Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 25.2.2011

Snežne razmere v gorah 25.2.2011

25.02.2011
V zadnjih dneh je bilo v gorah suho in mrzlo vreme. Občasno je pihal okrepljen severni veter, ki je spet močan danes. Delal je zamete na južnih straneh grebenov in prelazov. Snežna odeja se je le počasi preobražala. Le na prisojnih pobočjih se je čez dan malo ojužila, ponoči pa pomrznila. V osojah se sneg zaradi nizke temperature in suhega zraka ni preobražal.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 350 cm snega, na 1500 m pa do okoli 140 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 30 cm snega. Tanka snežna odeja sega v osojah ponekod do nižin, prisojna pobočja pa so večinoma kopna do okoli 1000 m nad morjem. Sneg je večinoma pokrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. V osojah je sneg ponekod še mehak. Na skorji je predvsem v zavetnih legah nekaj suhega snega. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja precej spihana do trde, deloma poledenele podlage.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, nižje, kjer je snega malo, pa 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja. Večinoma se plaz lahko sproži pod dodatno obremenitvijo pešca ali smučarja.
Danes in jutri bo še sončno in suho. Veter bo jutri oslabel, v višinah bo dotekal malo toplejši zrak. V nedeljo se bo pooblačilo in popoldne ter v noči na ponedeljek bo prehodno rahlo snežilo. Zapade lahko do okoli 5 cm suhega snega. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spremenile.
Naslednje poročilo bo izdano v ponedeljek, 28. februarja.

Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Opozorilo: Ponoči in jutri dopoldne lahko burja ponekod na Primorskem v sunkih doseže hitrost okoli 100 km na uro.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies