Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 15.4.2011

Snežne razmere v gorah 15.4.2011

15.04.2011
Po zadnjem sneženju je ostalo v gorah razmeroma hladno vreme. Pojavljale so se občasne krajevne plohe, tako da je lokalno lahko zapadel kakšen centimeter snega. Ledišče je bilo večinoma na nadmorski višini okoli 1500 m, danes je na nadmorski višini 1300 m. Sneg v visokogorju je pomrznil in je pokrit s skorjo. Kjer pa je ob zadnjem sneženju veter novi sneg spihal, je stara podlaga postala ledena.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 310 cm snega, na 1500 m pa do okoli 40 cm. Največ snega je v zahodnih Julijskih Alpah. Drugod po naših gorah je na 1500 m sneg le v osojah.
Prisojna pobočja so večinoma kopna tudi do okoli 2000 m. Snežna odeja pod novim snegom je dobro preobražena in povečini pomrznjena.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje. Sneg je dobro preobražen in stabilen, le vrhnja plast še ni preobražena, a je preplitva, da bi pri nizki temperaturi povečevala možnost proženja snežnih plazov. Površina je povečini trda in ponekod poledenela ali pa pokrita s skorjo, pod katero je do 10 cm mehkejšega snega.
Večinoma suho in hladno vreme bo še trajalo. Ob koncu tedna se bo sicer ledišče nekoliko dvignilo in bo v nedeljo prehodno na okoli 1900 m, nato se bo v noči na ponedeljek spet počasi hladilo. Ker bo danes in jutri precej kopaste oblačnosti, sonce ne bo toliko vplivalo na preobražanje snega na prisojnih pobočjih. Ob posameznih plohah bo lokalno lahko zapadel kakšen centimeter snega. Večji bo vpliv sonca v nedeljo. Takrat se bo sneg v prisojah čez dan zmehčal do nadmorske višine okoli 2100 m.
Nevarnost snežnih plazov se bo čez dan malo povečala predvsem na mestih za napihanim snegom na osončenih legah.
Naslednje poročilo bo izdano v sredo, 20. aprila 2011.

Splošna nevarnost plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies