Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Aljažev dom v Vratih - Triglav - Gamsja pot okoli Triglava

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpstriglav / Aljažev dom v Vratih - Triglav
  

Aljažev dom v Vratih - Triglav (Gamsja pot okoli Triglava)

 
Starting point: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Destination: Triglav (2864 m)
Path name: Gamsja pot okoli Triglava
Time of walking: 25 h 30 min
Difficulty: very difficult marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1849 m
Altitude difference (by path): 3400 m
Map: TNP, 1:50 000
Hiking equipment (summer): helmet, self belay set
Hiking equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Author: medo*
Views: 36779
Trip rating: 6 votes
Number of pictures: 192
Number of comments: 11
Access to starting point (Slovenian language):

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.

Path description (Slovenian language):

1.dan: Aljažev dom - Bovški Gamsovec (čez Sovatno) – Luknja – Triglav (čez Plemenice) – Dom Planika (čez Mali Triglav)
Aljažev dom – Bovški Gamsovec: S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Pogačnikovega doma (naravnost pot čez Prag in Luknja) po poti, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd. Zmerno strma pot nas na višini 1300m pripelje do prijetnega studenčka, kjer se lahko osvežimo. Strmina nato postopoma popušča in pot nas pripelje iz gozda na z grmičevjem porasla pobočja, kjer se levo odcepi pot k bivaku pod Luknjo. Pot naprej se obrne rahlo proti desni in se sprva zložno vzpenja po travnatih pobočjih pod Sovatno. Strmina poti pa se naprej hitro stopnjuje in pot kmalu postane zelo strma. Pot čez Sovatno je na nekaj mestih rahlo izpostavljena, a v suhem ni večje nevarnosti. Ko premagamo strm travnat skok nas pot pripelje na grušč. Sledi naporen vzpon po grušču do prijaznejših pobočij pod Bovškim Gamsovcem. Tu lahko na travnikih in stenah omenjenega vrha pogosto opazujemo trop kozorogov, ki se obiskovalcem povsem približajo. Pot naprej se počasi vzpenja in nas pripelje na Dovška vrata, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Bovškega Gamsovca, naravnost pelje pot proti Pogačnikovem domu, desno pa proti Križu in Stenarju. Pot se od razpotja najprej zmerno vzpenja po skalnatem terenu nato pa zavije rahlo v desno in postane nekoliko zahtevnejša. Nekajkrat ob jeklenici prečimo precej strma pobočja, nato pa zavijemo rahlo v levo in se strmo vzpenjamo s pomočjo klinov in jeklenic. Malo pod vrhom se nam z leve strani priključi še pot z Luknje in sledi samo še nekaj metrov vzpona do razglednega vrha.
Bovški Gamsovec – Luknja: Z vrha se spustimo nekaj korakov nazaj po isti poti, kjer je na desni odcep proti Luknji. Začetni del poti je nekoliko zahtevnejši, vendar zavarovan z jeklenico in klini. Pot po grebenu, ki je delno poraščen s travo, se še naprej dokaj strmo spušča čez travnike pod ostenji Bovškega Gamsovca in Pihavca. Tu je običajno veliko kozorogov in alpskih svizcev. Na poti proti Luknji se nam odpre lep razgled na gore nad dolino reke Soče.
Luknja – Triglav (čez Plemenice):
Naprej nadaljujemo naravnost v smeri Triglava čez Plemenice (desno navzdol Zadnjica, levo Vrata). Pot se že po nekaj korakih vzpne po steni skoraj navpično navzgor. Pred vstopom v plezalni del poti si nadenemo čelado in samovarovalni komplet. V začetnem delu so nam v pomoč varovala, ki pa so v zgornjem delu skopo odmerjena. Ko preplezamo začetno steno se pot položi kar pa ne pomeni, da je konec težav. Od tu naprej varoval skoraj ni in občasno hodimo po stezi nad globokim prepadom. V mokrem velika nevarnost zdrsa! Težave nato počasi popustijo in pot nas pripelje do znamenite Sfinge (najstrmejši triglavski steber), za njen ogled pa moramo stopiti nekoliko stran z markirane poti. Pot naprej nas pripelje do Zahodne Triglavske planote, kjer je razpotje. Nadaljujemo levo navzgor v smeri Triglava (desno Dolič) čez melišče do vstopa v naslednji plezalni del poti. Ta del je bistveno lažji od tistega čez Plemenice tako, da nam ne bo povzročal večjih težav (le gneča zna biti precejšnja). Pot naprej se s pomočjo številnih varoval prečno vzpne in nas pripelje pod Triglavsko škrbino. Naprej se povzpnemo do škrbine, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo levo navzgor (naravnost navzdol Planika) po strmi a dobro zavarovani poti. Po nekaj minutah strmina popusti in do vrha nas čaka samo še nekaj minut vzpona po vršnem pobočju Triglava.
Triglav – Dom Planika: Kmalu z vrha proti Malem Triglavu se pot strmeje spusti, kjer nas pripelje do Staničevega zavetišča, ki je s poti oddaljeno 30 m. Sledi izpostavljena, a odlično zavarovana pot po grebenu. Naprej nas bolj razgledna pot s pomočjo varoval pripelje na neizrazit vrh Malega Triglava. Kmalu zatem zavijemo desno proti Domu Planika po grapi, kjer se nam odpre pogled na drugo stran v prepad. Sestop po grapi ni težaven in je zavarovan. Od grape naprej se spuščamo po poti, ki je mestoma posuta z drobirjem (drseč pesek na poti) do ravnice pod Triglavom, kjer stoji Dom Planika. Tu prenočimo.
2.dan: Triglav (čez Mali Triglav) – Koča na Doliču – Kanjavec – Dolič (čez Hribarice) – Dom Planika – Kredarica – Aljažev dom
Dom Planika – Triglav:
Če želimo naslednje jutro z vrha Triglava občudovati sončni vzhod, moramo na pot dovolj zgodaj dobro opremljeni s svetilkami in izurjeni za hojo v temi ter si vzeti dovolj časa, da ne hitimo. Pri hoji ponoči se zahtevnost poti še poveča, zato si jo prejšnji dan dobro ogledamo in zapomnimo kako poteka na izpostavljenih delih. Ponovno se povzpnemo preko Malega Triglava na Triglav.
Triglav – Tržaška koča na Doliču: Z vrha nas najprej čaka nekaj minut spusta po vršnem pobočju Triglava. Nato sledi strma, a dobro zavarovana pot. Sestopimo do Triglavske škrbine, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo desno navzdol (levo Planika). Pot naprej se s pomočjo številnih varoval spusti in nas pripelje pod steno. Nadaljujemo levo po melišču navzdol vse do razpotja, kjer se poti do Koče na Doliču iz desne priključi pot s Plemenic. Naprej hodimo v smeri Doliča po podih, kjer je potrebna previdnost, da ne stopimo v kakšno luknjo in si pri tem zvijemo noge. Svet se zravna in pot ne izgublja več na višini. Pol ure pred kočo se do nje spustimo po mulatjeri.
Tržaška koča na Doliču – Kanjavec: Od koče nadaljujemo desno proti zahodu mimo zimskega bivaka (smer Kanjavec). Pot se za nekaj metrov spusti, nato pa se začne spet dvigovati. Pot je lepo speljana in se zmerno vzpenja po kamnitem pobočju. Po eni uri hoje od koče na Doliču se pot strmeje vzpne, v pomoč pa nam je tudi nekaj varoval. Ko premagamo to strmino imamo do vrha le še nekaj korakov.
Kanjavec – Planika: Usmerimo se proti zahodnem vrhu Kanjavca. Pot se dokaj strmo spusti in poteka po neizraziti dolinici med vzhodnim in zahodnim vrhom Kanjavca. Po nekaj minutah hoje pridemo do križišča na Hribaricah, kjer se priključimo poti na Dolič čez Hribarice. Pot naprej se začne spuščati po melišču navzdol proti sedlu Dolič. Po pol urnem spustu sledi rahel vzpon do sedla, kjer je naslednje razpotje. Tu zavijemo desno proti Domu Planika. Pot se ob lepih razgledih dviga in spušča, vmes je nekaj zavarovane poti s klini. Strmejši vzpon nas čaka le malo preden prispemo na melišče pod Planiko, kjer je pot varovana z jeklenico. V ključih po melišču pridemo do koče.
Planika – Kredarica: Pri koči se usmerimo na pot proti Kredarici. Najprej se pot rahlo vzpenja do izpostavljene police, ki je zavarovana z jeklenico. Rahlo se spustimo in pot nadaljujemo po melišču pod Malim Triglavom. Včasih je pot peljala pod steno Malega Triglava, sedaj pa se spustimo dol proti poti, ki prihaja iz Vodnikovega doma na Kredarico, kjer nanjo zavijemo v levo.
Kredarica – Aljažev dom:
S Kredarice se začenjamo rahlo spuščati. Strmina poti pa se postopoma stopnjuje in mestoma nam je v pomoč jeklenica. Pot navzdol poteka po Triglavskih podih, kjer imamo lahko nekaj težav z orientacijo (predvsem v megli). Pot naprej nas kmalu pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Aljaževega doma (desno Staničev dom). Malo kasneje ob poti zagledamo prijeten studenček pri katerem si lahko odpočijemo. Nadaljujemo po melišču, kjer pri razpotju za Tominškovo pot zavijemo levo po poti čez Prag. Lahkoten del poti kmalu ponovno postane zahtevnejši in v pomoč so nam jeklenice, ki nam nudijo varnejšo hojo. Sledi najtežji del poti na poti čez Prag. S pomočjo skob in jeklenice sestopimo po 15m visokem, skoraj navpičnem kaminu. Naprej se spuščamo ob lepih razgledih po poti, ki je občasno obdana z rušjem. Preden zapustimo še zadnji skalnati del nas čaka še strm del poti, kjer so nam v pomoč klini. S pomočjo varoval nas pot hitro pripelje na travnik, kjer prečimo hudournik. Nadaljujemo desno po poti, ki pelje skozi gozd, mimo znamenitega klina. Široka turistično - sprehajalna pot nas vodi do Aljaževega doma v Vratih.

On the way: Aljažev dom v Vratih (1015m), Koča na Doliču (2151m), Dom Planika (2401m), Triglavski dom na Kredarici (2515m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav aljazev_dom_v_vratih - Triglav
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing