Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 21.3.2011

Snežne razmere v gorah 21.3.2011

21.03.2011
Ob koncu tedna je bilo suho vreme, postopno se je ohladilo.
Ledišče se je spustilo do okoli 1100 m. Okrepil se je severovzhodni veter, ki je prenašal sneg in delal zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov. Sneg, ki je zapadel prejšnji teden, se je nekoliko sesedel in tudi pomrznil.
Čez dan se je ojužil le na prisojnih pobočjih v sredogorju ter do nadmorske višine okoli 1600 m.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 430 cm snega, na 1500 m pa do okoli 120 cm. Največ snega je v Posočju. Drugod po naših gorah je na 1500 m še do 10 cm snega. Sneg je v visokogorju večinoma prekrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Le ponekod v osojah je snežna odeja še mehka in rahla. Nižje, kjer je deževalo, je sneg pomrznjen in v senčnih legah tudi poledenel.
Veliko je zametov.
Nevarnost snežnih plazov je povsod v visokogorju večinoma 3. stopnje. Nižje, kjer je snega malo, je nevarnost 1. stopnje.
Plaz se lahko sproži že ob manjši obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom, možni so tudi še posamezni spontani plazovi z dovolj strmih pobočij zlasti v zahodnih Julijcih.
Sončno in hladno bo še jutri, čeprav bo v višinah že dotekal nekoliko toplejši zrak. Severovzhodni veter bo slabel. Do srede se bo ledišče že dvignilo do nadmorske višine okoli 2100 m.
Snežna odeja se bo še sesedala in preobražala. Na sončnih legah se bo sneg čez dan ojužil in ponoči pomrznil, krepila se bo površinska skorja. V osojah pa bo sneg zaradi suhega zraka ostal slabo preobražen in večinoma suh.
Naslednje poročilo bo izdano v sredo, 23. marca.

Splošna nevarnost plazov je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies