Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 23.3.2011

Snežne razmere v gorah 23.3.2011

23.03.2011
Nadaljuje se sončno vreme. V višinah je dotekal toplejši zrak. Ledišče se je do danes dvignilo do nadmorske višine okoli 2000 m. Snežna odeja se je počasi sesedala in preobražala. Na osončenih legah se je sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 420 cm snega, na 1500 m pa do okoli 120 cm. Največ snega je v Posočju. Drugod po naših gorah je na 1500 m še do 10 cm snega. Sneg je v visokogorju večinoma prekrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Le ponekod v osojah je sneg še suh in mehak. Nižje, kjer je deževalo, je sneg pomrznjen in tudi poledenel. Veliko je zametov.
Nevarnost snežnih plazov je povsod v visokogorju večinoma 2. stopnje. Nižje, kjer je snega malo, je nevarnost 1. stopnje.
Čez dan se na prisojnih pobočjih sneg zmehča in zato se poveča možnost, da sprožite snežni plaz. Plaz se lahko sproži ob dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. Predvsem zjutraj in dopoldne je tudi nevarnost zdrsov na spihanim mestih ter nižje, kjer prejšnji teden ni snežilo.
Do petka bo sončno in še malo toplejše vreme. Snežna odeja se bo še naprej preobražala in počasi stabilizirala. Krepila se bo površinska skorja. V senčnih legah bo sneg ostal večinoma suh.
Naslednje poročilo bo izdano v petek, 25. marca.

Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies