Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 18.2.2011

Snežne razmere v gorah 18.2.2011

18.02.2011
V noči na četrtek in v četrtek čez dan je snežilo. V gorah je zapadlo od 10 do 50 cm snega, v zahodnih Julijskih Alpah okoli 50 cm, v osrednjih Julijcih ter v zahodnih Karavankah od 25 do 40 cm, drugod pa manj. Novi sneg se je slabo sprijel s skorjasto podlago. Pihal je jugozahodni veter, ki je delal zamete.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 360 cm snega, na 1500 m pa do okoli 140 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 30 cm snega. Tanka snežna odeja sega do nižin. Sneg je mehak in rahel, na vetru izpostavljenih mestih pa je marsikje spihan do trde in deloma poledenele stare podlage.
Nevarnost snežnih plazov se je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah povečala na 3. stopnjo, drugod je od 1. do 2. stopnje, odvisno od količine novega snega. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja. V Julijcih in zahodnih Karavankah se lahko tudi spontano prožijo srednje veliki plazovi novega, suhega snega z dovolj strmih pobočij. Večinoma pa se plaz sproži pod dodatno obremenitvijo pešca ali smučarja.
Do ponedeljka bo suho in hladno vreme. Temperatura v gorah bo pod ničlo. Ledišče bo v soboto še na okoli 1200 m, potem pa pod 800 m. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala, hitreje na osončenih pobočjih. Severovzhodni veter bo prenašal sneg in delal nove zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala.
Naslednje poročilo bo izdano v ponedeljek, 21. februarja.

Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies