Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Kresišče, Mojstrovica, Visoki (kurji) vrh

Print
heinz7. 09. 2009 21:56:57
Danes ni bilo bikov na paši, tako da nama je z Reksijem uspelo priti na Kurji vrh, Mojstrovico in nazadnje še na Kresišče. Zaradi uničene ceste v spodnjem delu (pred zapornico) je bil danes ta del sveta- zgoraj popolnoma odrezan, tako da ni bilo srečati (razen ene- angleško govoreče) žive duše.
Na planinah pod Kresiščem vlada pravljični mir, lepote narave pa ni moč dovolj slikovito opisovati. Tja se res splača oditi, posebej zaradi prave miline in spokojnosti. Se velja prepričati!
Kresišče, Mojstrovica, Visoki (kurji) vrh meditiranje vrh Mojstrovice1
Kresišče, Mojstrovica, Visoki (kurji) vrh na Visokem kurjem vrhu2
Kresišče, Mojstrovica, Visoki (kurji) vrh zehanje na VKV (zadaj Jesenice)3
Kresišče, Mojstrovica, Visoki (kurji) vrh na Kresišču4
Kresišče, Mojstrovica, Visoki (kurji) vrh Kresišče5
Kresišče, Mojstrovica, Visoki (kurji) vrh Faak am see (Baško j.)6
Kresišče, Mojstrovica, Visoki (kurji) vrh Kresišče7
Kresišče, Mojstrovica, Visoki (kurji) vrh sosedova8
(+2)všeč
ajda3. 07. 2010 21:21:08
Parkiram pred zapornico in jo mahnem po cesti navzgor.Ne preveč strma cesta se vije in ji ni videti konca.Med potjo pridem do korita v katerega teče studenček,okoli po vrbovem grmovju pa polno ptičkov,ki se komaj zvrstijo pri kopanju.No pa mi le uspe priti do konca ceste.Krajši vzpon in že sem na širokem travnatem grebenu, pri krajeh pa rastejo mogočni macesni.Sprehodim se skoraj po ravnem med macesnovim drevoredom do velikega planinskega travnika pod vrhom Mojstrovice.Z vrha pa lep razgled na Julijce. Med počitkom mi sede na roko metuljček in se kar nekaj časa greje na soncu.Ko odleti sede prav blizu jaz pa hitro aparat predno sprožim ga že ni.Kar dobro me je sprehajal po Mojstrovici predno mi ga je uspelo slikati.Vse naokrog pa mir in tišina le kukavica se oglaša v gozdu malo pod vrhom.Še se vrnem sem gor v jeseni ko bodo macesni v zlato odeti. Lep pozdrav
jutranje umivanje1
mokra ptička2
macesni vabijo k počitku v svojo senco3
še malo pa bom na vrhu4
vrh5
razgled6
7
nagajivi metuljček8
Bonsai z Mojstrovice9
prepadne stene Kepe10
(+2)všeč
Lj10. 10. 2010 20:24:57
Ajda, tvoj opis izleta na Mojstrovico mi je ostal v spominu in danes smo obiskali ta prijazen vrh. Macesni so rumeni, prav žarijo pa še ne - še malo...nasmeh
Lp, Ljubica
tžTega bi kar domov odnesla1
Pomota pri podnapisu, tale bi bil za domačo trato2
3
4
5
6
(+2)všeč
ajda10. 10. 2010 23:03:09
Pozdravljena, Ljubica ja meni je bilo zelo všeč na Mojstrovici,kot vidim ste uživali tudi vi.Macesni se pa že barvajo bo treba spet gor. Lep pozdrav, Ajda
všeč
Rok8. 07. 2011 13:46:29
Včeraj sem šel na Kresišče z avstrijske strani. Začel sem pri Hotelu Baumgartnerhof in šel v spodnjem delu najprej po ferrati, ki poteka ob potoku Ročica/Rotschitzabach. Nadaljeval sem po običajni lahki poti mimo koče Mitzl Moitzl Hütte do mejnega grebena in nato na Kresišče.
Ob vračanju sem se ustavil še v plezališču Kanzianiberg/Škocjanska gora, kjer je poleg številnih plezalnih smeri tudi kar nekaj ferrat.
Rotschitza Klettersteig1
Pot ob potoku2
Prečenje potoka.3
Skozi slap.4
Koča Mitzl Moitzl Hütte5
Kresišče6
Razgled z vrha7
Kanzianiberg/Škocjanska gora8
Kanzianiberg/Škocjanska gora9
Jeklenice nad nami10
Kanzianiberg/Škocjanska gora11
(+2)všeč
heinz8. 07. 2011 18:34:41
Ne moreš verjet! Zanimivo skratka! Čeprav avstrijci pa njihove ferate..zavijanje z očmi ,no ja, kaj hočemo...
všeč
GITA9. 11. 2012 23:54:50
Bom kar pod tole temo napisala, čeprav sva se povzpela samo na Kresišče (sem videla, da je tudi @Rok naredil tako, on bo že vedel, a ne? mežikanje).

Želje so bile večje, ampak tako je to v teh dneh, da če bolj pozno začneš, so ti ure dneva štete. Pa ni bilo panike, želela sva si en lep, jesenski foto-potep, pa še z lepimi razgledi povrhu in Kresišče je bilo zadetek v polno – s Srednjega vrha čez Grajšco in nazaj.

Količina snega naju je presenetila. Začne se malo predno je treba prečiti potok Hladnik, tudi do 15 cm ga nanese, okrog poldneva in malo čez je bil še trd oz. ravno malenkost odpuščen in prijeten za hojo, popoldne na povratku pa že čisto južen. Ker ni nobene podlage, se je prediralo do trave in je bilo mestoma kar drseče.

No, toliko o razmerah. Ampak to, kar je danes štelo, so bili zlati macesni in božanski razgled. Če bi za malenkost manj pihalo na vrhu, bi verjetno prišla s čelkami nazaj v dolino mežikanje…tako sva pa zaključila ravno, ko je sonce šlo dol za Jalovcem in je prelepo vas Srednji vrh objela hladna senca….
Nad vasjo Srednji vrh žarijo macesni v najlepših barvah...1
Na začetku poti...2
Ob poti...vode tu zares ne manjka...3
Tudi iz gozda se odpre pogled nanj...4
Napajališče pod snegom...5
Snežna pobočja Grajšce...6
Ob poti...7
...eni so se že otresli...eni še žarijo...8
Pogled nazaj...tudi najvišji se je prikazal...9
Po mejnem grebenu...10
...proti vrhu...11
Razgled z vrha proti Kepi...12
...in panorama Julijcev...13
...in nazaj dol proti planini...14
Pa sva nazaj pri lovski koči...15
...in nazaj v vasi...zadnji sončni žarki danes božajo macesne...16
(+9)všeč
1mitjas5. 04. 2013 18:56:24
Včeraj sem bil po dolgem času spet na smučeh. Preteklih deset dni sva z Mihom doma preganjala prehlad in gibanje sem že zelo rabil.

Z Jernejem sva se za Mojstrovico odločila v okviru izobraževanja za gorske vodnike. Snega na cesti je ravno še dovolj, da se veliko večino poti da napraviti na smučeh- razen 5 minut hoje pred tunelom. Vseeno pa ga je preveč, da bi se z avtom pripeljal kam višje od glavne ceste.

Tako nama ni preostalo nič drugega kot hoja po 7 km dolgi cesti do planine Mikulovica. Od tam pa v gozd in iskaje prehodov med drevesi do vrha Mojstrovice. Zadnjih 400 višinskih metrov je bilo slutiti sonce, ki pa se kljub kar dolgemu času, preživetemu na vrhu ni pokazalo.

Smučarija je bila večinoma po dobro vozljivem gnilcu in če zadaneš prave prehode se je nabere za 700 višinskih metrov. Za zaključek pa še poganjanje po cesti in smuk do avta.

To so res divji in precej neobiskani konci naših gora. Po mojem mnenju so po krivici zapostavljeni, saj ponujajo super razglede in divje okolje.

Slik pa tokrat ni, ker se mi je skril kabel za polnjenje fotoaparata.
(+3)všeč
Majdag1. 06. 2013 15:40:31


....Kresišče....Od začetnih 2cm snega, kmalu zadaj za lovsko kočo, pa do 20cm ali še več proti vrhu. Sneg moker in drseč. Razgledi samo na trenutke. Gozdna pot iz Sr. vrha je kot vedno uradno zaprta, vendar je prevozna. Zadnja dva jarka sta kar precej globoka, ni za vsak avto.
Zgoraj delajo letos nadure, 1.junij pa toliko snega po naših hribčkih...velik nasmehmežikanje
- Lovska koča za Lepim vrhom1
- Proti cilju2
 - Malo pred vrhom3
 - Utrinek4
 - Tudi to je lepo5
- Čuvar vrha6
- Sneg, ga že dolgo ni bilo7
- Črni vrh - Kresišče8
- Dobro varovana vpisna knjiga9
- Pozdravljen avrikelj10
 - Nazaj v dolino11
 - Špikova skupina12
 - Počitniški dom v Srednjem vrhu, na zelo lepem kraju13
(+7)všeč
katty20. 06. 2013 12:29:02
V nedeljo,16.6. sva se v družbi prijatelja Jurija tokrat odpravila na delček trase, ki nama je ostala od preteklega vikenda, ko sva prečila Z del Karavank od Korenskega sedla do Srednjega vrha...
Ker se je obetala malo hladnejša nedeljanasmeh, smo se odločili, da bo to pravi dan za spoznavanje tega dela Karavank, ki prav veliko obiska tod naokoli-če izvzamem Kresišče, le ne vidi.
Zgodnji jutranji start nam je dal vedeti, da se bo naredil prečudovit dannasmeh, ki pa le ne bo prevroč...in zna ponuditi tudi kakšno osvežilno dežno kapljovelik nasmeh. Jutranja kava nam zbistri glavo in seveda misli, ter nam da novih moči in zagon.
Dolina potoka Belce nas v svoj objem privabi okrog 5.30h. Kanjon, ki leži pod nami in skalnate peči nad njim, tvorijo čudovito harmonijonasmehmežikanje....in so pravi raj za iskanje fotografskih motivov....Pogovor nekaj časa poteka v smeri čemu je bila cesta prvotno namenjena in kdaj je bila pravzaprav zgrajenazmeden. Do zaključka nismo prišli, kar pomeni, da nas čaka branje kakšne zanimive literaturemežikanje. Izhodišče-nekaj 10m od rampe gor, zapustimo okrog 6h. Tako sveže in spokojno je bilonasmeh, da nas so noge kar lepo ubogale in vodile čez planine in grape,ter preko sedel na vrhovenasmeh. Gozdna pot, ki vodi proti Jepci in Kepi in se kasneje odcepi in vodi v drugo smer, nas po kakih 15 minutah pripelje do planine Na planji. Tu ni ne duha in ne sluha o kaki paši, niti o kakih stajah...je pa kasneje opaziti nekaj kravjekov, kar nam da misliti, da tod okoli poteka paša. Lovska pot nato zavije desno v bregvelik nasmeh....nekaj časa se počasi, v določenem delu pa tudi prav strmo dviguje...Nekajkrat prečimo potok Belca, ki ima več rokavov in pa grap, ki ponujajo raznovrstno cvetje...Po kaki uri in pol smo na sedlu, na katerega se bomo kasneje še vrnili...a iz povsem druge smeri. Gozd, po katerem hodimo, je več ali manj igličastmežikanje, prevladuje cvetoči macesen. Misli me že odpljujejo v jesenski čas, ko zna tod naokoli biti pravljičnonasmeh....Počasi se med cvetočimi telohi dvigujemo do naslednjega sedla...pod Laskovcem. Sedlo je precej razgledno, saj nam ponuja pogled na Murnovec, Bele peči, Trupejevo in Maloško poldne ter na Ojstro peč. Pod nami leži planina Za lepim vrhom, ki je ob 8h še posebej lepanasmeh....Zaznati ni nobenega, tako da uživamo v čudovitem dnevu....in v opazovanju naravenasmeh. Če imamo veliko časa, se lahko na Kresišče odpravimo desno po vidni lovski stezici, ki poteka v vršnjem delu po grebenu. Mi smo se tokrat odločili za krajšo pot, ki poteka pod Kresiščem in nas pripelje spet do novega sedla in na vrh. Žal nam je megla, ki se je dvigovala iz Koroške, prekrižala načrte o super razgledueekvelik nasmeh. Tako, da je bilo prisotne tudi nekaj slabe volje. Prvi smo, a nam kmalu sledijo ostali pohodniki, pa tudi štirinožni prijatelj. Prej omenjena grebenska pot iz Črnega vrha do Kresišča je baje v super stanju, tako da tisti, ki vas mika, le pojdite po njejmežikanje. Cvetoč greben Kresišča je očarljiv. Ponuja kar nekaj raznovrstnih cvetlic, ki so v pravem razcvetunasmeh. Ker so meglice kar nekaj časa vztrajale, ni pa kazalo, da bi se razkadile, smo se odločili za sestopcool. Na sedlu se ločimo....jz sem se usmerila proti Murnovcu. Na planini Grajšca sem se usmerila kar direktno v strmino in po grebenu na vrh, ki je travnat in prostran. In ki nam ponuja razgled na Martuljško skupinonasmeh, na nižje ležeče vrhove nad Martuljkom ter na okoliške vrhove z Trupejevim in Maloškim poldnevom na čelu. Ker se po isti poti nisem hotla spuščati, sem se odločila za drugo smer. Ki je bila bolj prijazna in ustrezna...in kjer poteka pravi pristopvelik nasmehjezik. Iz planine Za lepim vrhom namreč vodi na Murnovec odlično shojena in seveda ves čas sledljiva stezica, ki pa je precej strma. Tako me pot pripelje po 30 minutnem sestopu do mojih soplanincev, Bačota in Jurija. Na planini uživamo v sončnih žarkih še kako uro in polcool, nato pa nadaljujemo pod Laskovcem do sedla med Tišlerico in Mojstrovico, kjer nam lovec postreže z nekaj zanimivimi informacijaminasmeh. V strmino zarežemo proti prvemu vrhu-Gromovec, nato pa preko planine Ravne do Mojstrovice, 1816m visokega travnatega vrha, ki nudi čudovite razglede na Kepo in njene okoliške vrhove tja od Kleka, pa na drugo stran proti Martuljkovi skupininasmeh...Tu si želiš, da bi se čas ustavil....in da bi ostalmežikanje....Mir, spokojnost, neobljudena lokacija, prečudovita narava....kaj drugega si še želišnasmeh....V taki čudoviti družbi, kot sem jo imela jz, prav ničesar večnasmeh. Tako nam je ostal le še Visok Kurji vrh, do katerega je cca. 45min hoje. Pod vrhom Mojstrovice se vije pot naprej, ki nam v naslednjih korakih razkaže, da pravzaprav Mojstrovica po geološki sestavi spada baje med Stare Karavanke. Pot med borovci nas privede do naše zadnje točke, Visokega vrha. Vročina je, kako sem hvaležna, udarila šele tako pozno. Na vrhu si zaslužimo kar dolgo pavzo, jz pa še, na Bačotovo željo, nabiram borove storžkemežikanjevelik nasmeh...prav prijetno dišijomežikanje.....Sestop med gostim ruševjem je kar naporen....in neprijeteneek. Lovska pot, ki nas pripelje pod planino Mikulovica, poteka najprej po grebenu, nato pa pod Visokim Kurjim vrhom do ceste, ki vodi do našega izhodišča. Za piko na i nas na koncu preseneti še hiteči gamsnasmehjezik.

Bila je spet čudovita nedeja, ki nam je raskrila spet nekaj novih koncev Karavank. Žal je Kresišče bil tokrat precej obiskan, zato so se živali pred nami kar vztrajno skrivale. Da jih bom videla precej več, se seveda še vrnem....jeseni, ko bo vse odeto v zlato rumene barve.
(+2)všeč
bačo20. 06. 2013 12:34:26
izredno lepa tura v izredno dobri družbinasmeh vsekakor je to za poniviti v jeseni med zlatimi macesni... pa nekaj slikic..
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
(+2)všeč
mukica20. 06. 2013 12:56:50
Tudi mi smo se menili ,da moramo jeseni te konce ponovno obiskati ker mora biti neizmirno leponasmehnasmehnasmeh
(+1)všeč
donat1. 07. 2013 12:12:52
V nedeljo iz vasi Srednji vrh na Kresišče, nadaljevanje desno proti Mojstrovici in zaradi že pozne ure spust iz travnika pod Tišlerico nazaj proti lovski koči Hladnik oz. izhodišču.
V vasi mi mimoidoči domačin pove, da cca. po 1km cesta proti lovski koči zaradi odtrganega roba ni prevozna, kar izvem tudi od lovcev, ki sedijo pred domačijo in se odpravim peš iz vasi.
Po 2km cesta še zmerom lepa, nakar me prehiti terenec z lovci, občutek imam, da se mi režijo.
Na cca. 3.5km je res poškodovana cesta, ki pa je že delno sanirana, z avtom prevozna brez problema.
Pri koči jih srečam,terenec parkiran, malico imajo, pa nisem hotel komentirati, da imajo zgleda cesto za privat. Pač, lovska je ta.
Sama hoja po cesti iz vasi do l.k. je zaradi številnih potočkov in grap kar razgibana, le nazaj se precej vleče (cca 5 km).
Zaradi tega sem tudi skrejšal izlet, sem mislil iti še na Mojstrovico.

dopoldanski pogled na Martuljško skupino1
del ceste odneslo, že delno sanirao, se da pridit mim z avtom 2
veliko potočkov ob cesti3
razrita dolina potoka Hladnik4
razrita dolina5
začetek doline Gajščica 6
vrh Kresišča na desni strani doline7
v Alpah se je pooblačilo8
na koncu doline levo9
kuža uživa10
Triglav11
zg. del doline Gajščica, malo pred rušjem na sredini doline zavijemo desno12
levo Kresišče, desno sedlo na poti proti Mojstrovici13
domačin na dolini Grajščice14
sedlo, nadaljujemo desno15
grebenska pot, pogled nazaj16
vrh Kresišča17
pogled proti Kepi18
pogled čez mejo19
Kepa20
sp. del travnika, kjer se vračamo proti l.k. Hladnik21
lovska koča Hladnik22
počitek23
s takim rijejo24
večer - Martuljškova skupina25
Špik26
Visoki vrh27
(+3)všeč
Edina20. 10. 2013 09:27:53
Nedvomno najlepši čas za povabilo v goste na pozlačen greben...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
(+5)všeč
Guest3. 12. 2013 17:32:44
Danes sem želel obiskati Kresišče in Mojstrovico, pa mi je uspelo zaradi težkih razmer priti samo na Kresišče. Iz Srednjega vrha do lovske koče ni nobenih težav, snega je malo.Z višino pa raste tudi višina snega.Pred mano so bile vidne sledi samo enega turnega smučarja.Od planine Grajšce naprej sem ubral malo po svoje, kajti predhodnik je šel naravnost navzgor,čez borovce,vendar je za ta prehod snega premalo in se ti udira do r... .Jaz sem zavil malo v levo ampak se je vseeno vdiralo malo čez kolena.Po skoraj treh urah sem le prilezel na vrh.Takoj sem videl da je v teh razmerah Mojstrovica zame predaleč ,zato sem se vrnil po isti poti.
(+7)všeč
velkavrh21. 06. 2014 18:13:11
Danes pa z škofjeloški planinci prvo na prekrasno ferato ob zelo vodnatih slapovih potoka Ročica in nato na Kresišče. Sestopili smo na slovensko stran.
Štart v Avstriji.1
Gostišče in penzion Baumgartner.2
Vabilo na ferato.3
Tod gremo.4
Začetek prečudovite ferate ob slapovih potoka Ročice(Rotschitza)5
Tako se začne plezarija.To je pobočje Črnega vrha(Schwarzkogel),kjer je potok Ročica izdolbel sotesko s čudovitimi večjimi in manjšimi slapovi.6
Čakamo na vrsto za ferato.Ferata je ocenjena B-C ( do možnih F/G).V glavnem se gibljemo A-B in B. 7
Tako buči voda mimo nas.Plezalni del je dolg 150 m.8
Prehod nad slapom po jeklenici-adrenalinsko-napak ne sme biti.9
Slapov pa kar ni konec.10
Prehod s pomočjo jeklenice kar po vodi.11
Visoko nad strugo se pleza.12
Pri koči Mitzl-Moizl -Hutte-1639m.Je v zasebni lasti in malokdaj odprta.To je sedlo Panierescharte katerega najviša točka je visoka 1725 m.13
Vrh nad kočo-Ojstra peč(Nordgipfel-Mittagskogel-18001m).Tu je trimeterski križ in vpisna knjiga.Avstrici ga označujejo kot Maloško poldne(Mallestiger Mittagskogel)14
Čudovit pogled na avstrijska jezera.To je Baško jezero(Faakersee).15
Jezero v daljavi.16
Na vrhu Kresišča je gneča.Kresišče(Schwarzkogel).1839m je zadnji pomemben vrh v skupini Trupejevega poldneva.17
Tu je meja, križ je na avstrijski strani.18
Vračamo se po slovenski strani. prek te zelene pašne planine.To je planina Grajščica.19
Mlaka na planini.20
Lovska koča za Lepim vrhom-1278m.21
Na parkirišču v vasici Srednji Vrh nad Gozdom-Martuljkom.22
(+2)všeč
bagi26. 06. 2014 17:44:33
@Velkavrh ... hvala za idejo nasmeh Slapovi so trenutno res vodnati in poplezavanje ob takem vzdušju je največ kar lahko ta ferata ponudi jezik. Bučanje slapov je bilo danes tako mogočno da se je bilo na cajte res težko sporazumevat. Težavnost ferate je mala, ampak varovalni pas in čelada sta obvezni. Na ferati je vse mokro od zalj, klinov do skal kjer poteka pot in brez teh pripomočkov se feratanje ob zdrsu kaj hitro sprevrže v soteskanje neslutenih razsežnosti. Po pameti torej mežikanje
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
(+2)všeč
Edina19. 01. 2015 18:27:09
Včeraj na Kresišče. Sneg se začne nekaj sto metrov pred prečenjem potoka Hladnika in ga je okoli deset cm tudi na pobočju do planine Grajšice. Povsem druga zgodba že takoj na začetku planine; pol metra in več in predira se do kolen in čez. Pred menoj ni planine nihče prečil, tudi jaz sem imela pomisleke. Zahvaljujoč svoji vztrajnosti sem neznansko uživala na soncu na vrhu Kresiščanasmeh, nekoliko manj ob gaženjumežikanje. Je bilo pa vse poplačano s stoterimi obrestmi ...

http://stezeinsledi.blogspot.com/2015/01/snezeno-kresisce-1839m.html

Srečno na potkahnasmeh


(+5)všeč
ločanka20. 01. 2015 19:28:15
Edina, krasni posnetki zimske narave, modro nebo in zasnežene smreke, pa samotna gaz v snegu, me spominja na kuliso za snemanje filma. V pravem času si bila na pravem mestu in vem, da si uživala brezmejno. Se boš grela ob teh posnetkih, ko bo zunaj deževno in turobno vreme. Samo človek, ki ima v sebi veliko hrepenenje po lepotah narave, je zmožen si oprtati nahrbtnik in iti na tako pot! Pot je cilj!
všeč
mukica20. 01. 2015 21:27:31
Veselje ob videnim in prebranim z tvojega bloga delim z teboj...nasmehČim več lepih steza in sledi ter srečnih vrnitevnasmeh
všeč
janez.novak20. 01. 2015 22:41:08
Edina - takoj, ko vidim tvoje kratko poročilo in povezavo na blog vem kaj me čaka - izčrpen opis v lepem jeziku in lepe slike. In vedno je še lepše od teh pričakovanj. Lahko rečem, da si ena najbolj pozitivnih oseb na forumu. Mnogi prehodijo drznejše poti (uživam ob poročilih z raznih prečenj), se pa kdaj pa kdaj zapletejo v razna prepričevanja in solijo pamet - ti nikoli. In na koncu še: "Srečno na potkah"!
(+4)všeč
Page:123
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies