Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Crossroad above B station - Prestreljeniško okno -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsprestreljeniško okno / Crossroad above B station - Prestreljeniško okno
  

Crossroad above B station - Prestreljeniško okno

 
Starting point: Crossroad above B station (1100 m)
Destination: Prestreljeniško okno (2391 m)
Path name: -
Time of walking: 4 h 30 min
Difficulty: difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1291 m
Altitude difference (by path): 1291 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 2260
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 49
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v center Bovca, kjer iz križišča pri glavnem trgu nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti, ki se mimo pošte prične vzpenjati proti bližnji cerkvi. Omenjeno cerkev obidemo po levi strani, nato pa prispemo v Kaninsko vas. Bovec se nato konča, cesta pa nas še nekaj časa vodi proti zahodu. Na manjšem razcepu zapustimo glavno asfaltno cesto, ki vodi proti vasi Plužna in z vožnjo nadaljujemo po rahlo desni cesti (za križiščem oznake za cesto Gozdec). Za bližnjo domačijo se cesta še enkrat razcepi, mi pa tokrat izberemo rahlo levo cesto (rahlo desno Zavrzelno in izhodišče poti za Rombon). V nadaljevanju se vzpenjamo po makadamski cesti, ki nas višje pripelje do B postaje žičnice na Kanin. Pri B postaji cesta zavije ostro levo, nato pa nas v prečnem vzponu po približno 1 km nadaljnje vožnje pripelje do naslednjega križišča. V omenjenem križišču nadaljujemo ostro desno proti planini Krnica (levo Gozdec). Cesta nas nato pripelje do križišča kjer se levo navzgor odcepi cesta proti C in D postaji. Parkiramo v bližini omenjenega križišča.

Path description (Slovenian language):

Usmerimo se na cesto, ki vodi proti C in D postaji krožno kabinske žičnice. Cesta nas v začetnem delu vodi skozi gozd in se nato kar nekaj časa vzpenja v dolgih ključih. V nadaljevanju se ves čas vzpenjamo po razmeroma široki cesti, ki poteka nekoliko levo (zahodno) od žičnice. Pri vzponu v ključih občasno prečimo tudi staro precej ožjo in bolj strmo cesto, višje pa se nam pričnejo odpirati tudi lepi razgledi proti dolini reke Soče. Ko pridemo iz gozda postaja pot vse bolj razgledna in kmalu pridemo do klopi, ki se nahaja ob cesti. V nadaljevanju se cesta nekoliko približa žičnici in nas kmalu pripelje do C postaje.
Od C postaje še naprej nadaljujemo po cesti, ki je od tu naprej tudi del smučarske proge imenovana Skripi. V nadaljevanju se cesta vzpenja po desni (vzhodni) strani žičnice. Ko pridemo do sedežnice Skripi postane cesta nekoliko slabša in se prične še nekoliko strmeje vzpenjati. Na vse bolj strmi cesti je v nadaljevanju tudi precej grušča. Takšna pot nas nato pripelje do D postaje krožno kabinske žičnice.
Pri D postaji nadaljujemo rahlo levo proti severozahodu. Sprva hodimo po razmeroma položnem terenu, ki je še del smučišča. Pot nas tu vodi mimo nekaj informativnih tabel nato pa nas markacije usmerijo na stezo proti Visokemu Kaninu in Oknu v Prestreljeniku. Pot za kratek čas poteka po skalnatem terenu nato pa v rahlem vzponu preči melišča in nas pripelje do razpotja.
Naravnost vodi pot proti Visokemu Kaninu, mi pa se usmerimo desno navzgor proti Oknu v Prestreljeniku. Pot se od razpotja prične strmeje vzpenjati po melišču in v zadnjem delu postane tudi nekoliko zahtevnejša. Pobočje postane bolj strmo in sledi še kratek strm vzpon s pomočjo jeklenice. Tu se nam z desne priključi še zahtevnejša pot (ferata), do okna pa nato sledi le še nekaj korakov hoje.
Sestopimo po poti vzpona ali pa po ferati, ki se nam priključi nekaj metrov pred oknom. V primeru, da sestopimo po ferati bomo potrebovali tudi komplet za samovarovanje.

On the way: C Postaja (1649m), D Postaja (2202m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno krizisce_nad_b_postajo - Prestreljeniško okno
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing