Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 6.12.2010

Snežne razmere v gorah 6.12.2010

6.12.2010
V petek in soboto je v gorah še rahlo snežilo. Zapadlo je od 5 do 15 cm suhega snega. V nedeljo je začel pihati okrepljen jugozahodnik, ki je prenašal sneg v zamete. Temperatura je do danes opoldne ostala povsod pod ničlo. Snežna odeja se je nekoliko sesedla. S strmejših pobočij so se prožili manjši plazovi delno sprijetega, suhega snega.
V Julijskih Alpah je na 2500 m trenutno do okoli 290 cm snega, na 1500 m pa do okoli 160 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 100 cm snega. Na nadmorski višini 1000 m je snega od 50 do 80 cm. Snežna odeja je mehka in rahla in se globoko predira pod človeško težo. Le na vetru izpostavljenih mestih je tanka skorja, ki ne drži človeka. Precej je napihanega snega.
Nevarnost snežnih plazov je 3. stopnje, 2. stopnje pa v vzhodnih Karavankah in Savinjskih Alpah pod nadmorsko višino okoli 1500 m. Plaz lahko hitro sprožite ob dodatni obremenitvi predvsem na mestih z napihanim snegom in na bolj strmih pobočjih.
S strmejših pobočij pričakujemo tudi spontano proženje manjših in srednje velikih plazov nesprijetega snega, pa tudi kložaste plazove.
Ob otoplitvi se bo do jutri ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 2800 m. Občasno bo predvsem v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah deževalo, nad okoli 2000 m pa snežilo. Meja sneženja bo nižja na severozahodu države. Najtopleje bo v noči na sredo. Snežna odeja se bo zato hitreje sesedala in preobražala.
Sprva se bo labilizirala in možnost spontanega plazenja se bo nekoliko povečala, zlasti na območjih, kjer bo deževalo.
Naslednje poročilo bo izdano v sredo, 8. decembra.

Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies