Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dom Trilobit - Hochstuhl/Stol -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawankshochstuhl/stol / Dom Trilobit - Hochstuhl/Stol
  

Dom Trilobit - Hochstuhl/Stol

 
Starting point: Dom Trilobit (939 m)
Destination: Hochstuhl/Stol (2236 m)
Path name: -
Time of walking: 4 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: partly demanding
Altitude difference: 1297 m
Altitude difference (by path): 1400 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 12874
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 37
Number of comments: 7
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, ter se v smeri desno zapeljemo proti Jesenicam. V naselju Javornik v prvem semaforiziranem križišču peljemo desno (smer Lj.) proti Koroški Beli. V naslednjem križišču s semaforjem zavijemo levo, ter kmalu še enkrat levo proti Javorniškem Rovtu. Po nekaj kilometrih vožnje v klanec (ko smo že prispeli v omenjeno vas), se v ostrem levem ovinku makadamska cesta odcepi naravnost proti domu Trilobit (tabla). Čez nekaj 100 m prispemo do jezera, ob katerem poteka cesta, na levi pa opazimo Dom Trolobit. Ko se zapeljemo mimo tega objekta, se cesta v gozdu konča, tu pa je naše izhodišče.

Path description (Slovenian language):

Na levi strani od izhodišča v klanec vodi nekoliko uničen kolovoz, na katerega se usmerimo in obenem naletimo na prvo markacijo. Čez nekaj minut opazimo odcep kolovoza v desno proti planini Stamare, mi pa nadaljujemo naravnost vse do mesta, kjer se pot približa strugi potoka. Tu kolovoz zavija v levo in se pri zgornjem izviru potoka Javornik konča oz. izteče v gozdno pot. Le ta se prične vse strmeje, najprej naravnost, nato vijugasto vzpenjati skozi gozd. Na levi bomo lahko opazili spomenik z ogrado, ter po vsega 45 minut hoje prispeli do drugega spomenika (lovcu) ob poti, kjer se na desni nahaja povsem uničena klopca. Strmina nekoliko popusti, pot pa se usmeri levo proti severu, kjer nekaj časa poteka skozi mešan gozdič. Tu, na desni, najprej lahko opazujemo melišča Srednice, kasneje pa se nam postopno odpre pogled vzhodno proti amfiteatru Rida. Tega pa v celoti lahko opazujemo zatem, ko gozd preide v pas ruševja. Še nekaj okljukov in že smo v bližini planine Seče, kjer na drevesu naletimo na smerne table. Usmerimo se desno v smeri Vajneža in Stola. Pot se najprej zmerno vzpne, nato pa kmalu dokaj strmo spusti proti meliščem amfiteatra, kjer v desno-krožni smeri poteka nekaj časa skoraj položno. Preden nas pripelje iz Ride, se še za krajši čas vzpne, na vrhu pa zavije levo proti JV. Ob zmernem vzpenjanju med ruševjem, nas pot zdaj pripelje na travnato pobočje Belščice, kjer se najprej nekoliko vzpenja, zatem pa skoraj položi. Sledi približno polurna hoja z lepim razgledom proti Ljubljanski kotlini, vse do odcepa za Vajnež, ki se kot zadnji vzpenja na levi.
Pri tabli z napisom Vajnež nadaljujemo naravnost, ter sledimo markacijam in zarisanim smerem na skalah. Te nas vodijo nekoliko desno, mimo Vajneževega sedla na levi, proti Potoškemu Stolu, na katerega se vzpnemo po nekaj minut hoje. V bližini najvišje točke Potoškega Stola se pot usmeri desno (naravnost gre proti znamenju - križu), proti južnem robu, kjer pa zavija levo proti nekoliko izpostavljenemu grebenu, ki ločuje Potoški in Veliki Stol. Ko smo na grebenu, lahko hkrati opazujemo pokrajini na Avstrijski in Slovenski strani, a obenem previdno stopamo. Čez nekaj časa preidemo na pobočje Velikega Stola, kjer se pot zmerno vzpenja. Ko naletimo na levi strmi odcep, nadaljujemo naravnost oz. desno, čez grobo melišče, kjer se v dolinici med Malim in Velikim Stolom kmalu priključimo levi veji poti, ki prihaja iz smeri Valvazor. Tu zavijemo levo proti sedlu med obema Stoloma, kjer pa se še enkrat usmerimo levo in po 10 minutah nadaljnje hoje dosežemo vrh.

On the way: Planina Seča (1698m), Amfiteater Rida (1750m), Kamnitnik (1858m), Bivak na Belščici (1750m), Mali vrh (2017m), Weinasch/Vajnež (2104m), Potoški Stol (2014m), Prešernova koča na Stolu (2174m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol dom_trilobit - Hochstuhl/Stol
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing