Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 31.1.2011

Snežne razmere v gorah 31.1.2011

31.01.2011
Nadaljuje se suho vreme. Temperatura se je nekoliko zvišala, a je v gorah čez dan ostala pod ničlo. Snežna odeja se je počasi preobražala in sesedala, nekoliko hitreje v prisojnih legah nad vrhom nizke oblačnosti.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 350 cm snega, na 1500 m pa do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 20 cm snega. Površina je večinoma pokrita s skorjo, ki ponekod drži človeško težo. Na tej skorjasti podlagi je do okoli 10 cm suhega snega. Marsikje je zgornja plast snega precej spihana, na bolj izpostavljenih mestih do stare, deloma poledenele podlage. V zatišnih legah je več napihanega, suhega snega.
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1500 m 2. stopnje.
Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom. Tam lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Drugod je nevarnost 1. stopnje. Marsikje je snežna odeja trda in poledenela, zato je nevarnost zdrsov.
Do srede zjutraj bo suho. Temperatura se ne bo kaj dosti spreminjala. Čez dan se bo na prisojnih pobočjih snežna odeja na površini nekoliko ojužila, ponoči pa pomrznila. Zato se bo krepila površinska skorja. V osojah se stanje snežne odeje skoraj ne bo spremenilo. Ostaja nevarnost zdrsov, nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala.
Naslednje poročilo bo izdano v sredo, 2. februarja.

Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies