Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 14.3.2011

Snežne razmere v gorah 14.3.2011

14.03.2011
V petek in soboto je bilo še suho in deloma sončno vreme, v nedeljo popoldne pa so se v Julijcih in zahodnih Karavankah začele pojavljati padavine, ki so se danes ponoči širile proti vzhodu. Meja sneženja je bila na nadmorski višini okoli 1500 m.
Predvsem v visokogorju je snežilo na skorjasto podlago. V Julijcih in zahodnih Karavankah je zapadlo od 10 do okoli 40 cm snega, več v zahodnih Julijskih Alpah. Drugod je novega snega le do 10 cm. Večinoma je pihal jugozahodnik, ki je prenašal novi sneg v zamete.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 350 cm snega, na 1500 m pa do okoli 130 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 20 cm snega. Sneg je v Julijcih in zahodnih Karavankah mehak in rahel, odvisno pač od količine novega. Na vetru izpostavljenih mestih je marsikje spihan do trde, deloma poledenele podlage. Pod snežno mejo se je sneg talil in ga je močil dež. Drugod po naših gorah je na skorjasti podlagi nekaj centimetrov novega snega, ki je tudi precej spihan.
Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih in zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod pa večinoma 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom in bolj strma pobočja. Tam lahko že ob manjši dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz.
Predvsem v zahodnem delu Julijcev in v Bohinjskih hribih pričakujemo tudi spontano plazenje z bolj strmih pobočij. Nižje, kjer je obilneje deževalo, se lahko na strmih pobočjih sproži kakšen plaz razmočenega snega.
Do srede bo v gorah oblačno vreme z visoko zračno vlago, le na Pohorju in v vzhodnih Karavankah bo lahko tudi nekaj sonca.
Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2100 m. Občasno bodo padavine, meja sneženja bo večinoma nad 1600 m. Več padavin bo v Julijskih Alpah, kjer bo do srede zjutraj lahko zapadlo okoli 30 cm snega, v zahodnih Karavankah in Savinjskih Alpah pa manj. Novi sneg se bo sesedal, južni in jugozahodni veter bo na izpostavljenih legah delal zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo v visokogorju predvidoma še nekoliko povečala.
Naslednje poročilo bo izdano v sredo, 16. marca.

Splošna nevarnost plazov je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies