Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 15.2.2011

Snežne razmere v gorah 15.2.2011

15.02.2011
Od petka v gorah ni bilo omembe vrednih padavin. Sprva je bilo toplo, nato se je ohladilo in ledišče se je že včeraj zjutraj spustilo pod 1000 m. Snežna odeja je zato ostala pomrznjena.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 340 cm snega, na 1500 m pa do okoli 90 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 15 cm snega. Prisojna pobočja so marsikje kopna skoraj do 1500 m. Površina je večinoma pokrita s skorjo, ki večinoma drži človeško težo. V osojah je ponekod še pršič, morebitna skorja pa je tanjša. Na vetru izpostavljenih legah ter v senčnih legah v nižjih nadmorskih višinah je sneg ponekod poledenel.
Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje. Večja je nevarnost zdrsov na trdi, pomrznjeni skorji predvsem v nižjih nadmorskih višinah ter na prisojnih pobočjih in na spihanih mestih.
Do petka bo še naprej oblačno vreme. Jutri bo v Julijcih, zahodnih Karavankah in do večera tudi v večjem delu naših gora snežilo. V četrtek bo sneženje ponehalo, občasno bo snežilo le še v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah. Novi sneg se bo slabo sprijel s skorjasto podlago. Nevarnost plazov se bo povečala.
Odvisna bo le od količine novega snega. Tega bo največ v zahodnih Julijcih, kjer ga lahko do četrtka zvečer zapade tudi okoli 50 cm, drugod pa od 10 do 30 cm, manj v vzhodnem delu naših gora.
Med sneženjem bo prevladoval zmeren južni do jugovzhodni veter, ki bo delal zamete. Do četrtka se bo nevarnost snežnih plazov predvidoma povečala na 3. stopnjo v Julijcih in zahodnih Karavankah, drugod pa na 2. stopnjo.
Naslednje poročilo bo izdano v petek, 18. februarja.

Splošna nevarnost plazov je majhna, tj. 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies