Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Rutarski Vršič

Print
Parkeljc24. 05. 2011 16:09:36
Štart pri Špiku v GM, zavijem k I. Martuljškem slapu. Nadaljujem po poti za Ak in pri razpotju me premami napis "Mrzle vode". Že dolgo je tega kar sem bil pri mahovju. Še vedno je lepo, kaj lepo, čudovito, meni najlepši izvir vseh izvirov.
Po isti poti nazaj in nato na pot za Akom do bivaka III. Po krajšem postanku sestop do prvega in nato drugega prodišča, ki ju prečim, vmes tudi nekaj manjših potočkov, ki pritečejo od vsepovsod, nato pa pri velikem balvanu (PP) zavijem v gozd in po robu po slabo vidni poti med borovničevjem blago navzgor, dokler se pot ne postavi pokonci in na nekaj mestih popolnoma izgubi. V pomoč je nekaj možicljev. Pot je vseskozi težko sledljiva, a ko vstopim v teman gozd, porasel z mogočnimi iglavci, postane lepo vidna vse do vrha. Na sedelcu pod vrhom me premamijo iz opisa lepi razgledi na severna ostenja Martuljških gora, zato ne oklevam in po nekaj min dosežem majhno razgledišče, nato pa po ozkem grebenu poraslem z borovjem z lazenjem, plazenjem in plezanjem dosežem neimenovan vrh, s katerega je zares lep razgled proti Martuljškim goram in v krnico za Akom in proti Vrtaškem vrhu.
Spustim se nazaj do sedelca, nato pa na uradni vrh s skrinjico, kjer svoj današnji izlet zabeležim v vpisno knjigo.
Na poti nobenega pohodnika, samo ptičje petje..to so kraji.. za dušo...
Rutarski Vršič Špik1
Rutarski Vršič izvir Mrzle vode oz. Mahovje2
Rutarski Vršič ...3
Rutarski Vršič bivak III4
Rutarski Vršič od Široke peči do Špika5
Rutarski Vršič z vrha proti zgornjesavski dolini6
Rutarski Vršič Široka peč7
Rutarski Vršič Špik8
Rutarski Vršič utrinek z razgledne točke od sedelca desno9
(+3)všeč
JusAvgustin24. 05. 2011 19:45:17
hehe, parkeljc a treniraš? velik nasmeh priden!nasmeh
Provokacija...1
všeč
Parkeljc24. 05. 2011 19:53:44
Provokator ! velik nasmeh Tebe čakam,... mežikanje
všeč
Botko28. 05. 2011 21:07:35
Kakšne so razmere na poti je še kaj snega?
všeč
ben28. 05. 2011 21:23:35
En teden nazaj ga ni bilo nič, koliko pa ga je danes padlo pa...

LP B
všeč
Botko28. 05. 2011 21:55:45
Hvala za odgovor.
všeč
Lunca20. 05. 2012 21:14:06
V petek... štart: Lengar. Potem po poti do slapov Belega potoka, od tam naprej pa malo po svoje, do vrha RV. Sam vrh je precej poraščen, zato se je bilo za lepe razglede treba še malo potruditi. Na sedlcu naravnost in ne desno na pot za Akom, malo bojev z divjo naravo in že se je odprl prekrasen pogled na Julijce. Nato nazaj na pot za Akom, obisk bivaka III, M. slapov in mahovja... V celem dnevu razen ene planinke, ki je obiskala II. slap, na poti nikogar... Za nas, ki imamo vsakdanjega vrveža hitro dovolj, prav idealno. In tudi vreme ni razočaralo.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
(+4)všeč
2061alessio21. 05. 2012 19:51:24
vceraj z prijatelico krožno turo za pogledati stanje poti in plan za voditi naslednj jesenski pohod PD CAI Tarvisio, cez kapelico po divji poti "nad glavo?" nad obema vrhova,potem do bivak III in dol do pl.Martuljek, "pit stop" pri Ingotu (hvala za informacjie in..."100 let"); v knigi na vrhu sem bral da vecina so štartali iz belega potoka, kje je pravo izhodišce? p.s. Luka Novak & co. prejmite lep pozdrav.
všeč
2061alessio23. 05. 2012 20:50:55
super! najlepše ti hvala macesen1.
všeč
pika10. 09. 2012 18:44:38
Po dveh dneh obiskovanja dvatisočakov, sem si za zaključek vikenda zaželela nekaj "bolj nežnega". Prespala sem na Koči na Gozdu, ki pa začne zjutraj obratovati šele ob 8ih. Tako sem si namesto jutranje kave privoščila sprehod na Mavrinc. Ga ni kofeina, ki bi lahko nadomestil počutje, ko se usedeš na klopco in se prepustiš razgledom.
Od tam sem se zapeljala do Gozd Martuljka, obisk spodnjega slapu, postanek pri brunarici na kislem mleku in nato naprej do gornjega slapa. Neposredni dostop do samega slapu je res lepo zavarovan, občutek, ko si pod njim pa mogočen.
Nato sem nadaljevala do krnice Za akom, ki jo zaključi velika snežna jama, iz katere veje hlad par deset metrov daleč. Sledilo je obvezno sončenje na skali in potem še ogled bivaka. Pri njem srečam prijaznega jeseniškega plezalca, ki pa je v prostem času tudi pleskar nasmeh, o čemer nazorno priča na novo prebarvan bivak. Spustim se do potoka, da napolnim plastenko z vodo, in potem čez levo prodišče proti Rutarskemu vršiču. Stezo hitro najdem in v senci gozda prijetno napredujem proti vrhu. Na vrhu pa dilema, katerim razgledom se naj prepustim: prijaznim Karavankam ali divji Martuljški skupini. Odločim se za slednjo, užitke mi občasno zmotijo samo muhe, ki brenčijo okoli glave.
Potem se na sedelcu spustim levo, proti dolini Belega potoka. Pot čez melišče in v prvem delu gozda je še kar dobro sledljiva, potem pa izgine. Na srečo se na drevesih pojavijo rdeče črte PP, ki me pripeljejo do spodnje lovske poti. Ta me vodi do klopce pri slapičih Skočnikih, ki kot mali otroci poskakujejo iz ene kotanjice v drugo. Naprej sledim lovski poti do razcepa, kjer izberem levo-prečno varianto, ki se na žalost vse prehitro razširi v dolgočaso gozdno vlako. Na srečo, se proti koncu zopet odcepi pot, ki pripelje na prodišča pri Martuljku in do avta. S tem se zaključi ena čudovita tura, katere lepota se ne skriva v višinskih metrih ampak vseh tistih samotnih kotičkih in razgledih ob poti.
Mavrinc1
Spodnji slap2
Gornji slap3
Snežna jama na koncu krnice4
po gozdu5
na sedlu6
vrh7
razgled8
razgled9
melišče pod sedlom10
pri potoku11
Skočniki12
(+2)všeč
ljubitelj gora2. 06. 2013 20:09:17
Mimo slapov Za Akom do bivaka, ki je izjemno lep, nazaj in po PP poti na Rutarski Vršič, nato pa nazaj po drugi strani. Pogledam še velik slap, nato pa malo po svoje nazaj do doline in po LEVI strani, gozni neoznačeni pot do izhodišča. Pot se včasih zgubi, možici tud niso pogosti, brezpotje, fantastična tura v pravem pomenu.
Bivak Za Akom1
notr2
tle gor, k se pride po markirani in stopi na to melišče po nekaj minutah na desni strani vidna potkja3
Za Akom4
Široka peč5
3 macesni6
...7
vrh8
do0l po drugi strani9
obvezno pogledat10
...11
in an koncu čez tole12
(+3)všeč
ljubitelj gora2. 06. 2013 20:45:06
1
(+1)všeč
ljubitelj gora11. 06. 2013 13:18:09
Super opis/slike http://www.gore-ljudje.net/novosti/93231/#c15605 in, da pohodniki spoznajo te konce, priporočam obisk, ker že samo Za Akom je prelepo. Sam si nebi nikoli mislil, da tak strma pot te kasneje pripelje na skoraj veliko ravnino pod gorami. Bolje je it tako kot je opisano v članku. Sam tele gozdne vlake/poti so blatne !
všeč
Edina7. 08. 2013 15:28:13
Potka v krnici Za Akom se najde brez problema. Sledenje je lahko, označena je s številnimi možici in poteka v prijetni senci vse do vrha. Zajtrk na vrhu v senčki pod mladim macesnom. Vračanje skozi dolino Belega potoka prav tako nezahtevno - v dolino sem zavila takoj z vrha in ne s sedla. Do Skočnikov pa bo treba ponovno, ko potok zaradi vročine ne bo več presihal. Zelo lepa tura in prav nič vroča. Več http://stezeinsledi.blogspot.com/, pa srečno na potkah.

Hvala za prevoz, če gospe tole preberetanasmeh
(+1)všeč
Edina29. 06. 2015 18:10:08
Ponovno tam gor, kamor pogosto zaidem in tudi včasih komu te lepote pokažem.
http://stezeinsledi.blogspot.com/2015/06/rutarski-vrsic.html

Srečno na potkahnasmeh
(+2)všeč
Guest16. 08. 2015 15:01:25
Že pred nekaj dnevi smo se mimo sp. in zg. Martuljškega slapu povzpeli do krnice Za Akom. Po krajšem počitku nadaljevali proti Rutarskem vršiču. Pot je na momente težje sledljiva, a so nam bili v pomoč možici. Sestopili smo skozi dolino Belega potoka, si ogledali Skočnike, malce počili ter se preko planine Zaprete vrnili nazaj do Ingota. Celo pot nam je družbo delal gorski vodnik Amon-Škotski ovčar(border-collie), ki je pot premagal brez težav, pa še celo pot nas je vodil-vedno je bil pred nami - tako, da bi težko zgrešili pot. Hvala Amon, ob priliki dobiš nagrado.
(+5)všeč
Guest24. 10. 2015 18:54:18
Ker moram jutri v službo ,sem želel oditi samo na krajši izlet, pa se je vse obrnilo drugače.Avto sem pustil v Martuljku in odšel nazaj proti mostu,ker sem se hotel vrniti mimo Ingota.Možic na začetku poti proti Skočnikom še stoji. Hitro sem pri Skočnikih nato pa se je začelo zapletati.Nekdo je postavil nekaj dobro vidnih možičkov ,ki te pošljejo po hudourniški grapi navzgor.Tako sem zgrešil pot, ki zavije takoj za klopco desno.Kmalu sem ugotovil da lezem preveč v levo,ampak trmast kot sem nadaljujem navzgor.Nato najdem prečno stezico in ko izgine se po ozkem melišču povzpnem na sedlo nad mano.Na sedlu me pričaka stezica v desno in pridem na vrh brez imena na zemljevidu s višino malo čez 1700m.Ker sem za vsako ceno hotel priti še na Vršič, sem se spustil Za Ak.Ker se nisem hotel preveč spuščati sem pod pečinami zavil v desno in po ruševju in med macesni le dosegel pot ki pride iz krnice Za Akom.Vrh sem dosegel po dobrih štirih urah kar naporne hoje,od Skočnikov naprej pravo brezpotje.Ker je bila ura že 13.sem se kar hitro spustil po poti naravnost z vrha navzdol proti Skočnikom. Na poti je nekaj polomljenega drevja ampak z malo pazljivosti se pot kar lepo vidi.Pri Skočnikih sem lepo videl kje sem ga zjutraj polomil.Ampak da ni bilo vse preveč enostavno sem pri vračanju spregledal odcep za planino Jasenje in se znova znašel v dolini pri mostu.Ker mi za ta dan še ni bilo dovolj tavanja ,nisem odšel v Martuljek po kolesarski stezi, ampak sem se vračal po gozdni poti ob vznožju hriba.Ker sem imel občutek da hodim že predolgo časa nazaj ,se sezujem in zabredem v ledeno mrzlo mrzlo vodo. No vsaj tu sem imel srečo,vodo sem prečil malo pred vasjo in tako pozno popoldne zaključil z turo.LP Miro
(+3)všeč
ločanka4. 06. 2017 06:41:52
Sam vrh Rutarski Vršič ne nudi sicer najbolj odprtih pogledov na Martuljške vršace, ampak vsaka pot naj pa ponuja vrsto lepih doživetij in pogledov, kjer kar ne moreš takoj dalje, moraš občudovati.
Včeraj torej z našim PD po krožni poti na ta vrh in sicer s pričetkom pri starem železniškem mostu,
nato pa v dolino Belega potoka po lepo sledljivi potki mimo znamenitih skočnikov, spust pa v meni najlepšo krnico Za Akom s postankom pri Bivaku III. Sledil je ogled Mrzlih vod oz.Mahovja, ki pa v tem času žal ne nudi najlepšega pogleda, saj se je nanj podrlo drevo. No, smo pa videli kje ga iskati, ker sem se bo še potrebno vrniti.

Od Ingota dalje pa še spust mimo spodnjega Martuljškega slapu in na koncu občudovanje rožic ob poti.
kulisa s parkirišča1
2
prečenje3
4
pri skočnikih5
6
tu čez naprej proti Rutarskemu Vršiču7
Kukova špica8
proti vrhu9
10
pritegne pogled11
današnji vpisi12
13
14
15
Mali Oltar nad krnico Za Akom16
pri Treh macesnih včeraj17
Rušica, Kurji vrh18
podrto drevo pri Mahovju19
pogled s prečne poti, desno MMP20
tale kuža pri Ingotu nas je enkrat pospremil v krnico Za Akom21
spodnji Martuljški slap22
23
24
(+4)všeč
Majdag15. 09. 2017 10:33:40
Lepe osamljene stezice po dolini Belega potoka in v krnico Za Akom. Prijetno potepanje samota zagotovljena. nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/09/rutarski-vrsic-skrita-gora-nad-dolino.html
- Ob poti1
- Rutarski Vršič- 1699 visok vrh nad dolino Belega potoka2
- Razsuti bivak Za Akom3
- Bivak III - Za Akom4
(+4)všeč
Guest24. 01. 2018 18:08:21
Za Ak, Rutarski Vršič, Skočniki. Do Ingota je snega cm do dva,nato pa z višino narašča.Dereze sem nataknil pri odcepu za drugi slap.Naprej Za Ak stare sledi zamedene,tako da sem stopinje delal na novo.Pri zadnjih skalah sem zavil naravnost navzgor, tako da sem prišel naravnost do bivaka.Razmere za hojo so bile ves čas odlične.Na trdo podlago je padlo nekaj cm pršiča,vdiralo se mi je največ do gležnjev.Snega je tu več kot meter.Na Vršič sem se povzpel v glavnem naravnost navzgor,je bilo malo bolj naporno,a ker je bila podlaga trda je kar šlo.Po dobrih treh urah sem na vrhu,kjer me je prvič v tem dnevu pričakalo sonce.Po počitku se spustim do sedla ,od tam pa v ravni črti do Skočnikov.Še spust na planino Zaprete, od tam naprej pa verjetno najbolj nevaren del poti.Na razbitem kolovozu je bilo do dva cm snega ,spodaj pa gladko poledenelo kamenje.Vseeno sem malo bolj počasi ,ampak srečno prispel na izhodišče.
(+5)všeč
Page:123
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies