Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 25.3.2011

Snežne razmere v gorah 25.3.2011

25.03.2011
V gorah je bilo zadnja dva dni sončno in razmeroma toplo vreme. Ledišče se je do danes dvignilo na nadmorsko višino okoli 2600 m. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, ponoči je pomrznila.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 410 cm snega, na 1500 m pa do okoli 110 cm. Največ snega je v Posočju. Drugod po naših gorah je na 1500 m še do 10 cm snega, a so prisojna pobočja kopna tudi višje. Sneg je v visokogorju večinoma prekrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Le ponekod v osojah je še suh in mehak. Nižje je sneg zjutraj pomrznjen, čez dan pa se zmehča.
Nevarnost snežnih plazov je povsod v visokogorju 2. stopnje. Nižje, kjer je snega malo, je nevarnost 1. stopnje. Čez dan se na prisojnih pobočjih sneg zmehča in zato se poveča možnost, da sprožite snežni plaz. Plaz se lahko sproži ob dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. Predvsem zjutraj in dopoldne je tudi nevarnost zdrsov na spihanim mestih ter nižje, kjer prejšnji teden ni snežilo.
V soboto bo še večinoma suho in razmeroma toplo, ledišče se bo spustilo nekoliko nižje. V nedeljo bo oblačno in občasno bodo manjše padavine. Snežilo bo nad okoli 1000 m, na zahodu celo višje, na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah pa se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 600 m. Padavin ne bo prav veliko. Zapade lahko do okoli 10 cm snega, ki pa ne bo dosti vplival na možnost proženja snežnih plazov.
Naslednje poročilo bo izdano v ponedeljek, 28. marca.

Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies