Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Žakeljnov bivak na "Stebrasti skali" Mežakle

Print
heinz17. 11. 2009 09:35:59
V petek sem se podal k bivaku Alojzija Žaklja, k tistemu, ki se nahaja v severni steni Mežakle (zgradil jih je namreč že več).
Naj povem, da je Lojz s tem svojim projektom (poti, lokacije in vsega ostalega) dobro poskrbel za razburljivo pustolovsko doživetje nas obiskovalcev. Pot proti bivaku, ki se začenja ob bivši trasi električnega daljnovoda na oddajnik Škrbina, je domiselno speljana in v glavnem dobro označena, sam vzpon na skalni zob, katerega je Žakelj poimenoval Stebrasta Skala, pa je dokaj (ali celo zelo) zahteven, saj je na nekaterih delih pot tako ozka, da zahteva plazenje po robu mokre police. Prehod čez globoko škrbino do bivaka, predstavlja ozek lesen mostiček (brez jeklenic oz. oprijema), kjer moramo za varovanje poskrbeti sami. Razmočenost obutve oz. blatni podplati, nas tukaj lahko kaj drago stanejo.
Poudariti velja, da je Žakelj na tem zaključnem, najnevarnejšem delu poti, s klini za vpenjanje dobro poskrbel za možnost samovarovanja, katero je tukaj vsekakor koristno.

Bivak in njegova okolica, sta zares zgledno vzdrževana.

Jesenice bi morale biti ponosne in hvaležne Alojziju Žaklju.

Srečno, heinz!
Žakeljnov bivak na Stebrasti skali Mežakle bivak ki se ga vidi vrh Stebraste Skale1
Žakeljnov bivak na Stebrasti skali Mežakle 2
Žakeljnov bivak na Stebrasti skali Mežakle 3
Žakeljnov bivak na Stebrasti skali Mežakle pot ki zahteva plazenje po polici (zadaj je vidna Stebrasta Skala na kateri stoji bivak)4
Žakeljnov bivak na Stebrasti skali Mežakle 5
Žakeljnov bivak na Stebrasti skali Mežakle 6
Žakeljnov bivak na Stebrasti skali Mežakle 7
Žakeljnov bivak na Stebrasti skali Mežakle 8
Žakeljnov bivak na Stebrasti skali Mežakle Stebrasta Skala, škrbina in mostiček (možno je tudi varovano navpično plezanje po levi steni)9
všeč
heinz17. 11. 2009 16:29:09
Prilagam še link do skrajšane verzije filma o Alojziju Žaklju z Jesenic, "Modra je nebo" ali "Blue is the sky", ki poleg prikaza Lojzovega življenja pod Triglavom, vsebuje tudi lepe posnetke zgoraj omenjenega bivaka na Stebrasti Skali Mežakle:

http://www.youtube.com/watch?v=hphSZJ2h8II

Še popravek komentarja k 9. sliki: "možno je tudi varovano navpično plezanje po desni (namesto levi) steni; glede na fotografijo.
Priporočam ogled kratkega filma, LP Heinz!
všeč
FLEKSARCA17. 11. 2009 19:04:43
Pred parimi leti sem šel pogledat gor. Človek si je res vzel čas in uredil ličen bivak, s katerega je prekrasen pogled na Jesenice in okoliške hribe. Enkrat moram iti pogledat tudi bivak pri Morbegni, najvišje bivališče v Sloveniji kot bi rekel on. Ja posrečen je tale naš Žakelj.
všeč
CAR18. 11. 2009 09:56:24
Mene pa zanima,če mi zna gdo podrobno opisati sam dostop doizhodišča v skalo.Naprimer da prihajam iz smeri Tržič.LP
všeč
heinz18. 11. 2009 19:36:53
Začetek poti je enak (tukaj) opisani poti Podmežakla- Škrbina (ob daljnovodu). Po cca 10 min vzpona naletimo na pot ob kateri na kamenju opaziš oznake- rdeče črte, ki nas usmerjajo v levo.. itd.
Zaenkrat toliko. Če v kratkem kaj srečam Lojzeta, ga povprašam, če mu je prav, da naredim opis. Seveda ga lahko naredi tudi kdorkoli drug, a smatram, da bi bilo prav za mnenje prej vprašati lastnika/izdelovalca.
Ali pač... (moje subjektivno gledanje)
Lp heinz!
všeč
CAR21. 11. 2009 22:33:24
Hvala za pojasnilo, mislim da se Alojz ne bo hudil če bi si tudi jaz privoščil prelepega razgleda od bivaka ki ga je zgradil, če pa je bil njegov namen da se v ta bivak odmakne v svoj mir ,bom njegovo željo spoštoval in ne bom motil njegpvega miru.LP
všeč
heinz22. 11. 2009 06:23:53
Seveda se Žakelj nikakor ne jezi če kdorkoli obišče ta bivak, saj je celotno pot dobro označil s svojimi oznakami, kar daje vedeti, da pričakuje določen obisk.
Zadnje čase ga baje, pri bivaku bolj težko srečaš. Menda pa rad podebatira z vsakim, ki pride gor.
všeč
heinz31. 10. 2010 10:18:00
Včeraj sem obiskal Lojzov Jeseniški grad, oz A.Ž.B.S.S., ter se odločil, da naredim opis - z ozirom na dejstvo, da obstojajo tudi opisi dostopov na Morbegno in do bivaka na Jerebikovcu. Lojza sem med tem sicer enkrat srečal, a ni bilo časa da bi ga spraševal za dovoljenje, sicer pa me je povabil naj se še kdaj oglasim na S.S. Tudi vpisna knjiga v bivaku konec koncev priča o tem, da so obiski dobrodošli.
Tokrat sem se pri vzponu na skalo varoval z vpenjanjem na kline.
1
2
3
4
5
6
7
8
plezalna pot -ferata nad bivakom9
10
11
12
všeč
zippo2. 11. 2010 12:14:29
Mah tole je eno navadno skrpucalo. Kaj če se najde še kaj čudakov, ki se spravijo postavljati kaj takega na črno?

Ob tem se človek vpraša, čemu so morali podreti Strojev laboratorij na Dobrči, ki je bil popolnoma nemoteč.

V primerjavi s temle "Benetton-lair"-om je še tale prvoaprilski bivak višek estetike:

http://www.gore-ljudje.net/novosti/3015/#19700101010000
(+1)všeč
Žan2. 11. 2010 12:48:36
Meni je pa tale škratovščina čisto simpatična. Tudi takšni dosežki sodijo v naše hribe.

Glede razlike s Strojevo graščino: Stroj bi še vedno imel svoj kujavnik v hribih, če bi se držal pravil lepega obnašanja. Če bi gor hodil peš in ne s helikopterjem in če ne bi svojega vikenda osvetlil z močnimi reflektorji, da se je na daleč svetil kot kakšna pumpeževa rit, da ga ja ni mogel nodeden(niti oblast) spregledati.
všeč
heinz2. 11. 2010 13:24:01
zippo, ko ga boš obiskal (s predpostavko da si usposobljen) ti bo žal za izrečeno (napisano). Na tako nedostopni točki kot je S.S., iz lesa zgraditi tako dobro utjeno hišico, kot je Žakeljnov bivak in jo opremiti z vsem potrebnim (celo mali gašpreček je notri), ter zavarovati in opremiti plezalno pot dostopa, ki se poleg tega na sosednji skali nadaljuje proti vrhu stene, je velika umetnost, ki terja dolgoletno vztrajanje in veliko mero ljubezni do bivanja in uživanja v vsem, kar ti lahko nudijo gore, skale, narava..
Vsak, ki to ne razume, se mora kdaj povzpeti do tega težko dostopnega kotička in se zamisliti nad bogastvom uživanja v samoti, ki nam ga je (nikakor ne samo sebi) omogočil en sam mali, prizadeven in ljubeč človek - Žakeljnov Lojz!
Stroj pa jasno, ni gradil za nikogar drugega, kot edino zase! Ne mešajmo jabolk s hruškami...
Lesen bivak niti ne predstavlja gradnje..
Oglejte si ga od blizu.. in vse (kar je meni) vam bo jasno.
Srečno, prijatelji!
všeč
katica2. 11. 2010 14:00:18
"Na tako nedostopni točki kot je S.S., iz lesa zgraditi tako dobro utjeno hišico."

Bravo, heinz! Zadel si bistvo. Tudi zaradi zgornjega citata to skropucalo v naravo ne sodi. Kam vse se bo človek še spravil s svojimi čudnimi iznajdbami?! Kje ti vidiš ljubezen do narave? To je nasilje nad naravo, nad njenimi najbolj nedostopnimi deli. OK, Jeseničani Žaklja častite, praviš, da ga je celo RTV snemala. In to naj bi bil razlog, da je stvar tipi-topi. Snemali so tudi dokumentarce o čem drugem (napr. o drugih nelegalnih posegih v prostor - kamor spada tudi Žakljeva "mojstrovina"), pa zaradi tega to še ni legalno, ampak samo zanimivo za publiko. Kot je zanimiv tvoj meščan, ki ga kuješ v zvezde. Kaj boš rekel, ko se bo spravil on ali pa kakšen njegov somišljenik (slabi zgledi vlečejo!) narediti takšen bivak na kakšnem težko dostopnem vrhu martuljških ali Trentarskih gora? Boš tudi rekel, da: "Na tako nedostopni točki kot je S.S. (oz. vrh iz prejšnjega odstavka), iz lesa zgraditi tako dobro utrjeno hišico, kot je Žakeljnov bivak in jo opremiti z vsem potrebnim (celo mali gašpreček je notri), ter zavarovati in opremiti plezalno pot dostopa, ki se poleg tega na sosednji skali nadaljuje proti vrhu stene, je velika umetnost, ki terja dolgoletno vztrajanje in veliko mero ljubezni do bivanja in uživanja v vsem, kar ti lahko nudijo gore, skale, narava.."

Do te Žakljeve barvaste hiške pride skoraj vsakdo, če se le malo potrudi, do vrhov iz prejšnjega stavka, na katerih smo nekateri že bili, pa le redko kdo. Kolikor vem, ti nisi med njmi, ker kot nek hribovski dosežek tretiraš dostop do S.S.

Če se bo čudak od Žaklja spravil svojo dlako puščat tudi tja gor (kako že gre rek o oslu in dlaki?), se bomo organizirali druge vrste "čudaki" in tvojemu someščanu zagotovo preprečili nadaljnje nelegalno smetenje po težko dostopnih krajih!



všeč
heinz2. 11. 2010 14:18:34
uf, katica!
se pa spoznaš...verjetno boš v življenju še "daleč" prišla.. pustiva, verjetno si že zdaj kar daleč..
žal ne moreva razpravljati.

uf, katica !!
všeč
bari2. 11. 2010 14:44:14
heinz, nisi prvi, ki mu je ob babnici zmanjkalo besed zadrega

Mejduš, ampak je pa dobro napisala... nasmeh
všeč
velesa2. 11. 2010 15:16:40
Ojoj, zippo in katica, se vama ne zdi, da sta nesramna in da žalita Lojzeta? Samo koliko žaljivosti je brati v vajinih komentarjih. Postavite se v njegovo kožo in predstavljajte si, da nekdo, ki je skrit za vzdevkom, tako piše o vas - morda celo znanec ali prijatelj. In to javno. Lojza pozna marsikdo, nas pa morda pod izmišljenimi imeni, nihče.
Dvomim, da bi si vsi upali tako pisati, če bi se pojavljali s pravimi imeni. Dobro bi se bilo razkrinkati, kar je bilo že nekoč predlagano, pa se je jih je le malo odločilo za to.
Bivaka še nisem obiskala, a upam si trditi, da ni zanemarjen, ampak lično urejen. In njegove barve imajo za Lojza določen pomen. Bivak stoji tam že nekaj let in šele sedaj ste se začeli "spotikati" vanj!
In bari, ni dobro napisala! Pa lep dan!
všeč
aljazek2. 11. 2010 15:40:44
Skrajno neokusen bivak...bom tako raje rekel: grd!
(+1)všeč
prokofjev2. 11. 2010 15:51:51
Čudovita, fenomenalna zgradba, iz katere veje narodni ponos do gora.

Potrebno bi jo bilo premestiti v planinski muzej, da bi jo lahko občudovale še naslednje generacije.
všeč
heinz2. 11. 2010 16:04:45
Ja velesa, žal so med nami tudi taki , ki imajo preveč "civilizirano" mišljenje o Lojzovem početju, medtem, ko njim samim niti še na kraj pamet ne pade, da bi v gorah prebili npr skupaj celih 41 dni, tako kot jih je Lojz že preživel pod Triglavom na Morbegni in še kje.., pravijo pa,.. in se tudi javno predstavljajo!!!..-da so nekakšni LJUBITELJI narave, gora itd.. Sami pa niso sposobni niti sebi (kot da) podobnih ljudi -teh, ki resnično ljubijo naravo in gore - ljubiti. Preprosto - niso! Kako vendar, naj bi potem bili sposobni ljubiti to, kar pravijo da ljubijo: naravo in krono narave - ljudi ???
In naj jim verjamemo da so pravi? Da sploh spadajo sem? Na ta forum? Ali pa, da vendar sodijo bolj v kak politični kabinet ??
Se mar sploh zavedajo , da takih Žakljev v Sloveniji ni več, medtem ko pravijo ,"kaj bi bilo, če bi vsak.. itd".. Komu od njih pa vendar pride na misel, da bi toliko "dragocenega" časa "zabili" za gradnjo nekega nadvse skromnega bivaka in potem še bivanja v njem ?? In ga naposled namenili še splošni uporabi? To naj bi bili sposobni storiti tisti, ki tako vehementno pljuvajo čez nekaj, česar sami niti v sanjah niso sposobni ustvariti in speljati!! Ni čudno, da potem sami sebe štejejo za "slovenceljne" - ljubitelje ne vem česa..? Narave in ljudi, ki jo ljubijo, zagotovo ne! Svojih ponotranjenih idej ? O, to pa, že. In edino to.
Če bi se ta trenutek pojavil Aljaž ali Kugy, bi ju takšni mogočneži/mogočnice v tem trenutku verjetno linčali..- ravno tako, kot bi tukaj radi naredili z Alojzijem - edinim pravim gornikom - človekom, ki živi z gorami in v gorah!
Mestne glave, ki vsak dan na dan ne zanjo drugega, kot brati rumeni tisk in politične paragrafe, ki jim jih piše njim priljubljena opcija, zato ,da bi se na tej osnovi proslavili in dosegli svoje bistvo, svoj smisel, smisel svojega obstoja, obenem pa bi se kazali v luči ljudskih, ljubiteljev ljudi, različnosti in žive ter nežive narave, ko pa vendar po drugi strani obenem vsak misli na svoj bogato odrezani ekološki kos pogače... saj se vendar le enkrat živi, mar ne?,... ve, mestne glave, bi rade na ta način postale ljudje?, gorniki?, planinci? in ne vem kaj še ??
Žal velesa, so med nami torej tudi taki ,ki ne spadajo sem.
všeč
sherpa2. 11. 2010 16:17:27
O marija, heinz. Zdej si pa že skoraj tako zabluzil kot viharnik v kakšni od svojih "boljših" izvedb. eek

Dva komentarja na tvoje pisanje:

"Kako vendar, naj bi potem bili sposobni ljubiti to, kar pravijo da ljubijo: naravo in krono narave - ljudi ???"

Ljudje smo poden narave in ne njena krona. Poglej malo naokoli, kaj delamo z njo. Pa ni treba daleč. Ozri se v Karavanke na Belsko planino, ali pa na Mežaklo in tvojo ljubljeno barvasto kočico.

"Če bi se ta trenutek pojavil Aljaž ali Kugy, bi ju takšni mogočneži/mogočnice v tem trenutku verjetno linčali..- "

Kugyja ne bi bilo treba, ker takšnih stvari ni nikoli gradil. Pravzaprav jim je odločno nasprotoval.
všeč
iskalec2. 11. 2010 16:18:07
Bivak me spominja na Hundertwasserjeve zgradbe na Dunaju in še kje v Avstriji.
(+1)všeč
Majdag2. 11. 2010 16:19:17


Ne daj se heinz,bravo...
všeč
Page:123...567
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies