Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Izvor gorskih imen

Print
skrajnik20. 10. 2011 10:11:14
Že večkrat sem se spraševal o imenu kake gore ali gorskega detajla in včasih celo odkril zakaj se kaki stvari reče, kot se reče...

Pri velikih poimenovanjih je že samo ime gore/predela logično zaradi oblike, kake posebnosti, okoliških značilnosti, včasih pa šele ko si tam ugotoviš zakaj je ime tako kot je..

Pri nekaterih pa so stvari manj logične ali sploh ne, zato odpiram tole temico, da se malce podebatira o izvorih gorskih imen..

Npr. Triglav, Macesnovec, Grintavec, ... vse logično, bolj ali manj...

Zanima pa me, da začnem, naprimer izvor ali razlaga telih par:

- Luknja peč? (zakva?, nisem pa še bil gor..)
- Vernar?
- Rokav? (bi mogoče celo lahko filozofiral nasmeh )
- Tosc, naprimer?

Za začetek naj bo...
všeč
katty20. 10. 2011 10:31:41
TOSC oz. TOLSTEC. Tako piše v knjigi Tine-ta Mihelič-a Julijske Alpe, planinski vodnik. Ime je dobil zaradi njegove "debelušne oblike", ki je baje najširša v naših gorah.
všeč
skrajnik20. 10. 2011 11:01:12
hvala, katty
TOLSTEC mi je všeč velik nasmeh
Logično...

Še tile me zanimajo:
- Montaž? (Zlodej?)
- Baba (velika, mala, blabla velik nasmeh )
- Prisank in
- recmo Hudičev steber (no, ja mogoče tale zarad žleba zraven, ki zgleda res hudičev)
všeč
lynx20. 10. 2011 11:17:43
Luknja peč kot peč nad Luknjo (sedlo), Prisank je pa lažje dojemljiv kot Prisojnik. Montaž kot furlanska popačenka (mont-)?
všeč
Okmodko20. 10. 2011 11:19:17
Za Triglav sem jaz slišal po tv in knjigah naj bi naši predniki častili slovanskega boga Tribožjast al neki tazga, uglavnem bog Triglav. Ampak pol nevem zakaj ni še kak drug hrib po slovanskem bogu poimenovan...Tko da men se zdi najbolj logično ker ima hrib tri vrhove, glave = Triglav.

Montaž je pa italijanskega izvora kokr vem...Pravilno slovensko ime montaža je špik nad policami. No lahko da se motim.

Prisank ali prisojnik je pa meni logično da je pač prisojen. Prisojna stran nasmeh
všeč
skrajnik20. 10. 2011 11:19:44
Sej vem da je osnovno, a vseen - peč?
všeč
miri20. 10. 2011 11:24:54
všeč
heinz20. 10. 2011 12:33:55
Za Hudičev steber pa ja menda vemo, da se imenuje po letos preminulem novinarju, umetnostnem kritiku in alpinistu Jožetu Hudečku. Njegova je prvenstvena smer v tem stebru. Hudičev je zgolj (najbrž kar uporabna) popačenka..
všeč
Santi20. 10. 2011 12:53:50
Heinz, tukej si ga pa pomoje mim usekal, prvenstveno sta zlezla Uroš Župančič - Žuro in Leo Baebler, leta 1936, Hudeček se je pa rodil leto kasneje...zavijanje z očmi
všeč
heinz20. 10. 2011 13:05:47
Spomnim se, da je celo pred kratkim (ob njegovi smrti) nekje pisalo kot sem navedel. Torej ni bil ravno zanesljiv podatek..
všeč
sherpa20. 10. 2011 13:09:02
heinz, a lahko nehaš s takšnimi bedarijami zavijanje z očmi

če bi vsaj malo pomislil, bi vedel, da to ni res
všeč
Okmodko20. 10. 2011 14:03:01
Ej a veste kater hrib je monte nevoso in kdaj je to ime nastalo? Pa za kraj Tarnova imam isto vprašanje? Mal uganke za vas nasmeh
všeč
miri20. 10. 2011 14:10:54
Danes imamo povsod(skoraj)monte nevoso.
všeč
atoamac20. 10. 2011 14:20:45
Kaj vse odkriješ v starih knjigah in revijah, če imaš malo fantazije npr. Rž ima ime po najbolj razširjeni žitarici, ki so jo v davnih časih, ko so nastajale Julijske Alpe, sejali na tistem mestu.
Rjavina je dobila ime v spomin na planinca abstinenta, ki je toliko časa nosil s seboj flašo vina, da mu je izhlapelo in ostala je le rja.
Poprovec je dobil ime od prvopristopnikov, ki so vrh najprej poimenovali po sponzorju odprave (Pop-tv-ovec), a se je ime sčasoma navzelo enostavnejše izreke, skladno z jezikovno politiko sponzorja.
Tudi Križ je dobil ime po prvopristopniku, ki pa je bil nepismen in je na matičnem uradu namesto imena narisal križ.
Visoka Vrba – Nova špica: sčasoma je ljudska modrost predolgo ime, (ki je počastilo čudežno pojavitev visoke vrbe na vrhu, in nove špice, ko je strela preklala visoko vrbo in je ostala le nova špica), strnilo v nekoliko krajše in bolj komot ime.
Bovški Gamsovec ima ime po znamenitem gamsu iz Bovca. Baje je imel zlate roge in sorodnike blizu Celja. Hranil se je izključno s cvetjem, najraje pa je imel gorski hmelj. Ko je pojedel vsega, je vrsta izumrla.
Hribarice – po ljudski legendi so to okamenele kritičarke predvojnega ljubljanskega župana Hribarja, ki so mu očitale sofinanciranje izgradnje planinskih poti v osrčje Fužinskih planin. Ena od teh poti se še danes imenuje Pot v Nove Fužine. Okamenele pa so od povečanega izločanja kalcija.
Velika Zelnarica je dobila ime po svoji obliki. Pozimi namreč spominja na zeljnato glavo, ki jo je na debelo prekril sneg.
Ime Strug je po legendi spomin na antično reko Ova oziroma na njeno strugo, ki je pred zadnjim vesoljnim potopom potekala točno tam, kjer je nedavno potekala ferata.
Čelo je poimenoval slavni slovenski planinski pisatelj in glasbenik, saj ga je gora od daleč spominjala na njegov najljubši instrument. V spomin na njegov drugi najljubši instrument tu pa tam še zmeraj rastejo Viole.
Kopica je okrajšava, ki se je v dolgih stoletjih zgodila imenu Kot opica. Ime je baje nastalo, ko je domači pastir pripovedoval, kako je treba splezati na vrh.
Prevalski Stog so poimenovali leta 1936 v počastitev skupnega spravnega pohoda sto golobradih Sokolov in Orlov na Triglav. Na mestu, kjer je zdaj Prevalski Stog, so delali prevale in druge obredne gibe.
Kreda je poimenovana po velikem kamnolomu krede, ki je bila najpomembnejši izvozni artikel danes neznane predzgodovinske kredne kulture na območju Gorenjske. Ko so kamnolom opustili, ga je napolnilo Bohinjsko jezero.
Lipanski vrh je spomin na čase, ko so Alpe bile še pod morsko gladino, območje pa so poleg dinozavrov obvladovali tudi za tiste čase hudo napredni morski lipani. Žal so ob dvigu Alp iz morja izumrli. Ne ve se, ali zato, ker na kopnem niso znali dihati ali zato, ker so se ujeli v bližnje Mrežce.
Svinjak je dobil to kamuflažno ime v času prohibicije. Po legendi se je prej imenoval Vinjak.
Deska je dobila ime po obširnih gozdovih, iz katerih so v prejšnjem tisočletju delali kakovostne deske za v Vežo.
Ratitovec ima ime po Titu, a ne povejte tega ustavnemu sodišču.
Palec ima ime v spomin na vse štoparje, ki so tako dolgo zaman moleli palec na dostopnem grebenu in čakali na udobni prevoz, da so izumrli.
všeč
škarnik20. 10. 2011 14:22:51
Okmodko: Monte Nevoso je italijansko ime za Snežnik, ostalo je še iz začetka prejšnjega stoletja, ko so fašisti okupirali tiste kraje in jim dajali italijanska imena.
všeč
Okmodko20. 10. 2011 15:35:10
Tako. Pravilen odgovor nasmeh Monte Nevoso pa tudi spada med ta fašistična imena iz leta 1918 ,čeprav gre za dobesedni prevod. Italjani pa še kar uporabljajo ta imena. Jej jej jej... mrk pogled
všeč
škarnik20. 10. 2011 16:28:29
Pa poskusimo malo filozofirati, kakor pravi skrajnik. Najprej sem pomislil, da je Visoki Rokav dobil ime po "rokavu" grušča pod Bivakom II, vendar ni tako enostavno. Po tem melišču so včasih imenovali Škrlatico (Suhi plaz), čeprav melišče nesporno pripada Rokavu. Ampak, če je bil Rokav "Rokav" tudi takrat, ko je bila Škrlatica še Suhi plaz, pride do tega, da imamo dve gori, ki imata istega krstnega botra, to pa je kaj malo verjetno. Poleg tega pa so Rokavi trije...
všeč
jprim20. 10. 2011 18:49:44
Obstaja pisni vir iz leta 1929 z naslovom Imenoslovje Julijskih Alp. Tam najdete točne podatke. (ponatis 2000 - založba Tuma)
... slučajno jo imamnasmeh
LP!
všeč
Loni20. 10. 2011 19:53:42
Okmodko, a si ti malce obseden s temi poimenovanji ali kaj? Ne gre za fašistično ime, pač pa za italijansko poimenovanje in je logično, da Italijani še danes uporabljajo to ime. Fašističnih imen ni, obstaja pa fašizem kot politični sistem. In če pogledaš še malce "okoli ovinka", za Monte Nevoso piše, da gre za "montagna slovena...".

všeč
Okmodko20. 10. 2011 22:21:54
Kuga je Lonči bombonči, a si se mal razjezla? nasmehIme sem našel na tem seznamu poitalijančenih slovenskih krajevnih imen iz časa fašizma http://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_italijanskih_imen_slovenskih_krajev Tako da to ime je fašistično. Veš, italijani so bili prisotni na območju snežnika samo enkrat v zgodovini in to med leti 1918 in 1945 v času fašizma, tako da je najbolj logično da je ta ime iz tistega časa nasmeh Če se sprehodiš po google earth najdeš slike ki so jih označili naši dobri sosedje z imeni ki so na tem seznamu: Lago di santa Lucia ( Most na Soči), Tarnova ( Trnovo), Villa del nevosa ( Ilirska Bistrica), Castel Lueghi (Predjama), Postumia (Postojna), Rio dei Gamberi (rakov škocjan) in še in še bi lahko našteval. Meni se to zdi grdo in se mi zdi prav da omenim, ker kokr vidm v 67 letih ni nihče naredil kaj za to. Drugače pa ja, izvori imen me zelo zanimajo nasmeh A ni to zanimivo? Sej obstaja veda ki raziskuje izvore imen, in če lahko tiste ki se ukvarjajo s to vedo to zanima potem lahko tudi mene in s tem ni nič na robe nasmeh Capito Loni? nasmeh
všeč
Loni20. 10. 2011 22:57:51
Niso fašistična imena, to je to. So poitaljančena imena.
In če gledaš Most na Soči, so moji stari starši vedno šli v Sveto Lucijo in smo spet tam. A to, da je danes poimenovan kraj Most na Soči, te pa ne moti, saj tako se imenuje šele slabih 60 let. Ker je bil prej Sv. Lucija.
Aja, sem Primorka in kao občutljiva za te reči in se nikoli nisem tla italijanščine kaj zelo naučit, no, sem se zdaj spravila še k temu. No, saj vse skup je bolj poklicna deformacija. Fašističen ni enako italijanski, tu vztrajam. Zelo dobro vem, kje in kdaj so bili prisotni Italijani na našem ozemlju, še ena poklicna švohost. Fašizem je v Italiji prišel na oblast še dve leti po podpisu Rapallske pogodbe. Do takrat je imela italijanska oblast več kot dovolj časa za poimenovanje naših krajev. Krasna knjiga oziroma zbornik o tem obdobju(vsaj zame) ima naslov Fašisti brez krinke.
Sem pa daleč od tega, da bi se razjezila, samo malo špikam. In gledam na reakcijo.

Nazaj k poimenovanjem.
Drugače pa, če smem skočit malo naprej od slovenskih gora... Ko vtipkaš v gugl Bela gora (mislim na najvišjo goro Evrope), vrže precej drugih zadev ven, preden prideš do Mont Blanca. Sem bila avgusta tam in mi je bilo zabavno opazovati Italijane z Monte Bianco in Francoze z Mont Blanc. Vsak vztraja na svojem.

všeč
Page:1234
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies