Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 2.3.2011

Snežne razmere v gorah 2.3.2011

2.03.2011
V gorah je bilo od ponedeljka suho in mrzlo vreme. V torek se je okrepil vzhodni veter, ki je prenašal sneg in delal zamete na zahodnih straneh grebenov in prelazov. V petek in soboto je bilo sončno, v nedeljo pa se je ponekod že nekoliko pooblačilo.
Snežna odeja se je zaradi nizke temperature le počasi preobražala.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 350 cm snega, na 1500 m pa do okoli 140 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 30 cm snega. Tanka snežna odeja sega v osojah ponekod do nižin, prisojna pobočja pa so večinoma kopna do okoli 1000 m nad morjem. Sneg je večinoma pokrit s skorjo, ki je nastala deloma zaradi vetra, na prisojnih pobočjih pa tudi zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja v preteklem tednu. Skorja večinoma ne nosi človeške teže. V osojah je ponekod še pršič, zlasti tam kjer ga je napihal veter. Obsežna so območna napihanega snega. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja precej spihana do trde, deloma poledenele podlage.
Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih in zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod pa 2. stopnje, nižje, kjer je snega malo, pa 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja, zlasti senčne lege. Turni smučar ali pešec lahko že ob manjši dodatni obremenitvi na takih mestih sproži plaz sprijetega, kložastega snega. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo.
Do petka bo prevladovalo suho in mrzlo vreme. Danes bo še pihal okrepljen vzhodnik, v četrtek pa bo oslabel. veter bo še prenašal sneg. Snežne in lavinske razmere se ne bodo dosti spremenile.
Naslednje poročilo bo izdano v petek, 4. marca.

Splošna nevarnost plazov je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies