Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Weather / Snow conditions

Snow conditions in mountains

Report - petek, 12. 4. 2024, 10:32 (ARSO)
The general danger of avalanches is 2. grade on European five-point scale.
Opis stanja in napoved (petek, 12. 4. 2024)

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 12. 4. 2024
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je zjutraj in dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, čez dan se zaradi dnevne odjuge poveča na ZMERNO, 2. stopnjo. Predvsem s strmejših osončenih pobočjih se lahko še spontano sprožijo manjši plazovi mokrega snega. V jutranjih urah je sneg pomrznjen, zato je nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Po prehodni ohladitvi se je v gorah znova ogrelo. Ob toplem vremenu se nadaljuje hitro preobražanje snežne odeje, ki se tudi v visokogorju opazno seseda in postaja vedno bolj mokra. Ponoči na površini nastane manjša skorja, ki se nato na izrazitih prisojah zmehča že zjutraj. Strnjena snežna odeja se na prisojnih straneh začne na višini 1900-2000 m, v osojah pa sega do višine približno 1500 m. Na površju in v zgornjih plasteh snega je puščavski prah, ki še nekoliko pospeši taljenje snega.

Predviden razvoj vremena
Ob koncu tedna se bo nadaljevalo sončno in vse toplejše vreme. V petek in soboto bo nekaj kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri. Ničta izoterma se bo dvignila na nadmorsko višino okoli 3700 m. Temperatura na 1500 m bo v petek še okoli 12, na 2500 m okoli 5 °C. V soboto in nedeljo pa se bo občutneje ogrelo. V nedeljo bo tako na 1500 m okoli 16, na 2500 m okoli 10 °C. V ponedeljek kaže, da se bo oblačnost postopno povečala, nekateri vrhovi bodo v megli. Popoldne bodo že možne krajevne padavine. Zapihal bo zmeren do močan veter zahodnih smeri. Nekoliko hladneje bo. V torek nas bo verjetno dosegla izrazita hladna fronta z obilnejšimi padavinami. Meja sneženja se bo spustila vse do alpskih dolin.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo ob toplem vremenu še naprej hitro preobražala, sesedala in talila. Ponoči bo v visokogorju na površini snežne odeje nastala skorja, ki pa bo zaradi naraščajoče temperature vsak dan manj izrazita. Predvsem s strmih pobočjih in sten se bodo čez dan še spontano prožili plazovi mokrega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo ob koncu tedna nekoliko povišala zaradi otoplitve. Nevarnost bo bolj izrazita v višjih legah visokogorja, kjer se v pretekli odjugi pobočja še niso povsem splazila. V torek pričakujemo izrazitejšo poslabšanje z okrepljenim vetrom in sneženjem.

Naslednja objava: ponedeljek, 15. 4. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies