plezanje I. težavnostne stopnje).
Od tam naprej strmina popusti in do vrha nas čaka le še nekaj minut po travnati preprogi.

On the way: Planina Konjščica (1438m), Studorski preval (1892m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing