Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 22.4.2011

Snežne razmere v gorah 22.4.2011

22.04.2011
V preteklih dneh je bilo v gorah pretežno jasno. ledišče se je dvignilo nad najvišje vrhove. Snežna odeja je ponoči pomrznila, čez dan pa se je ojužila ter talila.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 280 cm snega, na 1500 m pa do okoli 30 cm. Prisojna pobočja so kopna tudi višje.
Drugod po naših gorah je na 1500 m sneg le v osojah. Prisojna pobočja so kopna tudi nad 2000 m. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, razen v senčnih legah visokogorja. Zjutraj in del dopoldneva je pomrznjena, nato se čez dan na površini zmehča.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje. Sneg je stabilen. Zjutraj in del dopoldneva je površina trda in je nevarnost zdrsov.
Za konec tedna se bo nadaljevalo suho vreme. Oblačnosti bo nekoliko več, zato bo nočna ohladitev nekoliko manj izrazita, s tem pa tudi sneg ponoči ne bo več tako pomrznil. Od ponedeljka dalje bo zrak bolj vlažen in tudi sončnega vremena bo manj.
Pojavljale se bodo krajevne plohe, ob katerih bo nad nadmorsko višino okoli 1600 m tudi snežilo. A količine bodo majhne in od kraja do kraja precej različne. Ledišče se bo spustilo na okoli 2300 m, od torka dalje pa bo na nadmorski višini okoli 2100 m.
Snežna odeja bo v visokogorju ostajala dlje časa pomrznjena in se tudi ne bo tako ojužila. Nevarnost snežnih plazov se ne bo spreminjala. Ob nekoliko nižji temperaturi bo le malo več možnosti za zdrse v visokogorju.
Naslednje poročilo bo izdano v četrtek, 28. aprila 2011.

Splošna nevarnost plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies