Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 19.1.2010

Snežne razmere v gorah 19.1.2010

19.01.2011
Suho in razmeroma toplo vreme se končuje. V torek se je v višinah že nekoliko ohladilo, ledišče se je spustilo do nadmorske višine približno 2200 m, danes pa pod 1500 m. Snežna odeja se je zlasti v prisojah čez dan še ojužila in ponoči pomrznila, le nad okoli 2200 m je ostajala pomrznjena ves dan. Okrepila se je površinska skorja.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 360 cm snega, na 1500 m pa do okoli 80 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 10 cm snega. Prisojna pobočja so ponekod kopna tudi nad 1500 m. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Kjer je sneg spihan, pa je podlaga trša in ponekod poledenela. Mehak sneg je le v osojah visokogorja. Danes ponoči je sneg pomrznil tudi nižje.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp, nad okoli 1800 m 2. stopnje. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi zlasti na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih. Drugod po naših gorah je nevarnost 1. stopnje. Čez dan se snežna odeja na prisojnih pobočjih ojuži in nekoliko se poveča možnost, da splazite sneg. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov.
Danes se bo pooblačilo in v gorah bo začelo rahlo snežiti.
Sneženje se bo nadaljevalo do jutri, ko bo čez dan ponehalo.
Zapadlo bo od 10 do 15 cm snega. Višje bo padel na skorjasto podlago in se zato z njo ne bo dobro sprijel. Severovzhodni veter bo novi sneg spihal v zamete, na vetru izpostavljenih legah bo verjetno novi sneg povsem spihan do stare podlage. Nevarnost snežnih plazov se bo nekoliko povečala predvsem na mestih z napihanim snegom. Ohladilo se bo, ledišče se bo danes spustilo pod 1000 m, v četrtek pa bo na okoli 600 m nad morjem. Do petka bo nato suho in hladno vreme, pihal bo okrepljen severovzhodnik, ki bo v gorah prenašal sneg v zamete.
Naslednje poročilo bo izdano v petek, 21. januarja.

Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies