Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 8.4.2011

Snežne razmere v gorah 8.4.2011

8.04.2011
V gorah je bilo sončno in zelo toplo vreme, Sneg se je hitro sesedal in talil. ponoči je pomrznil večinoma le v visokogorju, pa še to ne vsako noč.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 360 cm snega, na 1500 m pa do okoli 60 cm. Največ snega je v zahodnih Julijskih Alpah. Drugod po naših gorah je na 1500 m sneg le v osojah.
Prisojna pobočja so kopna tudi do okoli 2000 m. Snežna odeja je trenutno dobro preobražena in zmehčana, le zjutraj je v visokogorju pomrznjena.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje, a se čez dan zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih poveča na 2. stopnjo. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. Nevarnejša so južna pobočja sredi dneva in popoldne.
Lahko se sproži tudi kakšen plaz južnega, zmehčanega snega, a le s strmih pobočij. Zjutraj je površina lahko trda in ponekod poledenela.
Sončno in razmeroma toplo vreme se bo nadaljevalo tudi ob koncu tedna. Ledišče se bo počasi spuščalo in v nedeljo bo na nadmorski višini okoli 2600 m. Sneg se bo še naprej talil, z manjšo ohladitvijo pa bo ponoči pomrznil nekoliko nižje kot v preteklih dneh. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale.
Naslednje poročilo bo izdano v ponedeljek, 11. aprila 2011.

Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies