Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 16.3.2011

Snežne razmere v gorah 16.3.2011

16.03.2011
Od ponedeljka je bilo v gorah oblačno vreme, le na Pohorju ter sprva v vzhodnih Karavankah je bilo tudi sončno. Padavine so se pojavljale predvsem v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, meja sneženja je bila na okoli 1600 m. Tam je do danes zjutraj zapadlo od 20 do 30 cm snega, precej več pa v zahodnih Julijcih ter v Bohinjskih hribih, kjer je nad okoli 1700 m zapadlo več kot pol metra novega snega. Jugozahodni veter je gradil zamete in opasti. Nižje se je sneg sesedal in talil.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 360 cm snega, na 1500 m pa do okoli 120 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m še do 10 cm snega. Sneg je rahel in mehak, pod snežno mejo pa razmočen. V vzhodnem delu naših gora je novega snega zelo malo ali nič. V krajih z večjo količino novega snega je veliko zametov.
Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih in zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod pa večinoma 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja. Tam lahko že ob manjši dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz.
Predvsem v zahodnem delu Julijcev in v Bohinjskih hribih pričakujemo tudi spontano plazenje z bolj strmih pobočij. Nižje, kjer je obilneje deževalo, se lahko na strmih pobočjih sproži kakšen plaz razmočenega snega.
Do četrtka zjutraj bodo še padavine, meja sneženja se bo v Julijcih znižala na okoli 1100 m nad morjem, drugod bo na okoli 1600 m. Tudi v Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah bo do jutri zapadlo do okoli 30 cm snega. V četrtek in v noči na petek pa bo večinoma suho. Ledišče bo malo pod 2000 m. Sneg se bo sesedal. Južni in jugozahodni veter bo prenašal novi sneg v zamete. Povsod se bo nevarnost snežnih plazov še povečala.
Naslednje poročilo bo izdano v petek, 18. marca.

Splošna nevarnost plazov je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Opozorilo!
Do četrtka zjutraj bo zahodnih krajih padlo od 70 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Največ dežja pričakujemo med Goriško, Slovensko Istro in območjem Snežnika.
Danes popoldne in v noči na četrtek bodo reke po vsej državi močneje narasle in večinoma dosegle velike pretoke. Najbolj bodo narasle reke v zahodni, jugozahodni in osrednji Sloveniji, zlasti Soča, Vipava s pritoki, Idrijca, Reka, Kolpa, Gradaščica, Ljubljanica in Poljanska Sora. Omenjene reke lahko na izpostavljenih mestih poplavijo v območju vsakoletnih poplav. Predvidoma v petek se bodo hidrološke razmere postopno pričele umirjati.
Danes v večernih urah, med 19. in 21. uro, bo zaradi povišanega plimovanja morje poplavilo nižje ležeče predele obale. Gladina morja na mareografski postaji Koper bo predvidoma presegla vodostaj 300 cm.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies