Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Hrastnik - Mrzlica - via Ravne

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Hrastnik - Mrzlica (via Ravne)

 
Starting point: Hrastnik (290 m)
Destination: Mrzlica (1122 m)
Path name: via Ravne
Time of walking: 3 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: partly demanding
Altitude difference: 832 m
Altitude difference (by path): 900 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 10677
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 40
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Trbovelj ali Laškega se zapeljemo v Hrastnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri »Hrastnik center in vas Čeče«. Tej cesti sledimo do mesta, kjer opazimo oznake za smučišče Rajska dolina. Tu zavijemo desno in nato že po nekaj metrih parkiramo na enem od številnih parkirišč v Hrastniku.

Path description (Slovenian language):

Iz centra Hrastnika nadaljujemo po asfaltirani cesti v smeri vasi Boben in Čeče. Cesti, ki kmalu zapusti Hrastnik in se naprej vzpenja ob potoku Boben sledimo do začetka vasi Boben. Ravno na tem mestu nadaljujemo desno, prečimo most in vzpon nadaljujemo v smeri Kala in Mrzlice po cesti, ki se za hišami spremeni v sprva zložen kolovoz. Kolovoz hitro preide v gozd, kjer se vzpenja ob prijetnem potočku, nato pa zavije v levo in se strmo vzpne.
Pot kmalu preide iz gozda na prostrana travnata pobočja, čez katera se nato vzpenjamo po občasno nekoliko slabše vidni stezici. Višje nas pot pripelje do asfaltirane ceste v zaselku Ravne, skozi katerega nadaljujemo v smeri Kala. Nekoliko naprej nas oznake za Kal usmerijo desno na slabšo cesto, ki se hitro spremeni v prijetno stezico, po kateri se nato vzpenjamo po deloma travnatem pobočju.
Čez čas nas pot pripelje na cesto, kateri pa sledimo le dobrih 100m do levega ovinka, sredi katerega se v desno odcepi markirana peš pot. Vzpon nadaljujemo po sprva širokem kolovozu, ki nas v zmernem vzponu, ki večinoma poteka skozi gozd pripelje do mesta, kjer se nam z desne priključi pot čez Klobuk.
Nadaljujemo levo, prečimo cesto in se naprej vzpenjamo po markirani peš poti, ki se vzpne čez razgledno travnato pobočje. Višje strmina popusti in pot se priključi cesti, kateri nato sledimo vse do planinskega doma na Kalu.
Od doma nadaljujemo po njegovi levi strani (smer prihoda) po poti, ki preči ograjo in gre v gozd. Po nekaj minutah nadaljnje hoje opazimo oznake za vrh Kala, ki nas usmerijo levo na nekoliko bolj strmo peš pot, po kateri se v nekaj korakih povzpnemo na vrh.
S Kala se spustimo na drugo stran po poti, ki nas že po nekaj korakih pripelje na širok kolovoz, katerega smo zapustili, ko smo se povzpeli na vrh Kala. Pot nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki se le nekoliko naprej začne spuščati. Po nekaj minutah spusta nas pot pripelje iz gozda na manjši preval med Kalom in Mrzlico.
Nadaljujemo naravnost, rahlo navzgor in se naprej vzpenjamo ob robu večjega travnatega predela. Višje pot zavije nekoliko v desno in se prečno vzpne skozi redek gozd. Višje strmina popusti in pot nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do doma na Mrzlici.
Od planinskega doma pa se lahko v manj kot 5 minutah povzpnemo še na razgleden vrh Mrzlice.

On the way: Planinski rudarski dom na Kalu (946m), Kal (985m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica hrastnik - Mrzlica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing