Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Monte Zermula in Zuc della Guardia

Print
IgorZlodej14. 11. 2015 06:31:12
Vse kar rabiš je opisano v prvi objavi ali pa v roke vodnik Karnijska potepanja nasmeh.
(+3)všeč
Majdag14. 11. 2015 10:59:48
... Če je kaj v pomoč, kako priti do prelaza Lonice, tam so pa smerokazi....Iz Ljubljane po gorenjski avtocesti, izvoz Hrušica, nadaljevanje čez mejni prehod Rateče do Trbiža. Nadaljujemo po lokalni cesti do Pontebbe, kjer nas čaka manjša orientacijska zanka. Pred vasjo zavijemo skozi drugi podvoz in takoj za njim ostro levo. Po tej cesti nadaljujemo do križišča za Studena Bassa. Če smo po pomoti zavili skozi prvi podvoz, pa nadaljujemo skozi vas do križišča s smerno tablo za prelaz Nassfeld. Tu se ozremo levo nazaj in nekaj 100 m zadaj opazimo oznako za Studeno Basso. Zapeljemo tja in izjemno ostro zavijemo levo na ožjo cesto. Ta vodi proti vasi Studena Bassa, skozi katero peljemo in nadaljujemo po ozki in strmi asfaltirani cesti z nekaj konkretnimi ovinki proti prelazu Lonice oziroma Cason di Lanza. Tam je gostišče in parkirišče za nekaj deset avtomobilov. Za celotno pot od Ljubljane do gostišča potrebujemo 2 uri.
(+5)všeč
malimiha14. 11. 2015 16:02:11
Hvala za vse info.
(+1)všeč
VanSims31. 01. 2016 19:03:08
všeč
Lunca17. 05. 2017 00:24:53
Kasna je pa tezavnost ferate na Guardio?
(+1)všeč
turbo17. 05. 2017 06:05:55
Obe ferrati -na Zermulo in na Zuc della Guardia - sta uradno ocenjeni z B/C težavnostno stopnjo.

Zelo dobra "fotoreportaža" je pa tu:

https://www.julische-alpen.info/karnische-alpen/monte-zermula-08-09-2013/
(+1)všeč
Lunca17. 05. 2017 07:08:11
Super, najlepsa hvala!
všeč
Parkeljc20. 05. 2017 17:51:23
Včeraj smo se odpravili preko Pontebbe do sedla Lanza (17km asfaltirane gorske ceste), kjer je bilo naše izhodišče in po ferati na Monte Zermulo. Seveda so bile to le pobožne želje velik nasmeh. Že do sedla se uradno ne da, saj je cesto na nekaj mestih pretrgalo in dvignilo tako, da so nastale nekaj deset cm luknje in so jo za silo zakrpali. Cesta je ZAPRTA. Ker smo bili s terencem, smo prišli do sedla brez težav. Še pred vstopom v ferato so nas pričakala snežišča, malo pod vstopom v ferato pa že nekoliko večje, splazeno snežišče. Pravzaprav hoja po snegu ni predstavljala nobenih težav brez zimske opreme. Ko smo našli vstop v ferato, smo si nekoliko oddahnili, si nadeli čelade, pasove in SVKje. Začetni del je kar strm, a ne predstavlja težav, nato izravnava, malo spusta in potem spet blag vzpon. Ko pridemo na izravnavo pa eek !!! Ni zimske opreme, ni nadaljevanja mrk pogled. Znašli smo se pred strmim snežiščem, iz katerega se je na enem mestu videla jeklenica, vendar je bilo tako strmo, da nadaljevanje do brez zimske opreme, milo rečeno, ne bi bilo varno. Naprej nadaljujem sam v desno, po ozkem in izrazitem žlebu v upanju, ko ga preplezam, pridem do jeklenice. Po moji oceni je bila težavnost II stopnje. Plezam kakih 100m, vmes dva skoka mogoče III, potem pa se zahtevnost povečuje, najdem tudi nabite kline starejšega letnika s prusikom, takrat sem vedel, da je heca konec. Jeklenice nisem videl, saj se mi je skrila izza izrazitega in strmega skalnega izrastka in očitno je odšla nekam v levo na sam greben, ki vodi na vrh, kjer so se že videle ruševine iz I. svetovne vojne. Priznati si je bilo treba, da je bolje obrniti zadrega. Sprva v upanju, da bomo vrh osvojili po normalki, se je kmalu po spustu do izhodišča bilo treba sprijazniti z dejstvom, da tudi iz te moke ne bo kruha, saj so nam podeče se megle na vrhu dale jasno vedeti, da bo bolje, če se na vrh odpravimo kdaj drugič. Pretiranega razočaranja ni bilo, saj smo si v bližnji okolici ogledali še kakšno drugo znamenitost, dan pa popestrili tudi z vsebino iz prtljažnika jezik.
Takoj po spustu s sedla Lanza (kak km) proti Paularu (42km) smo naleteli na zemeljski plaz eek in zdelo se je, da smo v pasti. Bager je delal s polno paro, izvedeli pa smo, da bo cesta zaprta do naslednjega dne. Obrnemo in se usmerimo po razdrapani gorski cesti proti Avstriji. Mejne kontrole ni bilo . Skoraj uro smo se vozili po tej cesti mimo več planin in koč (v poletnem času očitno obljudenih koč), dokler le nismo začeli izgubljati na višini in prispemo v Ziljsko dolino, kjer si oddahnemo od makadamskega premetavanja. Kmalu se usmerimo proti Nassfeldu, kjer kmalu izza mejnega prehoda opazimo italijansko patruljo. Takoj za jezerom parkiramo in si za konkretni dve uri privoščimo vsebino iz prtljažnika velik nasmeh. Patrulja je medtem zamenjala kontrolno točko in sicer prav na parkirišče, kjer smo zavili proti jezeru in se zasluženo okrepčali. Po dobrih dveh urah se pripelje kolona Golfov (očitno so imeli nekje v okolici zbor ljubiteljev teh modelov), Italijani jih ustavijo in se ubadajo z njimi, mi pa na hitro vse pospravimo in mimo njih zviz velik nasmeh v dolino. No, v dolini pa nova patrulja, mimo katere pa ni šlo zadrega. Ampak, naša voznica ni uživala prepovedanih substanc mežikanje, ki so za vožnjo prepovedane, zato po nekajminutnem preverjanju nadaljujemo proti SLO jezik.
Če se bo kdo odpravljal po naši poti naj ve, da bo še za kak teden ali dva na nekaterih mestih potrebna zimska oprema, cesta iz Pontebbe do sedla Lanza pa NI primerna za »normalen« osebni avto.
prečenje snežišč1
tik pred vstopom v železje2
vstop3
spodaj levo snežišče, kjer nadaljevanje brez opreme ni bilo mogoče4
desno od ferate..5
nazaj na izhodišču6
Monte Zermula v sredini - pridemo nazaj..7
(+6)všeč
Janiel7421. 05. 2017 11:54:47
Ti dve ferati toplo priporočam..Monte Zermula izjemno lušna kar dolga ferata...ob sestopu na drugo stran pa še skok na Monte Guardio, ki je res dih jemajoča dokaj kratka a izpostavljena adrenalinska feratka.
(+2)všeč
acjom14. 08. 2017 13:40:36
Želela bi na Monte Zermulo pa me zanima kakšna sveža informacija poti do prelaza Lonice in naprej na vrh. Hvalamežikanje
všeč
mirank15. 08. 2017 22:19:19
Že samo ime prelaz Lonice pove da vodita tja vsaj dva dostopa. Tisti iz Paulara je bolj zapleten in cesta je ozka a vsaj v redu prevozna. Ona cesta iz smeri Pontebe pa je že pred leti bila nekako v stilu asfaltnega stopnišča
všeč
Janez Seliškar20. 08. 2017 19:24:35
Zavarovana plezalna pot brez posebnosti, varovala v odličnem stanju. Sestopila sva preko sedla Lonice, tudi ta pot brez posebnosti.
Cesta iz Pontebe je prevozna z nekaj previdnosti, saj je v območju ceste precej podrtih dreves, ki so odstranjena le površno (Uradno je cesta zaradi tega zaprta).
(+2)všeč
Lunca22. 08. 2017 19:21:02
Cesta je še vedno uradno zaprta, kljub temu nas je bilo danes kar nekaj na sedlu. Nazajgrede so naju ustavili fantje od corpo forestale (ne vem kaj še) in nama povedali, da je cesta zaprta nasmeh No, bila sta korektna, midva pa tudi in smo se prijazno razšli... samo toliko v vednost... O razmerah na Zermuli pa je vse povedal že JanezSeliškar.
(+1)všeč
palček plezalček26. 07. 2018 22:48:05
Do izhodišč za hribe v skupini Zermule je med tednom treba iti 'okoli zadnje plati v varžet', ker je cesta Pontebba/Tablja - Lonice/Passo del Cason di Lanza zaradi gozdnih del zaprta. Odprta je med vikendom in vsako popoldne po 17-i oz. 18-i uri.

Ob rani uri je tako avto drvel mimo Tolmeča/Tolmezza in skozi Paularo do planine Zermula. Od tam grem po poti, ki drži po Z grebenu, precej časa pa tudi nekaj metrov do nekaj deset metrov pod njim, zato jo je kar privlačno ubrati malo po svoje in se na grebenski rezi razgledovati na vse strani, saj pogled seže res daleč. Z vrha Zermule nadaljujem večinoma po poti poimenovani Via delle Trencee proti V. Ker me raziskovalni navdih ni minil še naprej raziskujem tudi po vrhu grebena in se, kot vedno, ko sem na področju, kjer je pred 100 leti divjala vojna, čudim naporom, ki so jih morali vložiti v gradnjo poti, objektov, skratka vsega brez česar bi človeštvo lahko preživelo; najbrž celo dosti bolj mirno. Sestopim na sedlo Forca di Lanza, kjer se začnem vzpenjati po brezpotju, ki je v bistvu čisto enostavno sledljiva stezica proti M. Pizzulu. Z njegovega vrha nadaljujem po relativno enostavnem grebenčku proti Zuc di Malaseitu, na katerega vrh je treba poplezati. Sama sem jo s škrbinice ubrala rahlo desno in po kakšnih 10-ih m navzgor. Svet je tu krušljiv, a čez kakšnih 15 m se znajdemo pred še vedno dobro ohranjenimi stopnicami in 'hišo' brez strehe, nad katero je vrh. Sestopila sem po isti poti, šla del poti nazaj po grebenu in jo na primernem mestu ubrala počez proti sedlu med Pizzulom in Guardio, od tam pa po zavarovani poti na vrh slednje in se na drugi strani spustila proti prelazu Lonice.

Dopoldne se je končalo s kavo, popoldne pa se je nadaljevalo na drugi strani prelaza. nasmeh
Prebujajoča se Casera Zermula1
Obrambni zid/jarek2
Naprej po grebenu je vrh Zermule, v sredini slike skupina Grauzarie in Sernia3
Ku-ku4
Kamorkoli se ozreš, gledaš v preteklo trpljenje5
Ob neštetih cvetovih proti vrhu6
Grauzaria in Sernio z vrha M. Zermule7
Via delle Trincee8
Na sredini se še vidi vrh Zermule (pogled nazaj)9
Monte Pizzul10
Utrinek11
Cvetlični paradiž12
Travnati Monte Pizzul13
Forca di Lanza kot polje arnike14
Njami15
Pogled proti Zermuli s pobočjaPizzula16
Zuc della Guardia, za njim delno kamnit Pale di San Lorenzo in za njim na sredini Hochwipfel17
Vrh M Pizzula; nekako se ne morem znebiti srečanj s plastično 'estetiko' na vrhovih18
Kamnina na grebenu med Pizzulom in Zuc di Malaseit-om19
Zuc di Malaseit20
V lice Zermule z Malaseita21
Pred vstopom v zavarovano pot Ferrata degli Alpini22
Ni več kultne verige, nadomestila jo je jeklenica23
Creta di Aip s Zuc della Guardie24
Sestop na S in nato proti Z25
Ostanke bolečine prekrivajo drobne cvetke26
Po levi strani navzdol27
Na prelazu Lonice/Cason di Lanza28
Venček dneva29
(+2)všeč
jaz26. 07. 2018 23:40:40
Včeraj se mi je ob pol osmih zjutraj še uspelo pripeljati iz Pontebbe na sedlo. Srečal sem že en kamion, ki je peljal les v dolino, malo vzvratne vožnje mi ni škodilo. Popoldne sem se vračal preko Paulara in Tolmezza. Lp!
1
2
všeč
bbugari126. 07. 2018 23:43:54
Zelo lepa krožna tura! Samo eno vprašanje: slika 2 in Monte Coglians?
všeč
palček plezalček27. 07. 2018 07:05:37
Bbugari1, prav imaš. Pripravila sem si slikice, ki naj bi jih objavila, a se mi je ena izmuznila, njen podnapis pa sem prilepila pod napačno. Pod to bi moralo pisati, kar piše pod sliko 4. Bom pozneje popravila.
Ker slike ne morem zamenjati, sem jo izbrisala.

Jaz, na Lonicah sem videla še en slovenski avto in sama pri sebi komentirala, da samo mi ostanemo dolgo na parkirišču, saj so drugi okoli 18.00 povečini že odšli. Kdaj cesto zjutraj zaprejo pa ne vem.
(+1)všeč
bbugari127. 07. 2018 08:56:26
A kaj si naredila peš turo od Lonicah po cesti do Planine Zermula, ili...?
všeč
palček plezalček27. 07. 2018 13:06:44
Od Lonic do planine Zermula je cca. 8 km. Lahko greš peš ali štopaš.
(+1)všeč
Page:123
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies