Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 7.3.2011

Snežne razmere v gorah 7.3.2011

7.03.2011
Ob koncu tedna je bilo v gorah suho vreme. V soboto je bilo sončno, sneg se je na južnih pobočjih podnevi ojužil, ponoči pa pomrznil. V nedeljo se je že ohladilo in je sneg ostal večinoma pomrznjen. Snežna odeja se v osojah skoraj ni preobražala.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 340 cm snega, na 1500 m pa do okoli 130 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 20 cm snega. Tanka snežna odeja sega v osojah ponekod do nižin, prisojna pobočja pa so večinoma kopna do okoli 1000 m nad morjem. Sneg je večinoma pokrit s skorjo, ki je nastala deloma zaradi vetra, na prisojnih pobočjih pa tudi zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja. Skorja ponekod nosi človeško težo. V osojah je ponekod še pršič, zlasti tam kjer ga je napihal veter. Obsežna so območna napihanega snega. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja precej spihana do trde, deloma poledenele podlage.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, nižje, kjer je snega malo, pa 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja, zlasti senčne lege, drugod je snežna odeja razmeroma stabilna. Turni smučar ali pešec lahko na takih mestih sproži plaz sprijetega, kložastega snega.
Spontanega plazenja ne pričakujemo.
Sončno vreme se bo nadaljevalo ves teden. Danes in v torek bo še mrzlo, v sredo pa bo že topleje, ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1700 m, v četrtek in petek pa bo na 2000 m ali še malo višje. Snežna odeja se bo hitreje preobražala. Sneg se bo na sončnih legah čez dan od srede dalje hitreje ojužil in ponoči pomrznil. krepila se bo skorja, ki se bo čez dan zmehčala.
V osojah bo preobražanje počasnejše, v senčnih legah bo sneg ostal še suh.
Naslednje poročilo bo izdano v petek, 11. marca.

Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies