Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 23.2.2011

Snežne razmere v gorah 23.2.2011

24.02.2011
V petek, soboto in večji del nedelje je bilo v gorah suho vreme. Postopno se je ohladilo in ledišče se je do nedelje spustilo na nadmorsko višino okoli 500 m. V nedeljo zvečer je začelo rahlo snežiti, a do ponedeljka zjutraj je zapadlo le do 5 cm snega. Snežna odeja se je v petek in soboto na sončnih legah preobražala, čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila in krepila se je površinska skorja. V senčnih legah je bilo preobražanje počasnejše.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 360 cm snega, na 1500 m pa do okoli 140 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 30 cm snega. Tanka snežna odeja sega do nižin. Sneg je večinoma pokrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. V osojah je sneg ponekod še mehak. Na skorji je par centimetrov novega snega.
Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja precej spihana do trde, deloma poledenele podlage.
Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah ponekod še 3. stopnje, drugod je od 1. do 2. stopnje.
Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja. V Julijcih in zahodnih Karavankah se lahko še sprožijo posamezni srednje veliki plazovi novega, suhega snega z dovolj strmih pobočij. Večinoma pa se plaz sproži pod dodatno obremenitvijo pešca ali smučarja.
Nadaljevalo se bo hladno vreme. Temperatura bo v gorah ves čas pod ničlo. Do sobote bo suho. V visokogorju, sprva pa tudi nižje, bo pihal okrepljen severni veter, ki pa večjih novih zametov ne bo naredil. Snežna odeja se bo počasi preobražala in sesedala in nevarnost snežnih plazov se bo postopno manjšala.
Naslednje poročilo bo izdano v petek, 25. februarja.

Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies